Μια και βρισκόμαστε στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής σαιζόν διαβάζω διαφόρων ειδών απολογισμούς, άλλοτε θετικούς και άλλοτε αρνητικούς.
Δεν θέλω να γίνω προφήτης αρνητικών δεδομένων αλλά με τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών την κακομοίρα τη θάλασσα έχει ασχοληθεί κανείς ή θα μας βρει κάνα ξαφνικό όπως η γνωστή οικονομική κρίση?
Από μικρός στο σπορ του ψαροντούφεκου διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια ραγδαίες και δυστυχώς άσχημες μεταβολές του βυθού.
Χάθηκαν παράδειγμα τα φύκια στους βράχους με γενική εικόνα όπως αυτή που παρουσιάζονταν σε κάποιο σημείο παλιά όταν έπεφταν δυναμίτες. Μόνο που τώρα δυναμίτες δεν πέφτουν, άρα??
Διανύεις χιλιόμετρο για να βρεις αχινό, γιατί??
Βρίσκεις κάνα θαλάμι χταποδιού χωρίς γύρω φαγωμένα στρείδια! Ούτε και αυτά υπάρχουν, γιατί??
Και όλα αυτά στην ευρύτερη περιοχή πολυδιαφημισμένης παραλίας.
Σκέφτηκε κανείς να γίνει κάποια ορθολογιστικότερη εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος μα και κάποιοι έλεγχοι, ή βιολογικοί καθαρισμοί αποβλήτων (όπου τουλάχιστον είναι απόλυτα αναγκαίοι), πριν κλάψουμε με μαύρο δάκρυ?
Μερικές φωτό πιστεύω να σας πείσουν.
Φωτό (1) Αεροφωτογραφία της Google
Φωτό (2) Φετινή δική μου στο ίδιο ακριβώς μέρος.
Μεγεθύνετε και παρατηρείστε τα φύκια σε όλο το μήκος των βράχων (αριστερά δεξιά) πως έχουν εξαφανιστεί σε ελαχιστα χρόνια.
Φωτό (3) Το «νησάκι» που υποδεικνύεται παραπάνω με το βέλος, σε προπέρσινη φωτό είχε ακόμα λίγα φύκια πάνω του, φέτος από ό,τι βλέπετε τίποτε!
Τα φύκια που λείπουν ανήκουν στα Καφέ φύκια ή Φαιόφυτα, λέγεται Cystoseira και άμα ψάξετε θα διαβάσετε ότι:
Το Cystoseira είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα γένη της σειράς Fucales και αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα για πολλούς επιφύτες, ασπόνδυλα και ψάρια.
Η ύπαρξή του εξαρτάται από την καλή ποιότητα του νερού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιοδείκτες. Αυτό ανακαλύφθηκε σε μια μελέτη των ειδών Cystoseira που διεξήχθη στη Menorca.
Όπως επίσης τα τροπικά είδη Sargassum που συχνά καταναλώνονται κατά προτίμηση από φυτοφάγα ψάρια και αχινοειδή, άρα να και μαζί τους η εξαφάνιση των αχινών και ψαριών.
(Φωτό 5)
Υ.Γ.
Και μη με περάσετε για κάνα πυροβολημένο με τα οικολογικά, απλά βλέπω ότι το «πλοίο» δυστυχώς βουλιάζει που βουλιάζει και είπα να μη πάει τουλάχιστο αύτανδρο…
Σπύρος Ρόκκος