Μανιτάρια Κεφαλλονιάς μας κίνησε την περιέργεια και την όρεξη. Επικοινωνήσαμε με τους διαχιεριστές της σελίδας και τους ζητήσαμε τη συνταγή! Ορίστε λοιπόν! Γλυκο του κουταλιού με το περίφημο μανιτάρι που είναι γεμάτη η Κεφαλονιά με αυτό, τον Περναρίτη! Ευχαριστούμε θερμά τα Μανιτάρια Κεφαλλονιάς για την συνεργασία…
Η παγκόσμια επιστιμονική ονομασία αυτόυ του μανιταριού, του Περναρίτη όπως τον λέμε εμείς, είναι Cantharellus sp.. Cantharellus sp. είναι γέννος μανιταριών το οποίο διαιρείτε σε είδη, στην Κεφαλλονιά Περναρίτες λέμε όλα τα είδη του γέννους Cantharellus.
Τα μαζέψαμε στα καλάθια μας , τα καθαρίσαμε από τα φύλλα και τα χώματα και τα μεταφέραμε στην κουζίνα μας!
- 1/2 κιλού μανιτάρια του βουνού νερατζάκια ( κανθαρίσκοι-κιτρινούσκες)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι-μια βανίλια για άρωμα
Εκτέλεση:- Διαλέγουμε κατά προτίμηση τα πιο μικρά νεραντζάκια τα καθαρίζουμε και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά .
- Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει λίγο το νερό.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά και πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για να δέσουμε το σιρόπι. Όσο διαρκεί ο βρασμός ξαφρίζουμε το γλυκό με μία τρυπητή κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια
Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.
Αντί για άρωμα βανίλιας μπορούμε 2 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο να ρίξουμε στο γλυκό 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ( μοσχομολόχα)
- Πηγή συνταγής http://manitarosyntages.blogspot.gr/2010/06/blog-post_11.html
[…] Κάτι ακόμα το οποίο στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένο αλλά στην Κεφαλονιά λίγοι το ξέρουν είναι πως ο Περναρίτης(Cantharellus sp.) γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που ξεπερνά κάθε προσδοκία!! ( Δείτε τη συνταγή εδω κλικ) […]