Στις 12 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, κατά την οποία η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της υπηρεσίας Δρ Ολυμπία Βικάτου ενημέρωσε το κοινό για το έργο της Ε.Α.Κ κατά τα έτη 2014-2017. (Διαβάστε εδω σχετικό ρεπορταζ του kefaloniapress).
Αναμφισβήτητα η πρωτοβουλία αυτή φανερώνει την αίσθηση καθήκοντος αλλά και την οφειλομένη υποχρέωση των εργαζομένων της υπηρεσίας για ενημέρωση των κατοίκων της Κεφαλονιάς.
Όπως αναφέρθηκε στην ομιλία: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τη συνένωση της ΛΕ΄Ε.Π.Κ.Α. και της 20ης Ε.Β.Α. οι οποίες είχαν αρμοδιότητα στα νησιά Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου. Πλέον στην περιοχή ευθύνης της Ε.Α.Κ υπάγονται η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και όλα τα μνημεία που χρονολογούνται έως το 1830, καθώς και των νεότερων χρόνων, δηλαδή μετά το 1830. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015 Προϊσταμένη της Ε.Α.Κ ήταν η Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια και στη συνέχεια ανέλαβε η ομιλούσα,( Δρ. Ο. Βικάτου) ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη».
Η παρουσίαση περιείχε πλήθος στοιχείων – όχι όμως και επαρκή φωτογραφική κάλυψη – κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Δημιούργησε, επίσης, ανάγκη για συζήτηση σχετικά με ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η οποία θα θύμιζε στους παριστάμενους και τους προηγούμενους προϊσταμένους που συνέβαλαν στο όλον έργο. Όμως ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δυστυχώς δεν δόθηκε στο κοινό χρόνος για ερωτήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει με τα παρακάτω ερωτήματα:
i) η εκπόνηση και η έγκριση των μελετών, όσο και υπεύθυνος των ακόλουθων έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι», του μυκηναϊκού νεκροταφείου της Λακήθρας που είναι πλούσιο σε ευρήματα, όπως επίσης και του ρωμαϊκού νεκροταφείου του Φισκάρδου, δεν οφειλόταν στον κ. Ανδρέα Σωτηρίου και από τον Ιανουάριο έως Οκτώβριο του 2011 στον κ. Βασιλάκη;
ii) Υπεύθυνοι των παραπάνω έργων δεν υπήρξαν διαδοχικώς όλοι οι Προϊστάμενοι της Υπηρεσίας από το 2011; Συγκεκριμένα: ο Α. Σωτηρίου, από τον Νοέμβρη του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014, η Δρ Ο. Βικάτου έως τον Οκτώβρη 2014 και η Δρ Ε. Κόλλια έως την ολοκλήρωση των έργων τον Δεκέμβρη 2014;
iii) Η έντυπη μορφή των αρχαιολογικών οδηγών των τριών νεκροταφείων δεν τους συνέγραψε ο κ. Ανδρέας Σωτηρίου;
iv) δεν εντάχθηκε το 2013 στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης με τον τίτλο «Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων» με την συμβολή του κ. Ανδρέα Σωτηρίου;
Αδιαμφισβήτητα η Υπηρεσία έχει συνέχεια στο χρόνο και το έργο της αποτιμάται συνολικά μέσω όλων των εργαζομένων της. Συνεπώς, για λόγους ηθικής τάξης, είχε σημασία να αποσαφηνιστεί η συμβολή όλων των βασικών συντελεστών στα έργα της Εφορείας, διότι διά παρθενογενέσεως ή ως διά μαγείας τα έργα ούτε αρχίζουν ούτε πραγματοποιούνται.
Τάκης Τόκκας