Κρίταμο! Αλλο ένα πολύτιμο φυτό που μας προσφέρει σε αφθονία η φύση της Κεφαλονιάς και δεν το καταδεχόμαστε! Ετσι και με τη κάπαρη. Οι Κεφαλονίτες είναι επιφυλακτικοί σε πολλά τρόφιμα πολλά βότανα και σουπερ τροφές που βρίσκονται σε αφθονία στο νησι μας.

Οι φωτογραφίες της Matina Xristo απο τα Βάτσα (Ληξούρι) μας δίνουν την ευκαιρία να σας υπενθυμίσουμε αυτό το θαυμάσιο φυτό και να σας προτείνουμε να το βάλετε στη διατροφή σας. Προσφέρεται δωρεάν , είναι πεντανόστιμο και είναι και φάρμακο!

Μπορείτε να βρείτε θαυμάσιες συνταγές, εδω http://kritamo.com/el/

ΚΡΙΤΑΜΟ

Το κρίταμο (crithmum maritimum) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: γεύση και πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, μοναδική ιστορία και παράδοση, αλλά και καταπληκτικές ιδιότητες, ως μέρος μιας σύγχρονης, υγιεινής διατροφής.

Είναι ένα φαγώσιμο, αρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα και γεύση, το οποίο είναι συγχρόνως εξαιρετικά υγιεινό, καθώς περιέχει στα συστατικά του ένα ευρύ φάσμα από βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Το τρώνε περιστασιακά σε παράλια μέρη ή το μαζεύουν με φανατισμό από την ακροθαλασσιά, όπου και μεγαλώνει. Το κρίταμο είναι άλλωστε κάπως εθιστικό: το δοκιμάζεις, η γεύση και το άρωμά του μένει και θες λίγο κρασί ή τσίπουρο για να το συνοδεύσεις. Μετά, θες λίγο κρίταμο ακόμα και πάει λέγοντας…
Το κρίταμο έχει τη δική του χαρακτηριστική, μοναδική γεύση. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα (αλλά και στην κουζίνα άλλων μεσογειακών λαών) χρησιμοποιείται ως «ενισχυτικό γεύσης», σε προσεκτικά προσδιορισμένη ποσότητα, λόγω των συμπυκνωμένων αρωμάτων του. Ταιριάζει καταπληκτικά με σαλάτες, όσπρια και θαλασσινά, αλλά και σε μια σειρά από άλλες συνταγές.

Έχοντας εξελιχθεί ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, στους βράχους που βρέχονται από τη θάλασσα, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό, πολύτιμο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών. Η συνεισφορά του στην υγεία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, ενώ πολλοί αρχαίοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Σύμφωνα δε με τη σύγχρονη έρευνα, 100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.
Το κρίταμο αξιοποιείται παράλληλα κι από την κοσμητική βιομηχανία. Το εκχύλισμά και το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιούνται ευρέως, καθώς είναι γνωστό από την αρχαιότητα και επιβεβαιωμένο από πλήθος σύγχρονες μελέτες ότι βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.
Για πρώτη φορά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο σύγχρονος καταναλωτής έχει πρόσβαση στο μοναδικό αυτό συστατικό σε καθημερινή βάση, καθώς καλλιεργείται πια σε μεγάλες ποσότητες στα ελληνικά παράλια. Αξίζει να ανακαλύψει κανείς αυτό το ωφέλιμο βότανο, είτε από την αρχή, είτε εκ νέου, και να το εντάξει στη διατροφή του.

Βλέπετε, εξελίχθηκε ως φυτό στους βράχους που βρέχονται από τη θάλασσα. Για να επιβιώσει λοιπόν στις ακραίες συνθήκες, αναγκάστηκε να αναπτύξει ένα μοναδικό, πολύτιμο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.

Η συνεισφορά του κρίταμου στην υγεία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Πολλοί αρχαίοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Οι ναυτικοί μάλιστα της Μεσογείου, το έπαιρναν μαζί στα ταξίδια τους ως προστασία ενάντια στο σκορβούτο.

Η σύγχρονη έρευνα που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το κρίταμο επιβεβαιώνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων:

100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.

Τα φυλλαράκια του κρίταμου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6.

Το κρίταμο είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών προϊόντων, κυρίως χλωρογενικού οξέος, το οποίο θεωρείται καταλυτικής σημασίας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Το κρίταμο περιέχει επίσης κινικό οξύ, μια σημαντική φαινολική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που θεραπεύει τη γρίπη.

Το κρίταμο έχει τέλος ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση

Για πρώτη φορά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο σύγχρονος καταναλωτής έχει πρόσβαση στο μοναδικό αυτό συστατικό σε καθημερινή βάση, καθώς καλλιεργείται πια σε αξιόλογες ποσότητες από πρωτοπόρους έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να ανακαλύψει κανείς το κρίταμο και να το εντάξει στη διατροφή του.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις