Τα διάσημα πεπόνια Γουαδελούπης καλλιεργούνται στην…. Κρανιά!!

4646

Μου το είπε αγαπημένη φίλη γκουρμεδιάρα και δεν την πίστευα!! Στην Κρανιά καλλιεργούνται πεπόνια Γουαδελούπης και τα έχει ο Κονταράκης!!  Τα ύστερα του κόσμου!!

Πρωι πρωι στην αγορά και ορίστε να τα!!

Το πεπόνι ποικιλίας Γουαδελούπη (Κανταλούπε) ονομάζεται και «χρυσό πεπόνι» και αυτό όχι για το χρώμα του αλλά για τη τιμή του!! Οι τιμές τους στην Ιαπωνία έχουν φθάσει και στα 19.000 ευρώ το κομμάτι!! μα δεν είναι μόνο η τιμή του που είναι χρυσή, η θρεπτική του αξία είναι που το κάνει ακόμα πιο περιζήτητο. (δείτε παρακάτω)

Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε στα γκουρμέ οπωροπωλεία μεγάλων πόλεων , εισαγόμενα βέβαια. Κάναμε μια μικρή έρευνα αλλά δεν βρήκαμε να καλλιεργείται κάπου στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ποικιλία.

Στην Κεφαλονιά, στην Κρανιά,ξεκίνησε εφέτος η καλλιέργειά αυτής της ποικιλίας σε πειραματικό στάδιο και ήδη βγήκε η πρώτη παραγωγή!!

Καλή επιτυχία!!

Η θρεπτική αξία του πεπονιού Γουαδελούπης

  1. Είναι ένα ιδανικό επιδόρπιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Περιέχει φυσικά σάκχαρα που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση και ικανοποιεί εύκολα το αίσθημα του γλυκού χωρίς ενοχές. Προσοχή μόνο στην ποσότητα ώστε να μην ξεφύγετε! 1 φέτα, περίπου 160γρ., αποτελεί ιδανική ποσότητα ώστε να προσλάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε νερό (90γρ. νερού/100γρ. φρούτου) συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.
  2. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για εκείνους που προσέχουν την σιλουέτα τους και την διατροφή τους αφού τα 100γρ. φρούτου προσδίδουν μόλις 34 θερμίδες ενώ περιέχει ελάχιστη ποσότητα λίπους (0,19γρ. λίπους/100γρ. φρούτου).
  3. Περιέχει 8,16γρ. υδατανθράκων στα 100γρ. φρούτου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία.
  4. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (3382 IU/100γρ.) κάνει το πεπόνι κανταλούπε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φρούτο συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών και την καλύτερη όραση αλλά και σε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.
  5. Το πεπόνι κανταλούπε διαθέτει επίσης υψηλή συγκέντρωση στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από μολυσματικούς παράγοντες κάνοντας έτσι πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, καθαρίζει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από διάφορους τύπους καρκίνου και παράλληλα βοηθάει στην διατήρηση του κολλαγόνου προστατεύοντας το δέρμα και τα μαλλιά.
  6. Η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β στο πεπόνι κανταλούπε επιταχύνουν την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε καλύτερη πνευματική εγρήγορση και μας προστατεύουν από νοσήματα νευρολογικής φύσης.
  7. Το κάλιο που υπάρχει επίσης στο φρούτο αυτό βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς αφού αποτελεί καλό ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης.
  8. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε νερό, το πεπόνι κανταλούπε διαθέτει έντονη διουρητική ικανότητα καθιστώντας το ένα ιδανικό τρόφιμο για τους καρδιοπαθείς.
  9. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα αφού περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (0,9γρ./100γρ. φρούτου) και ταυτόχρονα με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό προωθεί την καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
  10. Περιέχει ένα φυσικό αντιπηκτικό, την αδενοσίνη, η οποία μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, καθιστώντας το φρούτο αυτό ένα ιδανικό σνακ για τους καρδιοπαθείς.

Και για το τέλος ένα tip: είναι προτιμότερο να καταναλώνετε το πεπόνι κανταλούπε στο πιο ώριμο στάδιό του διότι διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε παραπάνω δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Επομένως, δεν θα επωφεληθούμε αρκετά από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

10 logoi peponi cantalupe

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.