Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την εκτέλεση της πράξης: «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ» προϋπολογισμού 1.673.520 €.

Με τα λεφτά αυτά ο Δήμος θα προμηθευτεί 15 μηχανήματα και οχήματα «για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των καταστροφικών φαινομένων (προφανώς εννοούν καταιγίδες) που πλήττουν το νησί».

Συγκεκριμένα ο Δήμος (αν βέβαια εγκριθεί η πρόταση από την Περιφέρεια) θα προμηθευτεί:

1 βυτιοφόρο, 2 καλαθοφόρα, 5 φορτηγά (διαφόρων τύπων), 3 εκσκαφείς, 3 οχήματα περιπολίας 4Χ4, 1 πυροσβεστικό όχημα 4Χ4.

Ελπίζουμε στην έγκριση της παραπάνω προμήθειας γιατί τα ποσά που δαπανώνται για την πρόληψη των πυρκαγιών και των πλημμυρών όπως και για την καταστολή τους τόσο από τον Δήμο όσο και την Περιφέρεια είναι τεράστια.

Το όφελος δηλαδή για Δήμο και Περιφέρεια θα είναι αντίστοιχα μεγάλο.

Και επί πλέον θα σταματήσουν οι παντός είδους κακοήθειες είτε πως όλες οι δουλειές δίνονται στους ίδιους και τους ίδιους πάντα μηχανηματάδες, είτε πως οι εργασίες είναι αφανείς και «αδήλωτες».

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τα εξής:

Για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων και οχημάτων για την κατάσβεση πυρκαγιών εφέτος μόνο από το Δήμο και δίχως να υπολογίζονται τα ποσά που διατέθηκαν από την Περιφέρεια ξεπέρασαν τα 15.000 ευρώ.

Επίσης εφέτος και με απευθείας αναθέσεις πάντα για «Εργασίες πυροπροστασίας   στο οδικό  δίκτυο και λοιπούς Κοινόχρηστους χώρους» στις οκτώ δημοτικές ενότητες στον προϋπολογισμό του 2017 είναι γραμμένα 63.000 ευρώ τα οποία και σχεδόν όλα έγιναν απευθείας αναθέσεις !!!Ενώ για εργασίες που σχετίζονται με την πρόληψη «συμβάντων φυσικών καταστροφών όπως «Εργασίες πρόληψης και αντιμετώπισης πληµµυρικών και λοιπών  καταστροφών», «Εργασίες καθαρισµού ρεµάτων οχετών και αποκατάστασης χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών» και «Εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών από  κοίτες χειµάρων» στον προϋπολογισμό του 2017 βρίσκονται γραμμένα και έχουν σχεδόν ανατεθεί …..94.000 ευρώ !!!!

Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσόν γύρω στα ……170.000 ευρώ !!! Και ας ληφθεί υπόψη ότι τόσο είναι το ποσόν (περίπου)  που δαπανάται  κάθε χρόνο!

Και γι’άλλη μία φορά τονίζουμε πως τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο το Δήμο Κεφαλονιάς , δίχως να υπολογίζουμε τα αντίστοιχα ποσά που διατίθενται από την Περιφέρεια !!!

Και θα θυμίσουμε βεβαίως δύο πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα του kefaloniapress που ποτέ και από κανέναν δεν αμφισβητήθηκαν.

Το ένα στις 21 του περασμένου Αυγούστου με τον εύγλωττο τίτλο:  «Με 1.257.400€ έχει επιχορηγηθεί ο Δήμος από την Κυβέρνηση από το 2011 έως σήμερα για έργα πυροπροστασίας , αλλά παραλίγο να καούν 6 χωριά!» (εδώ)

Και το άλλο 24 Αυγούστου με τον επίσης εύγλωττο τίτλο: «Με 1.200.000€ επιχορήγησε η Κυβέρνηση την Κεφαλονιά για αντιπλημμυρική προστασία! Πως αξιοποιήθηκαν τα χιλιάδες ευρώ για θεομηνίες?»  (εδώ)

Και κλείνουμε με κάποια στοιχεία που δείχνουν το απόλυτο μέγεθος του τι τζίροι γίνονται σε κάθε πλημμύρα, τι «πάρτυ» απευθείας αναθέσεων, την ώρα που κάποιοι συμπολίτες μας δεινοπαθούν χωρίς αποζημειώσεις για τις ζημιές στις περιουσίες τους.

Στις μεγάλες πλημμύρες το 2016 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) από μεν τον Δήμο έγιναν 45 απευθείας αναθέσεις δαπάνης για μίσθωση μηχανημάτων…. 212.982,43 ευρώ και από την Περιφέρεια δαπανήθηκαν αντίστοιχα ….. 97.977 ευρώ. Συνολικά για τις πλημμύρες το φθινόπωρο του 2016 δαπανήθηκε για μίσθωση μηχανημάτων και οχημάτων το εξωφρενικό ποσόν των 310.959,43 ευρώ !!!!

Γύρω στο ….. 1/5 του προϋπολογισμού της πρότασης που σήμερα καταθέτει ο Δήμος στο ΕΣΠΑ για προμήθεια εξοπλισμού για «παρεμβάσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και λοιπών συμβάντων φυσικών καταστροφών».

Να ελπίσουμε ότι θα εγκριθεί η πρόταση και κυρίως ότι θα σταματήσει η κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος σε κάθε φωτιά και πλημμύρα σε απευθείας αναθέσεις.

Γιατί αν είναι να αγοραστούν 15 ολοκαίνουργια μηχανήματα και με διάφορα προσχήματα συνεχίσουν να σπαταλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε απευθείας αναθέσει….. τότε κ. Περιφερειάρχη Θόδωρε Γαλιατσάτε καλλίτερα να μην βάλετε την υπογραφή σας !

 

Η Συντακτική Ομάδα του kefalonia press

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις