Θυμάστε το χωριό Ανάβρα στην Μαγνησία; Θαύμα ήταν που μας τέλειωσε!

85507

Ακουγόταν πολύ καλό για να είναι… ελληνικό, αλλά ήταν τόσο αληθινό που έλαβε διαστάσεις εμβληματικού παραδείγματος προόδου και προκοπής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμα και ο πλέον… καλοπροαίρετος αδυνατούσε να μην αναρωτηθεί τι γυρεύει αυτή η καθολικά εν σοφία καμωμένη κουκίδα του χάρτη στην ελληνική επικράτεια. ‘Ενα κομμάτι του παζλ αταίριαστο με όλα τα άλλα. Και ως τέτοιο μαγνήτιζε το ενδιαφέρον της διεθνούς ειδησεογραφίας, προβαλλόμενο από τα Μ.Μ.Ε. όλης της Ευρώπης (και όχι μόνο).

Για το «θαύμα» της Ανάβρας και τον εμπνευστή αυτού, τον επί 16 χρόνια κοινοτάρχη της Δημήτρη Τσουκαλά, έχουν πληκτρολογηθεί δεκάδες χιλιάδες λέξεις επί σειρά ετών.

Το ανακριβές είναι το… πληκτρολόγιο αρνήθηκε πεισματικά να ανταποκριθεί στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων. Στα δημοσιεύματα περί Ανάβρας, την εποχή της κρίσης, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο 2011.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Τσουκαλάς δεν χρησιμοποίησε τη φράση «ανακρίβεια», αλλά «παραπληροφόρηση», στη συνομιλία που είχαμε μαζί του.

«Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι πια αυτή που ήταν. Μετά τον Καλλικράτη και με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα του χωριού επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Τα δημοσιεύματα επιμένουν να την εξιδανικεύουν, αλλά αυτό που έχει συμβεί προκαλεί θλίψη», λέει στο Menshouse ο «εγκέφαλος» του πιο οργανωμένου σχεδίου ποιοτικής αναβάθμισης, που εφαρμόστηκε ποτέ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πριν, το μετά και το τώρα, πρέπει να κάνουμε ένα σύντομο φλας-μπακ σε μια ιστορία που λίγο, πολύ είναι γνωστή: ένα ορεινό, απομονωμένο χωριό, σε υψόμετρο 925 μέτρων, το οποίο μαράζωνε έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετατράπηκε σε πρότυπο ανάπτυξης και κοινόβιας ευημερίας. Πολύ απλό να το γράψεις, εξαιρετικά πολύπλοκο και επίπονο όμως για να το πετύχεις.

Όταν ο κ. Τσουκαλάς επέστρεψε στη γενέτειρα του το 1990, έχοντας συνταξιοδοτηθεί από τη ΔΕΗ, στο χωριό δεν υπήρχε καν άσφαλτος. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Όθρυος και απέχοντας 37 χιλιόμετρα από την κοντινότερη κωμόπολη, τον Αλμυρό (και 82 χλμ. από το Βόλο), ακόμα και η σύνδεση με τους γειτονικούς δήμους ήταν δύσβατη.

Το δίκτυο ύδρευσης ήταν κατεστραμμένο, οι 300 κάτοικοι και τα περίπου 20.000 ζώα, που κυκλοφορούσαν ελεύθερα ανάμεσα τους, έπιναν νερό από το ίδιο μέρος. Η λάσπη το χειμώνα και η σκόνη το καλοκαίρι γινόταν ανυπόφορες για τη ζωή των ντόπιων. Επιπλέον δεν υπήρχαν κτίρια και δημόσιοι χώροι, ούτε κάποια διαδικασία αποκομιδής σκουπιδιών.

Μερικά χρόνια αργότερα και χάρη στις άοκνες προσπάθειες του κ. Τσουκαλά και της συζύγου του, Μάχης Καραλή, αρχιτέκτονα και πρώην καθηγήτρια του ΕΜΠ, που λειτούργησε ως άμισθη τεχνική σύμβουλος, η Ανάβρα αναγνωριζόταν ως η τρίτη σε ανάπτυξη μεταξύ όλων των ΟΤΑ περιοχή στον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμβολο αυτής το Αιολικό Πάρκο με τις 20 ανεμογεννήτριες. Ήταν μόνο το… κερασάκι στην τούρτα. Το χωριό μεταμορφώθηκε σε επιτομή ποιότητας ζωής και βιοτικού επιπέδου.

Με ασφαλτοστρωμένους και πέτρινους δρόμους, πλατείες με κρήνες, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο, διώροφο κλειστό χώρο στάθμευσης για 60 οχήματα, δύο αίθουσες εκδηλώσεων για 100 και 300 άτομα, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα άσκησης, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, λαογραφικό μουσείο και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων!

Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάστηκε να απορροφηθεί και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης. Σε μια ακούραστη διαδικασία παρακολούθησης και εκμετάλλευσης αυτών, με τη βοήθεια μιας κοινοτικής υπαλλήλου που ανέλαβε όλη τη γραμματειακή υποστήριξη για τα έργα, η αυτοδιοίκηση της Ανάβρας εξαργύρωσε τους προσφερόμενους πόρους, παράγοντας νέους σε μόνιμη βάση.

Το Αιολικό Πάρκο καλύπτει ένα μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ για τους κατοίκους, ενώ έως τις 31/12 του 2010 απέφερε στην κοινότητα ετήσια έσοδα έως και 100.000 ευρώ (που πλέον εισπράττει ο δήμος Αλμυρού). Παράλληλα η ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, με το πιστοποιημένο σφαγείο (HASP, ISO, κωδικός βιολογικής γραμμής) προσελκύει κοινοτικές επιδοτήσεις, βοηθώντας τους παραγωγούς να επεκτείνουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες τους.

Τα τρία κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν περί τα 25.000 ζώα το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) καθιστούν την περιοχή πρώτη σε κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Εστω και αν αυτός υπερδιπλασιάστηκε τη δεκαετία 2000-2010 λόγω της επιστροφής των καταγόμενων της από τα μεγάλα αστρικά κέντρα.

«Πολλά παιδιά σπουδάζουν στην Αθήνα και μετά επανέρχονται στην πατρίδα τους. Το «οικολογικό» χωριό αποτελεί ίσως την εξαίρεση του δημογραφικού κανόνα της χώρας, καθώς προσείλκυσε πληθυσμό στην επαρχία, που ο μέσος όρος του δεν ξεπερνάει τα 40 χρόνια», είχε πει η κυρία Καραλή.

Το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι έως και σήμερα ένα από τα υψηλότερα στη χώρα, με ετήσια εισοδήματα που κυμαίνονται από 25.000 έως 100.000 ευρώ και ανεργία στο 0%. Όχι όμως (πια) και το επίπεδο ποιότητας ζωής.

Η Ελλάδα δεν εξαιρεί από τη μιζέρια της ούτε έναν τόπο που κατάφερε με τις δικές του δυνάμεις να υπερβεί κατά πολύ τον πήχη των δυνατοτήτων και της προοπτικής που θέτει η ίδια μέσω των διαχειριστών της εξουσίας.

Η απώλεια της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας της Ανάβρας, μέσω του προγράμματος Καλλικράτης, έβαλε απότομα φρένο στην οικολογική ανάπτυξη του χωριού. Η ένταξη στο δήμο Αλμυρού αφαίρεσε το δικαίωμα να αποφασίζει για τη μοίρα της, ολοκληρώνοντας παράλληλα αυτή την υποδειγματική πορεία.

«Είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξασφαλίσει ένα κοινοτικό κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες ήταν έτοιμες για ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που θα εκμεταλλευόταν τα νερά του ποταμού Ενιπέα και για ένα σύστημα τηλεθέρμανσης, που θα παρείχε, μέσω υπόγειων αγωγών, σε κάθε σπίτι θέρμανση και ζεστό νερό. Αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης η Ανάβρα θα ήταν σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο. Ως ένας οικισμός που θα κάλυπτε εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ρεύμα, νερό, θέρμανση, όλα δωρεάν για τους κατοίκους του», λέει ο κ. Τσουκαλάς.

 «Στο σχέδιο είχαμε συμπεριλάβει και άλλα έργα, φιλικά προς το περιβάλλον. Όπως ένα βιοκλιματικό πάρκο και ένα καινοτόμο σύστημα αποχέτευσης. Η Κοινότητα είχε παραδώσει 14 μελέτες στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού. Για την ώρα όμως παραμένουν στο συρτάρι. Το 2013 το πρόγραμμα επανήλθε και ήταν «φωτογραφικό» για την Ανάβρα. Το χωριό πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να εκταμιευτούν από 11 έως 20 εκατ. ευρώ και να δρομολογηθούν αυτά τα έργα. Ο Δήμος όμως ξέχασε να καταθέσει το φάκελο…

Ο Καλλικράτης είναι καταστροφικός για την ορεινή ύπαιθρο. Έχει τη λογική της σαλαμοποίησης, χωρίς κανένα κριτήριο. Δεν εξαιρεί περιοχές, έστω και αν βάσει ιδιαίτερων χαρακτηριστικών θα έπρεπε να εξαιρεθούν».

