Πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα , στο ισόγειο του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ , η παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς.

Η παρουσίαση έγινε από την προϊσταμένη της υπηρεσίας κα Ολυμπία Βικάτου (φωτο)   ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, οι Αντιδήμαρχοι  Βαγγέλης Κεκάτος, Ηλίας Κουρκουμέλη, Νίκος Παπαδάτος, Σπύρος Ματιάτος ,  ο εκπρόσωπος της βουλευτή Γιάννης Βαρουχάς και άλλοι.   Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος τίμησε την κυρία Βικάτου με πλακέτα του Δήμου ευχαριστώντας την για το έργο το δικό της και των συνεργατών της.

Η υπηρεσία απαγόρευσε την βιντεοσκόπηση της ομιλίας της κας Βικάτου καθώς παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και υλικό από ανασκαφές  που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και τίθενται θέματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και  όχι μόνο.

Συγχαίρουμε την υπηρεσία για την πρωτοβουλία της , δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και ελπίζουμε η θετική αυτή πρακτική να συνεχιστεί και με επόμενες ανακοινώσεις .

Ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο της υπηρεσίας και προσωπικά στο κάθε στέλεχό της.

===

Η υπηρεσία είχε την καλοσύνη να στείλει στο kefaloaniapress περίληψη της παρουσίας του έργου της μετά από αίτημά μας. Eυχαριστούμε πολύ!

√ Διαβάστε το πλήρες κείμενο:

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014-2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τη συνένωση της ΛΕ΄Ε.Π.Κ.Α. και της 20ης Ε.Β.Α. οι οποίες είχαν αρμοδιότητα στα νησιά Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου. Πλέον στην περιοχή ευθύνης της ΕΦ.Α. Κεφαλληνίας υπάγονται η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και όλα τα μνημεία που χρονολογούνται έως το 1830, καθώς και των νεότερων, μετά το 1830 δηλαδή, θρησκευτικών μνημείων. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015 Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Κεφαλληνίας ήταν η Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια και στη συνέχεια ανέλαβε η ομιλούσα, ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη.

Στην ΕΦΑ Κεφαλληνίας, εκτός της Προϊσταμένης, υπηρετούν δύο αρχαιολόγοι (ο ένας από τον Οκτώβριο του 2016), μία ΤΕ Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, ένας εργατοτεχνίτης και δέκα αρχαιοφύλακες, καθώς και επί συμβάσει προσωπικό που προσλαμβάνεται για τα έργα ΕΣΠΑ.

Έργο της Εφορείας, σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος και της νομοθεσίας, είναι η διάσωση, διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη μελέτη, τη συντήρηση και τη διατήρηση των ευρημάτων και των αρχαιολογικών χώρων. Ιδιαίτερα σημαντικός τομέας του έργου της Εφορείας είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό, είτε μέσω της έκθεσής τους στα Μουσεία, είτε ενισχύοντας την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων. Ένα έργο δυσανάλογο του λιγοστού προσωπικού που υπηρετεί στην Εφορεία.

Οι σεισμικές δονήσεις του 2014 και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, το οποίο έκτοτε παραμένει κλειστό. Με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, τα εκθέματα εγκιβωτίσθηκαν τον Απρίλιο του 2014 και φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο με ευθύνη της Υπηρεσίας μας. Έκτοτε υπάρχει συνεχής αλληλογραφία και συσκέψεις της Εφορείας με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου και Τοπικούς Φορείς για την επίλυση του ζητήματος της επαναλειτουργίας του Μουσείου. Επίσης, την τελευταία τριετία, η Εφορεία αναζήτησε δημόσια ακίνητα/κτήρια στην περιοχή Αργοστολίου, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο ΥΠΠΟ για την ανέγερση ή μεταστέγαση του Μουσείου, ή για τη δημιουργία προσωρινής έκθεσης, καθώς και για αποθηκευτική χρήση, ωστόσο αυτό, παρά την φιλότιμη προσπάθεια όλων δεν κατέστη δυνατόν, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτήρια που να πλοιρούν τις προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό και την  εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, σε συνεργασία των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει ξεκινήσει η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης.

Ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα, προκάλεσε βλάβες στο κτήριο της Αρχαιολογικής Συλλογής Σταυρού Ιθάκης και η Συλλογή έκλεισε για το κοινό. Το προσωπικό της Εφορείας έλαβε άμεσα τα πρώτα μέτρα ασφαλείας των εκθεμάτων σύμφωνα με τις υποδείξεις των μηχανικών της ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ και της ΔΜΕΕΜΠΚ και με τη συνδρομή της ΔΣΑΝΜ, προέβη στον εγκιβωτισμό των αρχαίων αντικειμένων. Παράλληλα όλα τα ευρήματα φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν. Η ΔΜΕΕΠΚ αποκατάστησε τις βλάβες στο κτήριο ενώ παράλληλα η Εφορεία προέβη στη συντήρηση των πληγέντων εκθεμάτων. Το προσωπικό της ΕΦΑΚΕΦ επανατοποθέτησε τις προθήκες και τα εκθέματα και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού επαναλειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2016.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης και στα δύο Μουσεία της Ιθάκης. Κατ’ έτος και με τη συνδρομή του Δήμου Ιθάκης πραγματοποιείται καθαρισμός και αποψίλωση των αύλειων χώρων και των δύο Μουσείων.

Στο διάστημα αυτό συνεχίσθηκε το απαραίτητο έργο συντήρησης και ενίσχυσης των συστημάτων ασφαλείας Μουσείων και κτηρίων της Εφορείας.

Έργα ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα έργα που υλοποίησε η Υπηρεσίας μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» τα οποία   ολοκληρώθηκαν  το 2015:

1.«Ανάδειξη-Ανάπλαση Μυκηναϊκών Νεκροταφείων Λακήθρας-Μαζαρακάτων»

Στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Λακήθρας, ερευνήθηκαν στο παρελθόν τέσσερεις ασύλητοι θαλαμωτοί μυκηναϊκοί τάφοι. Πρόκειται για το πλουσιότερο, έως σήμερα, μυκηναϊκό νεκροταφείο του νησιού και χρονολογείται από την ΥΕΙΙΙΑ2/Β έως την ΥΕ ΙΙΙΓ περίοδο (1390/1370-1060/1040 π.Χ.).

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μαζαρακάτων, έχει ανασκαφεί το μεγαλύτερο έως σήμερα μυκηναϊκό νεκροταφείο του νησιού, συνολικά 16 θαλαμωτών τάφων, κτερισμένων με πήλινα αγγεία, χάλκινα μικροαντικείμενα και λίγα έργα μικροτεχνίας. Οι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν από την ΥΕΙΙΙΑ2 έως την ΥΕ ΙΙΙΓ (1390/1370-1060/1040 π.Χ.).

  1. «Διαμόρφωση-Ανάδειξη Ρωμαϊκού νεκροταφείου Φισκάρδου”

Στο νεκροταφείο, έχουν ερευνηθεί 51 τάφοι που χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 4ο αι. μ.Χ. και κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες.

  1. «Ανάδειξη-Ανάπλαση Αρχαϊκού Ναού Σκάλας Κεφαλονιάς»

Στη θέση Άγιος Γεώργιος-Γραδού Σκάλας, σώζονται τα οικοδομικά λείψανα αρχαίου τεμένους, το οποίο συγκροτείται από αρχαϊκό δωρικό περίπτερο ναό, στωικό οικοδόμημα και τμήμα περιβόλου. Η ίδρυση  του τεμένους ανάγεται στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής πιθανώς ως τον 4ο αι. π.Χ.

Οι εργασίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, περιελάμβαναν εργασίες εξωραϊσμού και ασφάλειας των χώρων καθώς και δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Εξειδικευμένες εργασίες ανά χώρο υλοποιήθηκαν όπου ήταν απαραίτητες (κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, αποστραγγιστικό δίκτυο, στερέωση θαλάμων τάφων, διαμόρφωση χώρου απόθεσης και θέασης των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών) και για όλους τους χώρους εκδόθηκαν ενημερωτικοί οδηγοί καθώς και φυλλάδια για άτομα με προβλήματα όρασης.

Συνεχιζόμενα έργα

Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”, εντάχθηκε το 2013 το έργο “Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων», το οποίο είναι σε εξέλιξη και συνεχίζεται μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, με καταληκτική ημερομηνία τον Απρίλιο του 2018.

Έως το τέλος του 2015 είχαν ολοκληρωθεί οι κτηριακές εγκαταστάσεις και οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου της Συλλογής όπου θα τοποθετηθούν σπαράγματα ψηφιδωτών δαπέδων. Επίσης, ολοκληρώθηκε η ψηφιακή δημιουργία του εποπτικού υλικού, του φυλλαδίου και του οδηγού της Συλλογής, τα οποία θα διατίθενται εκτυπωμένα στους επισκέπτες. Από το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τις ανάγκες του έργου, συνεχίζεται το έργο της τεκμηρίωσης των εκθεμάτων. Παράλληλα συνεχίζεται η συντήρηση  αυτών και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια των προθηκών και του λοιπού εξοπλισμού της Συλλογής. Εκτός αυτών, ετοιμάζεται το υλικό που θα περιληφθεί στις πολυμεσικές εφαρμογές καθώς και η δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων. Στη Συλλογή έχει προβλεφθεί για τα μη βλέποντα άτομα η δημιουργία αντιγράφων αγγείων, απτικών επιφανειών και φυλλαδίου με πληροφορίες για τον εκθεσιακό χώρο και τα εκθέματα.

Προτεινόμενα έργα

Η Εφορεία μας έχει υποβάλει πρόταση για την ένταξη δύο ακόμα έργων στο ΕΣΠΑ 2014-2010 του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για τη στερέωση και ανάδειξη του θολωτού τάφου των Τζανάτων και τη συντήρηση των τοιχογραφιών τριών μεταβυζαντινών ναών της Ιθάκης καθώς (ο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου στο Περαχώρι και στην Εξωγή η Ευαγγελίστρια και ο Ι.Ν.Αγίου Γερασίμου) καθώς και τη βελτίωση των μουσειακών υποδομών του νησιού της Ιθάκης. Αναμένεται η άμεση ένταξή τους από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σωστικές ανασκαφές

Κατά την τελευταία τριετία, η Εφορεία μας διενήργησε σωστικές ανασκαφικές έρευνες σε ιδιόκτητα οικόπεδα. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, κάποιες εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν με αυτοχρηματοδότηση, λόγω έλλειψης προσωπικού, κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών και απόφασης της Υπηρεσίας μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ιονίων Νήσων.

Οι σημαντικότερες είναι:

  1. Στον Κατελειό, στο ακίνητο κληροδοτήματος Δημητράκη Μήλλα, ανασκάφθηκαν έξι κλίβανοι για την όπτηση κεράμων που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο.
  2. Στο Φισκάρδο, στην ιδ.«ΤΟΦΑΛΟΣ ΑΕ», ανασκάφθηκαν αρχιτεκτονικά και ταφικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή.
  3. Στα Παρισάτα η Εφορεία μας ανέσκαψε έναν συλημένο μυκηναϊκό θαλαμωτό τάφο. Είχε μακρύ δρόμο και κυκλοτερούς κάτοψης θάλαμο χωρίς ταφικούς λάκκους.
  4. Στο Σκινιώτικο Βουνί,, όπου η Υπηρεσία είχε ανασκάψει στο παρελθόν δύο συλημένους θαλαμωτούς τάφους, η ΕΦΑ Κεφαλληνίας ανέσκαψε ακόμα έναν ίδιο τάφο λαξευμένο στο βράχο. Είχε λαξευμένα σκαλοπάτια στο δρόμο και στο εσωτερικό του κυκλικού θαλάμου τέσσερεις ταφικούς λάκκους.
  5. Στην Αρχαία Πάλη, στο ακίνητο Λεμπέση-Σιμωνετάτου, διενεργήθηκε σωστική ανασκαφική έρευνα, κατά την οποία αποκαλύφθηκε τμήμα κλασικού νεκροταφείου και τμήμα τοίχου, πιθανόν περιβόλου. Από την προκαταρκτική εξέταση των ευρημάτων χρονολογούνται περίπου στο τέλος του 4ου π.Χ. αι.
  6. Επίσης στην Αρχαία Πάλη, στην ιδ. Ρέσκου –Θωμόπουλου, ανασκάφθηκε κτηριακό συγκρότημα που χρονολογείται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον 4ο/3ο π.Χ. αι.

