Συνέντευξη τύπου για την Λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ στο Ληξούρι

386

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν αργά σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλαονιάς στο Αργοστόλι,ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής  Μέριμνας και Εθελοντισμού, Αλέκος Μιχαλάς, η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ», Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Σπύρος Ζουμπουλίδης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο Σταύρος Λυκούδης μέλος του ΔΣ του ΥΠΕΡΙΩΝΑ και ο Χρήστος ‘Ανθης Περιφερειακός Σύμβουλος «ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΘΕΛΗΣΗ».

Τον κυρίως λόγο στη συζήτηση είχε η προέδρος του Υπεριωνα Σοφία Μαυροπούλου – Ζαφειράτου η οποία αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που έδωσε ο Συλλογος με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Κέντρου.

Σημειώστε ότι απόψε στις 7.00μμ πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Κέντρου Φροντίδας ΑμΕΑ στο   Ληξούρι (περιοχή Λόγγος).

Τα σημερινά εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης  στο Ληξούρι είναι το αποτέλεσμα ενός πραγματικά τιτάνιου αγώνα του Συλλόγου ΥΠΕΡΙΩΝ και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  για να προλάβουν τη νομιμοποίηση  του οικήματος στις προθεσμίες που έθετε το ΕΣΠΑ.

Καταγράφουμε τα πιο σημαντικά σημεία από όσα ανέφερε η πρόεδρος του ΥΠΕΡΙΩΝΑ στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα, μια μέρα δικαίωσης για τους συναθρώπους μας ΑμΕΑ και της οικογένειές τους.

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 2013 όταν μια ομάδα γονιών και ΑμεΑ αντέδρασαν στην  υποτίμηση και υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων τους  καθώς στο νησί δεν λειτουργούσε χώρος απασχόλησης των ΑμΕΑ άνω των 16 ετών. Αυτή η ομάδα δημιούργησε τον Σύλλογο ΑμΕΑ ΥΠΕΡΙΩΝ στο Ληξούρι.

Προσπάθησαν να δώσουν αγάπη και κατανόηση στις οικογένειες των ΑμΕΑ μέσα από εκδηλώσεις και κυρίως διεκδικήσεις.

Ηταν έντονη η ανάγκη χώρου φιλοξενίας . Ζητήθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς και δόθηκε ομόφωνα η χρήση του ακινήτου «Αθηνά Αντύπα» που είχε περιέλθει στο Δήμο από δωρεά. Ο χώρος παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο 30 ετών     και δυνατότητα επέκτασής του μετά τη λήξη της 30ετίας με απλή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου .

Αρχές φθινοπώρου 2016 η Περιφέρεια ενημερώνει για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της  επισκευής της οικίας μεσω ΕΣΠΑ.  Η επιχορήγηση  είναι 800 ευρώ/άτομο/μήνα.

Για να πάρουν όμως την επιχορήγηση έπρεπε να νομιμοποιηθεί πρώτα το κτήριο ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΥΠΑ και να αποκτήσει  άδεια λειτουργίας.           Σε αυτό το σημείο βοήθησε αποφασιστικά  ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς ώστε να γίνουν γρήγορα οι εγκρίσεις.

Μόλις πήραν τις πολυπόθητες εγκρίσεις νομιμοποίησης, την σκυτάλη πήρε ο ΑΝτιπεριφερειάχης Κοινωνικής Μέριμνας  Αλέκος Μιχαλάς ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό με την Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα.

Το Δεκέμβρη του 2016 , σε χρόνο ρεκόρ, κατάφεραν και την έγκριση της χρηματοδότησης   16  ατόμων   μέσα από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια.

Σήμερα   το  Κέντρο  ανοίγει τις πόρτες του για 20 άτομα από τα οποία 16 επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ και 4  από τον ΥΠΕΡΙΩΝΑ.

Από αυτά τα 20 άτομα 14 είναι από το Ληξούρι και  6 από το Αργοστόλι. Η ηλικίες των ωφελουμένων είναι από 16 ετών και άνω.

Προσωπικό

Το κέντρο έχει ήδη προσλάβει  τις παρακάτω ειδικότητες σύμφωνα με τα κριτήρια               που έθετε το ίδιο το πρόγραμμα:

  • Ψυχίατρo o οποίος εκτελεί υποχρεωτικά και χρέη Δ/ντη του Ιδρύματος
  • Κοινωνική Λιετουργό
  • Εργοθεραπευτή
  • Ψυχολόγο
  • Οδηγό λεωφορείου
  • Νοσηλευτή
  • Βοηθητικό προσωπικό
  • Γυμναστή/συνοδό παιδιών

Σε ένα μήνα περίπου το Ιδρυμα θα αποκτήσει και ειδικό σχολικό λεωφορείο.                                                                                                                                   

Το Ίδρυμα δημιούργησε περίπου 10 νέες θέσεις εργασίας  στην σεισμόπληκτη Παλική.