Τον ρωτήσαμε για ποιον λόγο δεν έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο Αλμυρού στις περιφερειακές εκλογές του 2010, μολονότι ήταν τότε πασιφανές ότι δεν θα είχε αντίπαλο. «Το ήξερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγόμουν. Είναι καλύτερα όμως να σε ρωτάνε «γιατί έφυγες» και όχι «πότε θα φύγεις». Αν ήταν μόνο για την Ανάβρα θα συνέχιζα, δεν μπορούσα όμως για βιολογικούς λόγους να αναλάβω τη διοίκηση τόσων περιοχών. Επί 16 χρόνια εγώ και η γυναίκα μου δεν είχαμε προσωπική ζωή. Δουλεύαμε μέρα-νύχτα ως εθελοντές, βάζοντας και από την τσέπη μας σε κάποιες περιπτώσεις».

Ζητώντας του να υποδείξει το μυστικό της επιτυχίας αναφέρεται σε ένα «γήινο» κατόρθωμα, το οποίο όμως προϋποθέτει το αγνό κίνητρο του πολιτευόμενου.

«Ό,τι κάναμε το κάναμε με οράμα, μεράκι, πίστη και σχέδιο για τον τόπο μας και το συλλογικό συμφέρον. Τι νομίζετε, ότι ήμασταν πιο ευφυείς από τους άλλους; Μέσης ευφυίας είμαστε, αλλά πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά και είχαμε αγάπη για αυτό που κάναμε. Θέλαμε να αλλάξουμε τη μοίρα του χωριού, γνωρίζοντας ότι αν δεν το κάναμε θα ζούσαν σε αυτό σήμερα μόνο υπερήλικες. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι βρίσκεις και τον τρόπο και τα μέσα, δεν υπάρχει τίποτε ακατόρθωτο. Όταν είχε έρθει ο ανταποκριτής του BBC στο χωριό για συνέντευξη του είπα το εξής: ”Αυτή η χώρα είναι πρώτη σε ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, δεύτερη στον κόσμο σε θαλασσογραμμή, διαθέτει 20.000 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, 8.000 μοναδικά φυτά και τεράστιες δυνατότητες σε ναυτιλία και τουρισμό. Αυτή η χώρα έπρεπε να δανείζει τις άλλες και όχι να δανείζεται”.

Η χώρα είναι τυχερή που έχει αυτά τα καλά, αλλά άτυχη που διαθέτει εδώ και χρόνια αυτό το πολιτικό προσωπικό. Όχι ότι δεν έχουν μερίδιο ευθύνης και οι πολίτες, τα κόμματα όμως μας έχουν κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά».

Εν τέλει τι είναι αυτό που συμβολίζει σήμερα η Ανάβρα; «Η απογοήτευση όσων επισκέπτονται το χωριό μας είναι μεγάλη», λέει, εκπλήσσοντας ο κ. Τσουκαλάς. «Η εικόνα που παρουσιάζεται στα Μ.Μ.Ε. δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι εικόνα εγκατάλειψης, εντελώς διαφορετική με αυτήν έως εφτά χρόνια πριν. Δεν υπάρχει καθαριότητα, δεν υπάρχει φροντίδα. Το πάρκο είναι εγκαταλελειμμένο, το γυμναστήριο μαραζώνει και το parking υπολειτουργεί. Το λαογραφικό μουσείο είναι κλειστό, ο επισκέπτης θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο και να περιμένει για να του ανοίξουμε. Προφανώς έφταιξε και η κρίση, αλλά φυσικά δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα αν το χωριό παρέμενε αυτοδιοικούμενο».

Ακόμα και σήμερα, ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος σε μια «κανονική» χώρα θα ήταν πιθανότατα ο υπουργός περιβάλλοντός της, δέχεται διαρκώς αιτήσεις για διαλέξεις και παρουσιάσεις του αναπτυξιακού μοντέλου της Ανάβρας. «Επί σειρά ετών δείχναμε τι είχαμε κάνει για να παραδειγματίσουμε. Βραβευτήκαμε απ’ όλες τις κυβερνήσεις και πλείστες περιβαντολλογικές οργανώσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να λειτουργήσει ως μοντέλο η Ανάβρα για όλη τη χώρα. Όλοι οι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Ευρώπης είχαν ενδιαφερθεί, ακόμη και κορεατικό κανάλι είχε έρθει για να μας μιλήσει!

Τώρα όμως έχουμε αραιώσει τις διαλέξεις. Πέρασαν άλλωστε χρόνια και δεν το δικαιολογεί η σημερινή κατάσταση. Κάνουμε εξαίρεση για τα 20, 30, 40 σχολεία που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Βάζουμε τα παιδιά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους παρουσιάζουμε στον προτζέκτορα το μοντέλο ανάπτυξης».

Σήμερα ο Δημήτρης Τσουκαλάς ζει, μαζί με τη σύζυγό του, στην Ανάβρα και ασχολείται με τη βιολογική γεωργία. Είναι πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «Αναβρά-ζω» (www.anavra-zo.gr/el/), που ως σκοπούς της έχει θέσει την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, την ανάπτυξη και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, όπως την καθαριότητα, δεν μπορούμε όμως φυσικά να υποκαταστήσουμε τις αρχές», λέει. Τουλάχιστον όμως είναι, χρόνια τώρα, στην ευχάριστη θέση να καμαρώνει για την ευημερία των συγχωριανών του. «Το απολαμβάνω. Τα ζώα βόσκουν 9 μήνες ελεύθερα, στα 1500 μέτρα, εντεταγμένα σε βιολογικά προγράμματα. Οι συγχωριανοί μου αποδείχτηκαν πολύ καλοί επιχειρηματίες και το κρέας της περιοχής είναι φημισμένο. Είμαι αισιόδοξος για την Ανάβρα. Αρκεί ο Δήμος να ρίξει μια ματιά και προς τα εδώ. Περνάμε μια μεγάλη κρίση, ένα μεταβατικό στάδιο. Η περιοχή όμως έχει μέλλον. Και αυτό γιατί έχει εμπεδωθεί σε απολύτως επαγγελματικά πρότυπα η οργανωμένη κτηνοτροφία,

Δίκην επιμύθιου ρωτήσαμε τον κύριο Τσουκαλά αν πιστεύει ότι αυτός ο τόπος θα μπορούσε να δει ποτέ άσπρη μέρα, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να έχει διδαχτεί τίποτε από το παράδειγμα της «δικής» του Ανάβρας.

«Εξακολουθώ να καταγγέλλω τη διαφθορά, τους λαδιάρηδες συναδέλφους, τη γραφειοκρατία και όλες τις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μονoιάσουν και δεν καθίσουν σε ένα τραπέζι να τα βρουν, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται. Ακόμα και τώρα, με αυτό το υπέρογκο χρέος που έχει η χώρα, υπάρχουν λύσεις. Όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις. Και οι ξένοι θα ήταν διαφορετικοί απέναντί μας αν έβλεπαν ότι υπάρχει σύμπνοια. Αλλά εδώ μας νοιάζει μόνο η κουτάλα. Θυμόμαστε τι είπε ο Παπανδρέου για κερδίσει τις εκλογές το 2009 και αργότερα τι έκανε ο Τσίπρας για να ρίξει τον Σαμαρά. Δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης, το προσωπικό συμφέρον παραμένει υπεράνω όλων. Θα σας θυμίσω και μια πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που νομίζω ότι είναι απολύτως ενδεικτική: “Ο πατέρας μου ζει και αναπνέει για να με δει πρωθυπουργό…”»

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

46 Σχόλια

  1. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια για αυτήν την δύστυχη Πατρίδα.
    Λίγοι σκέφτονται έτσι και από αυτούς ελάχιστοι ασχολούνται με τα κοινά και στο τέλος απογοητεύονται και αυτοί.
    Μόνο η νέα γενιά , αυτή που κάνει τατουάζ , πίνει φρέντο και βλέπει survuivor, θα μπορούσε να αφυπνιστεί ………να πάρει τις τύχες της χώρα στα χέρια της , να αξιοποιήσει τον πλούτο της και να διώξει το παλιό ,
    να ξεβρομίσει επιτέλους ο τόπος.
    Δυστυχώς τα καλύτερα στελέχη φεύγουν έξω ή μένουν και παθαίνουν κατάθλιψη !!!
    Νέοι, μη μένετε απλοί θεατές … γίνετε οι πρωταγωνιστές , να σωθεί η Πατρίδα..
    Για την Ελλάδα ρε γαμώτο

    • Μείνε εσυ να σώσεις την πατρίδα, ετσι κι αλλιώς, αν κρίνω απο τον τροπο που γράφεις, δικο σου δημιούργημα ειναι. Οποιαδήποτε διαθέτει την ελάχιστη λογική θα φεύγει με την πρώτη ευκαιρια και καλα κανει. Για να αλλαξει η κατασταση πρεπει να μαζευτούν πολλοί που θέλουν να σωθούν και οχι πολλοί που θέλουν να τους σώσει ένας! Αυτο θα αργήσει πολυ να συμβεί στην Ελλάδα, αν ποτε συμβεί!