Ανασκαφικές έρευνες σε μεταβυζαντινά μνημεία

  1. Η Εφορεία προέβη σε σωστική ανασκαφική έρευνα των ερειπίων του Ι.Ν. Παναγίας Μεσοσπορίτισσας στην Πεσσάδα και διερευνήθηκαν οι φάσεις κατασκευής του. Σημαντικό εύρημα είναι ένα νόμισμα του 1819 του Ιονίου Κράτους
  2. Στο Παλαιό Καθολικό της Ι.Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου Σισίων διενεργήθηκε σύντομη σωστική ανασκαφική έρευνα στον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την εύρεση και τη συλλογή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που είχαν καταπέσει με τον σεισμό του 1953.
  3. Πρόσφατα η Εφορεία μας ξεκίνησε σωστική ανασκαφική έρευνα στο Καθολικό της Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου Γεριών ή Ιερείων στην Παλική και η μέχρι τώρα έρευνα έχει αποδώσει αρχιτεκτονικά μέλη και άλλα μικροευρήματα από τα οποία ξεχωρίζει νόμισμα του 1710.

Άμεσα σωστικά μέτρα σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία

Η Εφορεία μας πραγματοποιεί άμεσα μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης, καθαρά σωστικού χαρακτήρα με τη συνδρομή των μηχανικών της Υπηρεσίας Νεωτέρων μνημείων της Πάτρας. Συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα προστασίας λήφθηκαν στα εξής μνημεία:

1.Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στη Λειβαθώ

  1. Στην εξαιρετικά διακοσμημένη Πύλη της Ι.Μονής Αγίας Παρασκευής Ταφιού στην Παλική
  2. Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στα Κομποθεκράτα, λήφθηκαν άμεσα μέτρα στερέωσης και προστασίας.
  3. Στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Καλάτων Παλικής,
  4. Στους Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Σουλλάρων και Παναγίας Ρόγγων στα Μονοπολάτα, αντικαταστάθηκαν τα υλικά κάλυψης των στεγών και στους δύο ναούς
  5. Τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άμεσης προστασίας και στερέωσης του κωδωνοστασίου της Ι.Μ. Παναγίας της Λάμιας στα Δειλινάτα.
  6. Πρόσφατα, ξεκίνησε η στερέωση της κόγχης του Ιερού του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στα Λαταβινάτα

8, Με τη συνδρομή της Δ/νσης Συντήρησης του Υπουργείου απομακρύνθηκε και φυλάχθηκε το τέμπλο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λειβαθινάτων και καθαρίστηκε ο ναός από το προσωπικό της Εφορείας με τη συνδρομή του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

  1. Από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στις Μηνιές, ο οποίος χρονολογείται το 1815, περισυνέλλεξε όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν καταρρεύσει λόγω του πρόσφατου σεισμού και φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξή τους

 Άλλες εργασίες στα βυζαντινά-μεταβυζαντινά μνημεία

  • Περισυλλογή αρχιτεκτονικών μελών, καταγραφή και φύλαξή τους πραγματοποιείται από το προσωπικό της Υπηρεσίας σε όλη τη διάρκεια του έτους με τη σύνταξη σχετικών πρωτοκόλλων και καταγραφής.
  • Εκτός αυτών, η Υπηρεσία επιβλέπει τις εργασίες που πραγματοποιούνται στους ναούς από ιδιώτες μηχανικούς κατόπιν εγκρίσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Ι.Μ. Κηπουραίων, Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Χαυδάτων, Ι.Ν. Αγίας Θέκλης, Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα Μαντζαβινάτων). Υπό την επίβλεψή μας το 2015 αντικαταστάθηκε και η στέγη του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου στο Βαρύ Ερύσσου.
  • Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε καταγραφή, εγκιβωτισμός και μεταφορά των κειμηλίων Ι. Ναών και Μονών λόγω των αναστηλωτικών εργασιών.
  • Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Γέφυρας De Bosset, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την παράδοσή της προς χρήση ως πεζόδρομου, η Εφορεία με τη συνδρομή του Δήμου Κεφαλονιάς, τοποθέτησε πινακίδες σήμανσης της Γέφυρας ως πεζόδρομου και μπάρες ασφαλείας στις δύο εισόδους του μνημείου, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας για το κοινό.
  • Επιπλέον, η Εφορεία διενεργεί πλήθος αυτοψιών και καταγραφών στους ναούς της Κεφαλονιάς καθώς της Ιθάκης και τη σύνταξη δελτίων ανά μνημείο με καταγραφή των κινητών κειμηλίων των ναών σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κεφαλληνίας.
  • Τέλος, κηρύχθηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ο Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων στα Χαυδάτα και ο Ι.Ν Αγίας Παρασκευής στα Μονοπολάτα, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες κήρυξης και άλλων μνημείων.

Αρχαιολογικοί χώροι

Πραγματοποιούνται κατ’ έτος αποψιλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας μας με το υπάρχον προσωπικό και τη συνδρομή του Δήμου Κεφαλονιάς και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Συγκεκριμένα: στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκαν αποψιλώσεις και τοποθετήθηκε σήμανση για τους επισκέπτες. Στο μυκηναϊκό τάφο των Μαυράτων, εκτός του καθαρισμού αντικαταστάθηκε η περίφραξη. Περίφραξη επίσης τοποθετήθηκε στο ρωμαϊκό λουτρό του Φισκάρδου για την προστασία του μνημείου. Επίσης, εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται στις ρωμαϊκές επαύλεις της Αγ. Ευφημίας και της Σκάλας, στο ρωμαϊκό λουτρό και στο αρχαίο νεκροταφείο της Σάμης.

Στις υποχρεώσεις της Εφορείας είναι η διάσωση των αρχαιοτήτων και για το λόγο αυτό ελέγχονται όλες οι εκσκαφικές εργασίες, δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Καταγραφή-ταξινόμηση αρχαίων

Στο πλαίσιο της ανάγκης καταγραφής, η Εφορεία μας προχώρησε στην ταξινόμηση όλων των κινητών ευρημάτων από τις πρόσφατες αλλά και τις παλαιότερες ανασκαφές που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους της Υπηρεσίας, μετά από αναδιάταξη κα τακτοποίηση αυτών.

Στο πρόγραμμα google maps οριοθετήθηκαν ψηφιακά όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία αρμοδιότητάς μας.

Επίσης, ψηφιοποιείται το παλαιό αρχείο, καθώς και το φωτογραφικό και σχεδιαστικό αρχείο της Εφορείας. (στη διαφάνεια: 1. πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του 1922 του Μαρινάτου προς τον Γιαννόπουλο από τη θέση Οικόπεδα Κοντογεννάδας, 2, ιδιόχειρο σημείωμα του Σπ. Μαρινάτου προς τον τότε επιμελητή αρχ/των Σουρή-σφραγίδα ταχυδρομείου 30-6-1956)

Εκτός αυτών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του υποέργου 1 «Συντονισμός Εργασιών Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωση Ακατάγραφων Κινητών Μνημείων» έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περί τα 3.200 αντικείμενα και έχουν ψηφιοποιηθεί τα εκθέματα όλων των Μουσείων και Συλλογών της Εφορείας. Παράλληλα, έχει προετοιμασθεί και εικονική έκθεση, η οποία θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό ψηφιακά και περιλαμβάνει τα βασικότερα εκθέματα των Μουσείων της Ιθάκης.

