Η καλή μας φίλη Νιόβη Καμπίτση είχε την καλοσύνη να μας καλέσει στη σάλα της να φωτογραφίσουμε το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για το μπουτίνο ή πουτίνο..
Αυτό το γλυκό το έφτιαχναν κυρίως τα πλούσια αστικά σπίτια κυρίως στο Αργοστόλι και σε περιοχές του νησιού μας που υπήρχαν σχέσεις με τους Βρετανούς ή τους Ενετούς καθώς δεν ξέρουμε την προέλευση του γλυκού.
Τη συνταγή την βρίσκουμε καταγραμμένη στα βιβλία της Νιόβης Καμπίτση σε δυο παραλλαγές: με μπαγιάτικο ψωμί και με σιμιγδάλι.
Τα επιπλέον υλικά (ξηροί καρποί, φρουι γλασέ , γλυκά του κουταλιού) είναι στην ευχέρεια και την τέχνη της κάθε νοικοκυράς , ανάλογα τι φτιάχνει και τι έχει το κατζέλο της..
Η χειρόγραφη συνταγή είναι με σιμιγδάλι. Αν παρατηρήσετε το χαρτί έχει τίτλους στα Ιταλικά και μάλιστα είναι χαρτί συνταγογράφησης φαρμάκων! Αρα γραμμένο απο χέρι είτε ασθενούς είτε νοσηλεύτριας ή γιατρού.
Και η τέχνη τσης Νιόβης! Το μπουτίνο στολισμένο με αρωματικό περγαμότο και γλυκό σταφύλι κοντεργάλο.
Ευτυχισμένα , γλυκά Χριστούγεννα σε όλους τους Κεφαλονίτες!