  2. Δεν φταίει ο Καλλικράτης, φταίει το “έμεινε στο συρτάρτι” το “δεν το κατέθεσαν ποτέ” κλπ κλπ
    Αν υπήρχε κάποιος με τη λογική και τη διάθεση του στο τιμόνι ενός μεγάλου δήμου θα έκανε μεγάλα πράγματα.

  3. Δλδ. δεν μπορούσε να εξαιρεθεί η Ανάβρα από τον Καλλικράτη;;;;; ¨οπως εξαιρεθηκε το Νυμφαλιον Φλωρίνης ;;;;;

  4. Η αλήθεια είναι αυτή. Η Ελλάδα ακόμα και τώρα, μπορεί να μεγαλουργήσει. Το θέμα είναι ότι υπάρχει βαθύ κράτος που δεν το θέλει.

  5. Αδικεί τον εαυτό του ο κ. Τσουκαλάς φορτώνοντας την εξέλιξη της Ανάβρας στον Καλλικράτη. Κρίμα για το μυαλό που κουβαλά. Αντί δεν βρέθηκαν άνθρωποι το ίδιοι ίδιο δραστήριοι μ’ αυτόν στον καλλικρατικό Δήμο του Αλμυρού να συνεχίσουν το έργο του, τα βάζει μένα μία μεταρρύθμιση του Ελληνικού Κράτους που από μόνη της έκανε την Ανάβρα από που έγινε. Ένα παράδειγμα. Αν δεν ήταν ο Καλλικράτης ούτε ένα cent από το ΕΣΠΑ δεν θα μπορούσε να απορροφήσει ο εν λόγω Κύριος. Διότι ο Καλλικράτης με μάχη στην τότε Κυβέρνηση από τον Γιάννη Ραγκούση, προέβλεψε την μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλή η παραπληροφόρηση αλλά καλύτερη η ΑΛΗΘΕΙΑ.

    • Προφανώς εσείς πληροφορείστε αυτα μόνο που θέλετε… Όλα σχεδόν έγιναν με επιδοτήσεις πριν γίνει Καλλικρατικος Δήμος… Απαγορεύεται πως δεν μας είπατε πως όλα αυτά που πραγματοποιήθηκε στην Αναβρα είναι ψέμματα κ παραπληροφορηση…
      Εε ρέεε αλλά 100 χρόνια μνημονια χρειαζόμαστε για κάτι κάφρους σαν εσάς

      • Χάνεις τα λόγια σου. Είναι προφανές ότι ο “Τάκης” ειναι κομματόσκυλο, ισως σε έμμισθη υπηρεσία να σχολιάζει στο διαδίκτυο.

    • Είναι δυνατόν να ξέρετε καλύτερα τα πράγματα από τον άνθρωπο, που επί 16 χρόνια μεταμόρφωσε την Ανάβρα; Χρήματα από διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα έπαιρνε, πριν ενταχθεί στον Δήμο Αλμυρού. Το σχέδιο Καλλικράτης ψηφίστηκε το 2010 και σε πλήρη μορφή ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2011. Εκτός και αν δεν διαβάσατε ολόκληρο το άρθρο.

    • Τον μπερδεύεις με τον Καποδίστρια. Σε κάθε περίπτωση – και του Καποδίστρια και του Καλλικράτη – οι συνενώσεις έγιναν με κριτήριο τα κουκιά στις εκλογές και όχι με τοπικά – αναπτυξιακά κριτήρια και φυσικά η μεταφορά των κονδυλίων πουθενά δεν έγινε με «αγνές» προθέσεις, αφού «μαζί τα φάγαμε» σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης να τα «ξαναφάμε μαζί» και σε επίπεδο ΟΤΑ, που δεν χτυπάει και στο μάτι τόσο πολύ. Καλή η αληθεια όταν είναι ολόκληρη και όχι μισή

    • Δε νομίζω ότι κατηγορεί τον ίδιο τον Καλλικράτη σα σύστημα. Λέει: “Η απώλεια της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας της Ανάβρας, μέσω του προγράμματος Καλλικράτης, έβαλε απότομα φρένο στην οικολογική ανάπτυξη του χωριού. “

    • Μα αγαπητέ μέχρι πριν τον Καλλικράτη μια χαρά έμπαινε σε προγράμματα και απορροφούσε και εκμεταλλεύονταν ολόκληρα τα ποσά. Μετά με τον Καλλικράτη άρχισαν να μειώνονται τα κονδύλια επειδή μοιράζονταν σε περισσότερες κοινότητες τα ίδια ποσά επιδοτήσεων και προφανώς οι νέες αρχές δεν είχαν την ικανότητα, τη δυνατότητα ή σαν προτεραιότητά τους την Ανάβρα, ούτε να φτάσουν στο επίπεδο της Ανάβρας και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.

    • ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΤΟ E-MAIL ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ

    • Δεν λέει αυτό Κ Τσουκαλά, αυτό που λέει είναι ότι φταίει ο Καλλικράτης διότι δεν μπορεί ο δήμος Αλμυρού και τα στελέχη του να νοιαστούν για την Ανάβρα και την κάθε Ανάβρα. Μάλλον εμπάθεια περιμένουμε από τον Αλμυρό ή και τους άλλους δήμους και όχι να νοιαστούν. Φταίει επίσης διότι δεν μπορεί να καρπώνεται τα χρήματα που βγαίνουν από την Ανάβρα και να τα βάζει στο ταμείο ενισχύοντας έστω και άλλες περιοχές φτωχότερες αλλά να μην μαζεύει τα σκουπίδια. Η Ανάβρα θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τον Καλλικράτη σαν δήμος εκτός συναγωνισμού με τους υπόλοιπους. Αν φταίει κάπου ο Δήμαρχος είναι που δεν πίεσε όσο έπρεπε ώστε να εξαιρεθεί η Ανάβρα από τον Καλλικράτη. Η Ανάβρα αποτελεί πλέον μνημείο μαλακίες των τοπικών βουλευτών που δεν πάλεψαν να την εξαιρέσουν. Δείχνει την ανικανότητα των υπαλλήλων που θα έπρεπε να απολυθούν άμεσα, δείχνει την εμμονή των πολιτικών με το χρήμα άρα την καρέκλα και όχι με την υστεροφημία τους. Και τέλος δείχνει την αδιαφορία των ανθρώπων ακόμη και των ίδιων των κατοίκων της στο να συνεχιστεί η δουλειά 2 ανθρώπων μόνο και τέλος αναδεικνύει ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει καρπούς! Αυτή είναι η αλήθεια!

    • Σωστά, καλή η παραπληροφόρηση αλλά καλύτερη η ΑΛΗΘΕΙΑ. Και ακόμα καλύτερη η φαιά κάθαρότητα όταν διαβάζουμε κάτι. Καθότι από τα γραφόμενα αυτό που κάποιος καταλαβαίνει (όχι εσύ σίγουρα Τάκη) είναι ότι η προ της “Καλλικρατικής” μεταρύθμισης ανάπτυξη σταμάτησε απότομα διότι ο Δήμος δεν είχε αυτονομία κινήσεων. Εκτός εάν εσύ καταλαβαίνεις κάτι διαφορετικό και εγω κάνω λάθος, καλο θα ήταν να μάθεις να διαβάζεις…

    • όλα τα κονδύλια τα πηρε προ καλλικράτη, δες ημερομηνίες

    • ούτε cent;Ο Καλλικράτης ήταν καταστροφή για τις μη αστικές περιοχές.Ένωσε σε ένα δήμο περιοχές που απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους, δεν έχουν κοινά σημεία, προβλήματα και συγγενικούς δεσμούς και συνήθως η πόλη η οποία είναι έδρα του δήμου παίρνει τη μερίδα του λέοντος.Τα χρήματα ΕΣΠΑ για την αυτοδιοίκηση υπήρχαν και πριν τον Καλλικράτη. Μήπως το μπερδεύετε με τον Καποδίστρια;

    • Η Ανάβρα αναπτύχθηκε προ Καλλικράτη και σταμάτησε να αναπτύσσεται μετά Καλλικράτη. Κατηγορεί την “μεταρρύθμιση” γιατί τους στέρησε την αυτοτέλεια τους. Τώρα εξαρτώνται από την (αν)ικανότητα του δημάρχου του διευρυμένου Δήμου που ποσώς ενδιαφέρεται για ένα ορεινό χωριό κάπου πέρα μακρυά…

    • Η αναπτυξη της Αναβρας εγινε χρονια πριν τον Καλλικρατη του 2011, οταν ο Ραγκουσης ηταν ακομη δημαρχος Παρου.
      Καλο το γλειψιμο πολιτικων, αλλα καλυτερα να ξερουμε τι λεμε…

  6. Ήταν απολύτως φυσικό το να “ξεχαστεί” ο φάκελλος στο συρτάρι του όποιου δήμου.
    Η Ανάβρα αποτελούσε το μέτρο σύγκρισης της αχρηστίας, της αδιαφορίας και της απάθειας του κρατικού μηχανισμού και, ως εκ τούτου έπρεπε να υποβαθμιστεί…
    Κλασσική “ελληνική” αντίδραση.

  7. Ο πρόεδρος ανέδειξε την καταστροφική μεταστροφή από καποδίστρια σε καλλικράτη.
    Εμπρός πίσω!!!!!!!!!!!