Συντήρηση

Στο τμήμα της συντήρησης, στην Εφορεία υπηρετεί μία συντηρήτρια από τον Δεκέμβριο του 2015. Εκτός των εργασιών που προαναφέρθηκαν (συντήρηση εκθεμάτων Μουσείων Ιθάκης, Αρχ/κής Συλλογής Σάμης, αφαίρεση τέμπλου Λειβαθινάτων, επίβλεψη εργασιών συντήρησης σε ναούς), συντηρήθηκαν αρχαιότητες που προκύπτουν από την ανασκαφική έρευνα της Υπηρεσίας. Επίσης, ξεκίνησε η συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Επιπλέον, εκπονήθηκε η μελέτη συντήρησης της Ουρανίας της Ι. Μ. Κεχριώνα και προγραμματίζονται και άλλες μελέτες, όπως των Αγιογραφιών του Ιερού του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Δειλινάτων.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Λόγω των σεισμών που δημιούργησαν προβλήματα στους μουσειακούς χώρους καθώς και των αυξημένων καθηκόντων του ελάχιστου προσωπικού της Εφορείας, δεν ήταν δυνατή η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα έτη 2014 και 2015, ούτε η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά το έτος 2014.

Το καλοκαίρι του 2016 και σε συνεργασία με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το Νόμισμα και συμμετοχή παιδιών 8-12 ετών. Το καλοκαίρι του 2017, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, παιδιά διαφόρων ηλικιών ξεναγήθηκαν στο Αργοστόλι με το τρενάκι και στη συνέχεια στη βιβλιοθήκη μιλήσαμε για τα σημαντικά μνημεία της πόλης μας.

Σε συνεργασία με την Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις δημοτικών σχολείων της Παλικής, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε χώρους ανασκαφής της Υπηρεσίας.

Εκτός αυτών και κατόπιν πρόσκλησης του Γ’ Γυμνασίου Αργοστολίου, παρουσιάσθηκαν στο χώρο του σχολείου οι αρχαίες λουτρικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο εορτασμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου του 2015, η Εφορεία μας, οργάνωσε μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος άνοιξε για την εκδήλωση αυτή μετά από πολλά χρόνια.

Η Πανσέληνος του 2016 γιορτάσθηκε για πρώτη φορά στο μνημείο της Γέφυρας De Bosset.

Το 2017 εκδηλώσεις Πανσελήνου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιθάκη και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βαθέως.  Στην Κεφαλονιά, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Τον Ιούλιο του 2017 επίσης στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, παρουσιάστηκε θεατροποιημένη αφήγηση και διασκευή των σημειώσεων του Κεφαλλονίτη υποπλοιάρχου του Ρωσικού Στόλου Γεωργίου Μεταξά.

Διοικητικό έργο

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το διοικητικό έργο της Εφορείας μας, καθώς διακινούνται κατ’ έτος 3.500-4.000 έγγραφα.

Συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Υπό τη Διεύθυνση της Εφορείας και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα στην περιοχή της Παλικής, τα έτη 2016-7 με σημαντικά αποτελέσματα.  Ανάλογη έρευνα έχει προγραμματισθεί και με το Orange Coast College των Η.Π.Α.

Με την ευθύνη της Εφορείας και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίου και σε συνεργασία με το Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών και το Department of Graphic Design του NCSU College of Design, αποτυπώνονται από φοιτητές νεώτερα μνημεία του νησιού με σκοπό την καταγραφή τους και τη δημιουργία μίας λεπτομερούς βάσης δεδομένων.

Παράλληλα η Εφορεία μας χορηγηθεί άδειες μελετών και διευκολύνσεις πρόσβασης σε επιστήμονες με σκοπό τη μελέτη και δημοσίευση μεμονωμένων μνημείων, καθώς και τις απαραίτητες κατά Νόμο άδειες για τη φωτογράφιση και κινηματογράφηση μνημείων που προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο νησιών.

Το έργο της Εφορείας, είτε συνολικά είτε ως μεμονωμένες μελέτες έχει παρουσιασθεί:

Στο 1ο Συνέδριο ΒΔ Ελλάδας και Νησιών του Ιονίου, στα Γιάννενα τον Δεκέμβριο του 2014, στο Ι’ Πανιόνιο στην Κέρκυρα το 2014, στο συνέδριο του Παν/μίου Ιωαννίνων τον Μαϊο του 2017. Η Υπηρεσία μας θα συμμετέχει στο 2ο Συνέδριο ΒΔ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 καθώς και τον Δεκέμβριο στην Κέρκυρα στο Συνέδριο για την ανάδειξη και διαχείριση χώρων και μνημείων στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, η Εφορεία θα συμμετέχει με ανακοινώσεις στο ΙΑ Πανιόνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2018 στην Κεφαλονιά. Άρθρα έχουν εκπονηθεί για το περιοδικό “Κυμοθόη”. Τέλος, όλο το έργο παρουσιάζεται κατ΄έτος στα Αρχαιολογικά Δελτία που εκδίδει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίλογος

‘Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, παρά τη μεγάλη υποστελέχωση της Υπηρεσίας, η ΕΦ.Α. Κεφαλληνίας επιτελεί ένα δύσκολο και σημαντικό έργο, προσπαθώντας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των μνημείων και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή.

Ευχαριστίες απευθύνονται στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α., στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου μας και στους Διευθυντές τους (Κ. Φρισήρας, Μ. Μερτζάνη, Θ. Βλαχούλης) και στη Διαχειριστική Υπηρεσία (ΕΔΕΠΟΛ, Π.Νταής), στην I.M. Κεφαλληνίας, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στη Βουλευτή των νησιών κα. Α. Θεοπεφτάτου, στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης και προσωπικά στους Δημάρχους κ. Α. Παρίση και κ. Δ. Στανίτσα και στους υπεύθυνους Αντιδημάρχους (Ευ. Κεκάτος, Ηλ. Κουρκουμέλης,Ν. Παπαδάτος, Σπ. Ματιάτος, Γ. Κατσιβέλης), στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Πάτρας (Γ. Παπανδρέου κ. Χ. Κολώνας), στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που συνδράμουν το έργο μας, καθώς και στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας μας, μόνιμο, αορίστου και επί συμβάσει που αναφέρθηκε ονομαστικά.

==

Φωτορεπορταζ : Σπύρος Σακαλής

Η συμμετοχή

Μέρος του έργου της Υπηρεσίας που παρουσιάστηκε σε σλάϊτς

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

3 Σχόλια

  1. Τα Φωτα στο Καστρο Ποτε θα Αναψουν.? Μακης Βαλλιανατος.

  2. […] Στις 12 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, κατά την οποία η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της υπηρεσίας Δρ Ολυμπία Βικάτου ενημέρωσε το κοινό για το έργο της Ε.Α.Κ κατά τα έτη 2014-2017. (Διαβάστε εδω σχετικό ρεπορταζ του kefaloniapress). […]

  3. Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για ότι έργο πραγματοποιήθηκε αυτά τα χρόνια, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω πότε θα πραγματοποιηθεί και η πλήρης ανασκαφή της αρχαίας Πάλης και η κήρυξη της ως αρχαιολογικός χώρος, καθώς ερείπια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι άσχημο για τους Παλικισιανους να είναι οι μόνοι κάτοικοι του νησιού που να μην έχει η πόλη τους δικό της αρχαιολογικό χώρο και μουσείο (σε λειτουργία) καθώς είναι και αυτό κλειστο….

Comments are closed.