Αυτές τις μέρες τις Χριστουγεννιάτικες που οι νοικοκυρές στα σπίτια είχαν πολλές δουλειές για τις ετοιμασίες της γιορτής : σφάξιμο χοιρινών, αρνιών, συντήρησή τους συν τις εξωτερικές εργασίες της εποχής λιομάζωμα , δεν είχαν χρόνο να φροντίζουν το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας. Ετσι κατέφευγαν στις εύκολες λύσεις (καθώς νήστευαν κιόλας) των όσπριων.. Τα βράζανε , η κατσαριόλα έμενε πάνω στη θράκα να μελώσουν και όποιος πείναε γέμιζε το πιάτο του με χορταστικά όσπρια.
Αυτό το έθιμο τήρησε σήμερα ο Διονύσης Φραγκισκάτος. Εφτιαξε μια νόστιμη ρεβυθόσουπα, μια χεριά πικράδες από τον κηπαρέλο και μια φουχτιά ελιές ακόμα πικρούτσικες.. Και πέρασε η μέρα , νόστιμα και υγιεινά !
Και του χρόνου!