  8. O KALLIKRATIKOS ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑ ΕΣΠΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΟΣ … ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΡΗΜΩΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ… ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ… ΑΛΟΙΜΟΝΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…

  9. Γι’ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να δει άσπρη μέρα ο Ελληνισμός…Μόλις δούμε έναν άνθρωπο να παίρνει το τιμόνι και να οδηγεί σωστά, πάντα θα βρίσκονται και οι κριτές να αρχίσουν κριτική εναντίον του…Ήθελα να ήξερα, πότε όλοι αυτοί οι καλοθελητές κάθισαν και έκαναν την δική τους αυτοκριτική; Ποτέ ασφαλώς! Γιατί εάν το έκαναν, ο Ελληνισμός, δεν θα περνούσε ότι σήμερα περνά…Αντί να παίρνουν ορισμένοι παράδειγμα και να ακολουθήσουν τον δρόμο του -και απέδειξε ο άνθρωπος ότι είναι πραγματικά άξιος με το έργο που επιτέλεσε- ακολουθούν τον δρόμο που τους χαράσσουν τα κόμματα….και ιδού το κατάντημα των Ελλήνων! Ντροπή και Αίσχος !

  10. Η αλήθεια είναι πάντα καλύτερη, μόνο που καλό είναι, όποιος την επικαλείται να γράφει και το όνομα του. Είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης τσάκισε ένα σωρό ενέργειες σε επίπεδο Κοινοτήτων, μεταξύ αυτών και της Ανάβρας. Δυστυχώς, άλλη προσοχή δίνει κάποιος σε κοινότητα, άλλη σε επίπεδο Δήμου, και άλλη σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου. Οι Καλλικρατικοί Δήμαρχοι σε γενικές γραμμές τα έχουν κάνει μπάχαλο. Το ακόμη μεγαλύτερο δυστύχημα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βγαίνουν και υποστηρίζουν τον κάθε πολιτικό, με τέτοιο πάθος που μόνο θλίψη προκαλεί.

  11. Η περίπτωση της Ανάβρας είναι πραγματικά αξιοζήλευτη αλλά ταυτόχρονα και αξιοπερίεργη . Πως δεν βρέθηκε ένας τρόπος να συνεχιστεί με τον Καλλικράτη η ανάπτυξη σε όλη την περιοχή και όχι μόνο . Θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για όλη την Ελλάδα . Ένας Καλλικράτης που έλεγαν πως θα είναι καλύτερα από πριν τελικά τι είναι ? Κρίμα για άλλη μια φορά για την πατρίδα μας .

  12. @Τάκης
    Ναι, με τον Καλλικράτη κονδύλια του ΕΣΠΑ μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλ. στην περίπτωσή μας στον Δήμο Αλμυρού. Όπερ έδει δείξαι.

  13. Το φαινόμενο της Αναβρας πρεπει να μας προβληματίσει.
    Ο άνθρωπος με το μεράκι που απέδειξε το πόσο λειτουργικός μπορεί να γίνει ένας Δημος πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης.!
    Σε πανεπιστημιακή βάση.!
    Ένα τεράστιο ερευνητικό μοντέλο στα μέτρα εξυπηρετησης που αποδίδουν για κάθε περιοχή αξιοποίησης του τοπικού πλούτου..ποικίλης μορφης.
    Τουρισμός…πχ ιατρικό θεραπευτικό καταφύγιο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.. με ταυτόχρονη την τοπική Εξυπηρετηση κάθε Νομού.
    Είτε αυτό αφορά νησιωτικό πλέγμα..ειτε ορεινούς όγκους.!
    Και φυσικά την διαχείριση προϊόντων τοπικής παραγωγής.
    Επιμένουμε σε αυτό και πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια..!

  14. Λυπάμαι αλλα συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Τσουκαλα. Ο Καλλικράτης έκανε πολλές ζημιές σε δήμους που κάποτε άνθιζε η ευημερία, για διάφορους λόγους , ο ένας απο αυτούς είναι διαφορετικές ανάγκες του δήμου. Θα μπορούσε ίσως να γίνει μεταξύ δήμων με ίδια ενδιαφέροντα και σε καμία περίπτωση πάνω απο 4-5.

  15. Τάκη μου δεν τα θυμάσαι καλά τα πράγματα. Ο Καλλικράτης ήρθε μετά την ανάπτυξη της Ανάβρας, δηλαδή μετά το το 2010. Μου ακούγεσαι κάπως… πώς να το πω βρε αδερφέ… κομματικός παρατρεχάμενος… ααα, και μη ξεχάσω… να μου φιλήσεις τον Κο Ραγκούση

  16. Δεν ευθύνετε ο Καληκράτης φίλε μου γιατί ο Φάκελος έμεινε στα συρτάρια του Δήμου αλλά οι άνθρωποι που ανέλαβαν το Δήμο και το Κράτος ,όπως πολύ σωστά αναφέρεις στις τελευταίεςσου σκέψεις . Γιατί δυστυχώς οι Δήμαρχοι και τά κόμματα δεν αξιολογούν τους συνεργάτες τους με βάση τις γνώσειςτους στο αντικείμενο , αλλά στο τη κομματόσκυλα είναι και τη ψηφάκια μαζεύουν .

  17. Είσαι απο τα κομματόσκυλα και μιλάς έτσι.Εσύ και η όμοιοι σου κατάντησαν την Ελλάδα έτσι. Για ολα έχετε μια απάντηση “κύριε” Τάκη

  18. Κάνε πέρα ρε πρασινοφρουρέ, πιάνεις και στο στόμα σου τον Τσουκαλά που έχει κάνει τόση δουλειά. Εκ του αποτελεσματος μιλάει ο άνθρωπος, πριν τον Καλλικράτη ο Δήμος πήγαινε καλά και μετα τον Καλλικράτη πηγαίνει κατά διαβόλου, τι δεν καταλαβαίνεις;

  19. Τάκης το κακό δεν είναι ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται αλλά ότι το παίζεις ξερόλας και το χειρότερο ότι ψηφίζεις.

  20. τα περιβόητα ΕΣΠΑ,δικά μας λεφτά που τα διανέμουν κατά το δοκούν και όλες οι κυβερνήσεις κινούν θεούς και δαίμονες για να μην τα πάρουμε…(από εργαζόμενο εντός η πληροφορία)εξ’ού και η ελαχίστη απορροφητικότητά τους.

  21. Λέει απλά ότι από τη ΚΡΙΣΗ επλήγη και η Ανάβρα, που όμως ήταν, είναι και δεν θα πάψει να είναι το πρώτο και καλύτερο χειροπιαστό παράδειγμα ΟΙΚΟυμανισμού !

  22. Ματαιότης ματαιοτήτων…
    Η αμορφωσιά και η κουτοπονηριά, η οκνηρία να επιβάλλονται σε κάθε τι άλλο..
    Ήττα προσωπική, ήττα κοινωνική και εθνική..

  23. Συγχαρτήρια στο ζεύγος Τσουκαλά γιά το έργο τους αλλά ο Καλλικράτης καταστρέφει τα πάντα

  24. Πραγματικά κρίμα! Ο κ. Τσουκαλάς έπρεπε να είχε βάλει υποψηφιότητα για τον δήμο Αλμυρού και σε όποιον δεν άρεσε… ξυδάκι!!!
    Ακόμα ένα τυπικό παράδειγμα πόσο οπισθοδρομική είναι η ελληνική επαρχία που θάβει ανερυθρίαστα οτιδήποτε καλό μπορεί να προκύψει από οπουδήποτε!!!!

  25. ΚΡΙΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ..ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ.ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ! ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ Κ ΟΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΖΗΛΟΦΘΟΝΙΑ ΒΛΑΚΕΙΕΣ Κ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟ Κ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

  26. Αγαπητέ κύριε Τσουκαλά
    Όλα καλά με την αναβάθμιση του χωρίου της Ανάβρας όμως απο και πέρα τι γίνετε ?
    Πιστεύω τα η κοινότητα της Ανάβρας έχει εισοδήματα από δημοτικό φόρο απο τα καταστήματα δεν
    έχω έλθει και δεν ξέρω γιατί υπολειτουργούν Μουσείο λαογραφικό κ.τ.λ. έχει πόρους η Ανάβρα απο
    την κτηνοτροφία.
    Εδώ στους Δελφούς όταν ο Δήμος Δελφών έφυγε από τους Δελφούς και πήγε στην Άμφισσα με τον
    Καλλικράτη ο τότε Δήμαρχος Άμφισσας Δήμος Άμφισσας είχε 15.000.000 ευρώ ο πόλης των Δελφών
    που έχει εισόδημα απο τον τουρισμό πλήρωσε το χρέος του Δήμου Άμφισσας με το χρέος στο Δήμο
    Άμφισσας ήταν ο αρχιτέκτων Νίκος Φουσέκης ποία είναι η ανάπτυξη των Δελφών τα 5 χρόνια τίποτα 0 πλήρωσε τα χρέη του πρωήν Δήμου Άμφιισας γιατί ο Δήμος Δελφών και θα ήταν μεγάλη
    προσβολή διεθώς ο Δήμος Δελφών χρεωκόπησε δεν ξέρω ο Δήμος Αλμυρού είχε χρέη και τα
    πλήρωσε η κοινότητα Ανάβρας !!

Comments are closed.