Δυστυχώς η υποδομή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση από όλη την Κεφαλονιά, υπάρχει λίστα αναμονής από Αργοστόλι και χωριά.

Το πρόγραμμα / δραστηριότητες

  • Το Ιδρυμα προσφέρει σ τους ωφελουμένους:
  • Μεταφορά από και προς το σπίτι με λεωφορείο
  • Ημερήσια διαμονή και παροχή ενός γεύματος
  • Δημιουργική απασχόληση μέσα από τα εργαστήρια: ομαδικής συγκέντρωσης,    γραφής/ανάγνωσης,  μαθησιακές λειτουργίες,    καθημερινή ζωή/αυτοεξυπηρέτηση, γυμναστήριο, μουσική εκπαίδευση.

Αφού γίνει η αξιολόγηση των ωφελουμένων  θα αποφασιστεί ή όχι η πρόσληψη λογοθεραπευτεί.

Στις εξω-Ιδρυματικές δραστηριότητες το πρόγραμμα έχει ιππασία και επισκέψεις σε διάφορους χώρους όπως Μουσεία.

Εθελοντές και τοπική κοινωνία στο πλευρό τους

Δίπλα στο αμειβόμενο προσωπικό   έχουν δραστηριοποιηθεί 45 εθελοντές  οι οποίοι προσφέρουν τις γνώ σεις και την τέχνη τους πχ μαθήματα παραδοσιακών χορών από τον Δημήτρη Μαντζουράτο,    δημιουργίες με πηλο κλπ.

Αυτό που τόνισε με μεγάλη συγκίνηση η Σοφία Μαροπούλου  – Ζαφειράτου είναι η  συμμετοχή  της τοπικής κοινωνίας του Ληξουρίου και της Παλικής.          Οι επισκευές έγιναν χάρη σε δωρεές, χορηγούς και  εθελοντική εργασία. 130.000 ευρώ περίπου κόστισε η νομιμοποίηση του κτηρίου και οι επισκευές τα οποία προήλθαν από δωρεές και κοινωνική συμμετοχή.

Οπου και να πηγαίνουμε , είπε η κα Μαροπούλου συγκινημένη, να αγοράσουμε κάτι από μπογιές έως γλυκάκια και λέμε ότι είναι για τον ΥΠΕΡΙΩΝΑ  σχεδόν κανείς δεν δέχεται χρήματα ή μας κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Αλλά δεν περιμέναμε μόνο από τους δωρητές, και εμείς σαν Σύλλογος δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια. Διοργανώναμε στις γιορτές παζάρια , φτιάχναμε στολίδια και τα πουλούσαμε..

Πραγματικά μια μεγάλη ημέρα τόσο για τη τοπική κοινωνία του Ληξουρίου που θριάμβευσε με την αλληλεγγύη της, όσο και για τον Σύλλογο Υπεριωνα και τα στελέχη του που έδωσαν αγώνα ζωής αλλά και για τις 20 οικογένειες που θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά και επιστημονική φροντίδα για τους ανθρώπους τους.   Η σεισμόπληκτη Παλική, η Παλική της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς!

Στη συνέντευξη μίλησαν οΑντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακαουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αλέκος Μιχαλάς, , ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Σπύρος Ζουμπουλίδης και ο Σταύρος Λυκούδης.

Θέλουμε όμως να κρατήσουμε σήμερα αυτή την εικόνα που έδωσε η Σοφία Μαροπούλου, την εικόνα της δράσης, της αλληλεγγύης, του αποτελέσματος. Την εικόνα μιας μητέρας, ενός γονιού που έβαλε στόχο της ζωής της το καλύτερο για το παιδί της ΑμΕΑ  και τα κατάφερε  και για άλλα 19 άτομα.

Αυτά τα χρόνια ζήσαμε μέρα την ημέρα τον αγώνα της μητέρας Σοφίας, της προέδρου Σοφίας Μαροπούλου, τον αγώνα του Συλλόγου Υπερίωνα και των στελεχών του  και είμαστε ευτυχείς που φθάσαμε έως το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου στόχου..

Γιατί ο αγώνας συνεχίζεται… Και θα είναι εξίσου δύσκολος ..  Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε σε  επόμενη ανάρτησή μας. Σήμερα κρατάμε την Ελπίδα!

Ο αγώνας του ΥΠΕΡΙΩΝΑ είχε και θα συνεχίσει να έχει την αμέριστη υποστήριξη του kefaloniapress και των Αναγνωστών του.   Θα είμαστε δίπλα σας στις  γιορτές και στους αγώνες σας!  Στις μικρές και μεγάλες επιτυχίες σας!

Καλή δύναμη στο έργο σας!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις