Γλυκό του κουταλιού με μανιτάρι Περναρίτη! Υπάρχει σε αφθονία στην Κεφαλονιά!

734
Ενα post πριν λίγες ημέρες στην σελίδα

Μανιτάρια Κεφαλλονιάς  μας κίνησε την περιέργεια και την όρεξη. Επικοινωνήσαμε με τους διαχιεριστές της σελίδας και τους ζητήσαμε τη συνταγή! Ορίστε λοιπόν! Γλυκο του κουταλιού με το περίφημο μανιτάρι που είναι γεμάτη η Κεφαλονιά με αυτό, τον Περναρίτη!  Ευχαριστούμε θερμά τα  Μανιτάρια Κεφαλλονιάς   για την συνεργασία…
Απο τα τέλη του Σεπτέμβρη εώς τα τέλη του Νοέμβρη κάνει την εμφάνιση του στην Κεφαλλονιά ένα από τα νοστιμότερα μανιτάρια της ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Ο Περναρίτης!!

Η παγκόσμια επιστιμονική ονομασία αυτόυ του μανιταριού, του Περναρίτη όπως τον λέμε εμείς, είναι Cantharellus sp.. Cantharellus sp. είναι γέννος μανιταριών το οποίο διαιρείτε σε είδη, στην Κεφαλλονιά Περναρίτες λέμε όλα τα είδη του γέννους Cantharellus.
Στην Κεφαλλονιά έχουμε 3-4 είδη που ανήκουν σε αυτό το γέννος τα οποία σχηματικά και μορφολογικά είναι ίδια το μόνο που αλλάζει είναι οι χρωματισμοί τους.
Το ένα είδος είναι το Cantharellus cibarius που είναι ο Περναρίτης με τις κίτρινες αποχρώσεις.
Το άλλο είναι το Cantharellus pallens που είναι ο Περναρίτης με τις λευκοπές αποχρώσεις.
Ακομα είναι το Cantharellus lilacinopruinatus που είναι ο Περναρίτης με τις λευκορόζ, λιλά αποχρώσεις και κάποια ακόμα για τα οποία δεν ειμαι σύγουρος αν έχουν βρεθει στην Κεφαλλονιά.
Κάτι ακόμα το οποίο στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένο αλλά στην Κεφαλλονιά λίγοι το ξέρουν είναι πως ο Περναρίτης(Cantharellus sp.) γίνετε εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που ξεπερναει κάθε προσδοκία!!
Η συνταγή

Τα μαζέψαμε στα καλάθια μας , τα καθαρίσαμε από τα φύλλα και τα χώματα και τα μεταφέραμε στην κουζίνα μας!
 

     Υλικά:
  • 1/2 κιλού μανιτάρια του βουνού νερατζάκια ( κανθαρίσκοι-κιτρινούσκες)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 λεμόνι-μια βανίλια για άρωμα

  • Εκτέλεση:

    1. Διαλέγουμε κατά προτίμηση τα πιο μικρά νεραντζάκια τα καθαρίζουμε και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά .
    2. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει λίγο το νερό.

    Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά και πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

    Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για να δέσουμε το σιρόπι. Όσο διαρκεί ο βρασμός ξαφρίζουμε το γλυκό με μία τρυπητή κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια

     

    Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.


    Μικρό μυστικό:

    Αντί για άρωμα βανίλιας μπορούμε 2 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο να ρίξουμε στο γλυκό 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ( μοσχομολόχα)

  • Πηγή συνταγής http://manitarosyntages.blogspot.gr/2010/06/blog-post_11.html
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. […] Κάτι ακόμα το οποίο στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένο αλλά στην Κεφαλονιά λίγοι το ξέρουν είναι πως ο Περναρίτης(Cantharellus sp.) γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που ξεπερνά κάθε προσδοκία!! ( Δείτε τη συνταγή εδω κλικ) […]

Comments are closed.