Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα  Μανιτάρια Κεφαλλονιάς για τη πολύτιμη βοήθεια τους και τις συμβουλές για την αναγνώριση του λαχταριστού μανιταριού “περναρίτης” που βρισκεται σε αφθονία στην Κεφαλονιά. Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε μια πλήρη περιγραφή των ειδών του Κεφαλλονίτικου περναρίτη που είναι βρώσιμο ενώ στο video θα ακούσετε την παρουσίαση. Και πάλι επισημαίνουμε ότι δεν μαζεύουμε μανιτάρια αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ειναι για ανθρώπινη κατανάλωση και αν δεν έχουμε μαζί μας άνθρωπο που αναγνωρίζει τα μανιτάρια.

Από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως τα τέλη του Νοέμβρη κάνει την εμφάνιση του στην Κεφαλονιά ένα από τα νοστιμότερα μανιτάρια της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Ο Περναρίτης!!

Η παγκόσμια επιστημονική ονομασία αυτού του μανιταριού, του Περναρίτη όπως τον λέμε εμείς, είναι Cantharellus sp.. Cantharellus sp. είναι γένος μανιταριών το οποίο διαιρείται σε είδη, στην Κεφαλονιά Περναρίτες λέμε όλα τα είδη του γένους Cantharellus.

Στην Κεφαλονιά έχουμε 3-4 είδη που ανήκουν σε αυτό το γένος τα οποία σχηματικά και μορφολογικά είναι ίδια το μόνο που αλλάζει είναι οι χρωματισμοί τους.

Το ένα είδος είναι το Cantharellus cibarius που είναι ο Περναρίτης με τις κίτρινες αποχρώσεις.

Το άλλο είναι το Cantharellus pallens που είναι ο Περναρίτης με τις λευκοπές αποχρώσεις.

Ακόμα είναι το Cantharellus lilacinopruinatus που είναι ο Περναρίτης με τις λευκορόζ, λιλά αποχρώσεις και κάποια ακόμα για τα οποία δεν είμαι σίγουρος αν έχουν βρεθεί στην Κεφαλονιά.

Κάτι ακόμα το οποίο στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένο αλλά στην Κεφαλονιά λίγοι το ξέρουν είναι πως ο Περναρίτης(Cantharellus sp.) γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που ξεπερνά κάθε προσδοκία!! ( Δείτε τη συνταγή εδω κλικ)

Πως όμως αναγνωρίζουμε και περισυλλέγουμε με ασφάλεια αυτό το νοστιμότατο μανιτάρι??

Εδώ είναι λοιπόν που προκύπτουν τα ανησυχητικά προβληματάκια.

Οι περισσότεροι που μαζεύουν αυτό το μανιτάρι το συλλέγουν εμπειρικά, χωρίς να γνωρίζουν το σύνολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του… Καταρχάς φύεται το φθινόπωρο κάτω από πουρνάρια και άλλα πλατύφυλλα(στην Κεφαλονιά κυρίως κάτω από πουρνάρια).

Το πάνω μέρος του μανιταριού, το καπέλο του δηλαδή, αρχικά είναι κυρτό προς το έδαφος και καθώς ωριμάζει ανασηκώνεται και παίρνει ένα ακανόνιστο, χωνιόμορφο σχήμα με ακανόνιστες προεξοχές με διάμετρο 2-14εκ. το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με το είδος όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Όταν το κοιτάξουμε από κάτω θα διακρίνουμε κάποιες φλεβόμορφες γραμμές που διακλαδίζονται οι οποίες ξεκινούν από την κορυφή του μανιταριού και φθάνουν έως την μέση του ποδιού αυτές ονομάζονται ψευδοελάσματα, επίσης ο χρωματισμός τους ποικίλει ανάλογα με το είδος.

Το πόδι του έχει ύψος 1,5-6εκ. και πάχος 0,5-2,5εκ. είναι συμπαγές, λείο και στενεύει στην βάση το πόδι του επίσης ποικίλει ανάλογα με το είδος. Η σάρκα του είναι ινώδης λευκοκρέμ ή λευκοκιτρινωπή.

Έχει ευχάριστη χαρακτηριστική μυρωδιά φρούτων που θυμίζει βερίκοκο.

Ποιά όμως είναι τα επικίνδυνα μανιτάρια με το οποία μπορεί να μπερδέψει το περναρίτη κάποιος χωρίς σωστές γνώσεις??

Omphalotus olearius sos

Υπάρχει ένα τέτοιο μανιτάρι το οποίο ονομάζεται Omphalotus olearius. To Omphalotus olearius καρποφορεί το φθινόπωρο, σε πρέμνα, ρίζες και βάσεις κορμών κυρίως από ελιές αλλά και από άλλα δέντρα. Το καπέλο του είναι χωνιόμορφο σαν να είναι πιεσμένο στο κέντρο, λείο, πορτοκαλοκόκκινο, κοκκινοκαφετί, κιτρινοκόκκινο ή με μάυρες αποχρώσεις στην ωριμότητα (προσοχή, μετά από πολύ έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να πάρει πιο ανοιχτές κιτρινοπορτοκαλιές αποχρώσεις).

 Όταν το αναποδογυρίσουμε θα δούμε από κάτω τα ελάσματα του τα οποία είναι κατερχόμενα( δεν ακουμπάνε απλά στο πόδι ανεβαίνουν και λίγο στο πόδι)στενά και πυκνά κιτρινωπά ή κιτρινοπορτοκαλιά. Το πόδι του έχει ύψος 3-12εκ. και πάχος 1-2,5εκ., είναι κυλινδρικό, τραχύ, ινώδες, κιτρινοπορτοκαλί και κοκκινοκαφέ στην βάση. Η σάρκα του είναι κίτρινη ή κιτρινοπορτοκαλί με ήπια ευχάριστη οσμή.

Το Cantharellus cibarius

Cantharellus cibarius
Cantharellus cibarius
Cantharellus cibarius

Τα Cantharellus pallens

Cantharellus pallens
Cantharellus lilacinopruinatus

Αριστερά:Cantharellus cibarius Δεξιά:Cantharellus pallens

Αριστερά:Cantharellus cibarius Δεξιά:Cantharellus pallens

Omphalotus olearius

Omphalotus olearius
Omphalotus olearius

Αριστερά:Omphalotus olearius Δεξιά Cantharellus sp.

Αριστερά:Omphalotus olearius Δεξιά Cantharellus sp.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις