Μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων έχει αρχίσει να δημιουργείται με προγραμματισμό να σκάσει την 1η/1ου/2020 στα χέρια της νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει απο τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Ο λόγος βέβαια για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς του 2014 και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά , παραμένουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στη σφαίρα των υποσχέσεων της παρούσας δημοτικής αρχής.

Αυτά τα προβλήματα σχεδόν αυτούσια όπως εμφανίζονται σήμερα, θα παραδοθούν στη νέα δημοτική αρχή η οποία θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά και να πληρώσει “αμαρτίες” και καθυστερήσεις των προκατόχων της.

Τα προβλήματα

Οι αρμοδιότητες των προβλημάτων που δημιούργησαν οι σεισμοί του 2014 ανήκουν σε τρείς φορείς: 1) σε Υπουργεία 2) σε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και 3) στο Δήμο Κεφαλονιάς.

Όμως και αυτά τα προβλήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα «των άλλων» φορέω αφορούν ….την Κεφαλλονιά και εκ των πραγμάτων ο Δήμος είναι ο άμεσα επισπεύδων για την επίλυσή τους.

Έτσι λοιπόν το επιχείρημα της δημοτικής αρχής το τάδε πρόβλημα δεν είναι δικιάς μας αρμοδιότητας αλλά του δείνα Υπουργείου, είναι εγκληματικά ανεύθυνο, αφού ο Δήμος με την Δημοτική του Αρχή οφείλει να κινήσει γη και ουρανό για την επίλυσή του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Οφείλει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να εξηγήσει στους πολίτες τι έχει πράξει (κι ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κάτι) για τα πάρακάτω προβλήματα αρμοδιότητας Υπουργείων και Περιφέρειας:

  • Για τις Εργατικές Κατοικίες στο Ληξούρι
  • Για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου
  • Για το Μουσείο Αργοστολίου
  • Για το Επαρχιακό Οδικό δίκτυο κυρίως της Παλικής
  • Για τα Εκκλησιαστικά Μνημεία της Παλικής και αλλού
  • Για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Ληξουρίου
  • Για το λιμάνι Αργοστολίου

Πόσα διαβήματα προφορικά και γραπτά και πόσες γροθιές βάρεσε στα υπουργικά γραφεία ο Δήμαρχος για την επιλυσή τους??

 Η ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ 5 ΕΚΑΤ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Και φυσικά οφείλει η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τους Παλικισιάνους τι έχει κάνει για να επισπεύσει την αξιοποίηση της δωρεάς των 5 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Αττικής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

 Κι εντάξει πείτε (τρόπος του λέγειν βέβαια…. το «εντάξει») για την αποκατάσταση –  βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου και το 1.600.000 ευρώ που έχει προβλεφθεί ….και είναι δουλειά του Υπουργείου Υγείας ή δεν ξέρουμε τίνος άλλου και όχι του Δήμου.

ΟΜΩΣ για τα άλλα τρία έργα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ τι έχει γίνει από μεριάς της Δημοτικής Αρχής από τον περασμένο Ιούλιο (6 μήνες έχουν περάσει ….) για να φτιαχτούν οι σχετικές μελέτες, να δημοπρατηθούν και να εκτελεστούν;

  • Για το κτίριο του μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ
  • Για την αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.000.000
  • Για την επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη για το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ αλλά από το δημοτικό συμβούλιο ….τέτοια μελέτη δεν έχει τεθεί για έγκριση.

Από το Δημοτικό συμβούλιο επίσης δεν έχει εγκριθεί καμία μελέτη κανενός κοινόχρηστου χώρου της Παλικής για την αποκατάσταση, την επισκευή και την ανάπλαση του και πολύ αμφιβάλουμε αν έχουν έστω…..επιλεγεί οι συγκεκριμένοι χώροι.

Και φυσικά καμία μελέτη δεν έχει κατατεθεί για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο για την επισκευή – αποκατάσταση του σχολείου της Αγίας Θέκλης αν και τη σύνταξή της έχει προ πολλού αναλάβει η ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. .

 Προβλήματα  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ του Δήμου  

Τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς η Δημοτική Αρχή παλεύει όπως λέει με την γραφειοκρατία . Οι δημότες πια πιστεύουν ότι μάλλον περί  ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της δημοτικής αρχής πρόκειται. Η δημοτική αρχή φάνηνε να μη μπορεί  να δρομολογήσει ή να ολοκληρώσει τα παρακάτω έργα:

  • Την αποκατάσταση του Θεάτρου στο Ληξούρι
  • Την αποκατάσταση του Δημαρχείου Ληξουρίου
  • Την κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων κτιρίων
  • Την αποκατάσταση των δημοτικών οδών στην Παλική και σε άλλα χωριά της Κεφαλονιάς
  • Την αποκατάσταση των Δημοτικών Νεκροταφείων
  • Την αποκοπή της Κοντογενάδας από τον υπόλοιπο κόσμο για …ένα κομμάτι δρόμο
  • Την αποκατάσταση μικρών …μικρότατων ζημιών στις πόλεις και τα χωριά της Κεφαλονιάς, όπως……οι τρύπες στα πεζοδρόμια της τουριστικής (τρομάρα μας….) Λάσσης.Aυτά που βασανίζουν την καθημερινότητα του δημότη.

Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΗ

Η μεγαλύτερη όλων μετασεισμική πληγή πάντως είναι αυτή της απέραντης σχολικής παραγκούπολης. Τα προκάτ σχολεία.

Στιγματίζει και θα στιγματίζει στο διηνεκές τη Δημοτική Αρχή ο ανεύθυνος τρόπος που χειρίστηκε και χειρίζεται το πρόβλημα των σεισμόπληκτων σχολείων.

Τέσσερα χρόνια δεν έχει πράξει το ελάχιστο ! Και μιλάμε για τα σχολεία των παιδιών μας ! Για τα σχολεία που ανήκουν και είναι ιδιοκτησία του Δήμου !

 Αφού είχε επαναπαύσει τους δημότες από τα τέλη του 2014 με τις δηλώσεις του «αδελφού» και παραλίγο επίτιμου Δημότη Μιχάλη (Χρυσοχοϊδη) ότι οι μελέτες των σεισμόπληκτων σχολείων είναι έτοιμες και το οποίον … κατηγορηματικά διαβεβαίωσε προεκλογικά το 2015 ο πολιτευτής αδελφός (δίχως εισαγωγικά) Χαράλαμπος (Μπάκης) Λυκούδης, αφυπνίστηκε 10 ημέρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία για ένταξη των σχολείων στο ΕΣΠΑ 30/11/2017 και ανάθεσε στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (δημόσια εταιρία πρώην ΟΣΚ), όλο το πακέτο των μελετών, αδειών κ.λ.π. πέντε σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων.

  • Γυμνάσιο – Λύκειο Ληξουρίου
  • 2ο Γυμνάσιο – 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου
  • Νηπιαγωγείο Λακύθρας

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι αποδείχθηκαν μια ακόμη φούσκα, ενώ και το σμπαραλιασμένο από τους σεισμούς Νηπιαγωγείο της Λακύθρας ξεπετιέται με 94 χιλιάρικα….και ο Θεός βοηθός.

Σημειώνουμε βέβαια ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει η ένταξη των παραπάνω σχολείων στο ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε να γίνει άμεσα η ένταξή τους  , να δημοπρατηθούν, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν. Η ζωή μαθητών και δασκάλων στις παράγκες – σχολικές αίθουσες δεν πάει άλλο…

Ετσι που το πήγε και το πάει το πράγμα η Δημοτική Αρχή, ακόμη και στους σεισμούς το 1953 που ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά και με τα μέσα που διέθεταν τότε, στα σχολεία λιγότερα χρόνια έκατσαν στις τότε παράγκες- σχολικές αίθουσες μαθητές και δάσκαλοι από ότι τώρα.

Εργα που ολοκληρώθηκαν:

Στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων ολοκληρώθηκαν εστω και με μεγάλες καθυστερήσεις τα εξής έργα: H Γέφυρα του Χάρακα (αρμοδιότητας Περιφέρειας, το έργο είχε ξεκινήσει πριν το σεισμό ), το Λιμάνι Ληξουρίου – Λεγατάτα (αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου) ,  τρεις εργολαβίες στους οδικούς άξονες Αργοστόλι Φισκάρδο και Αργοστόλι – Ληξούρι) και  «Αποκατάσταση ζημιών Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως και παρακείμενων πεζόδρομων πόλεως Ληξουρίου».

Εκτός από αυτά υπάρχει και το ΟΧΕ που σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη  εξασφαλίστηκαν 46,8 εκ. ευρώ για την Στρατηγική Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Παλικής.

Η ΟΧΕ αποσκοπεί:

-στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας για τη δημιουργία πόλων έλξης (π.χ. ερευνητικά δίκτυα και δράσεις σχετικές με τη σεισμικότητα)

-στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών & οικιστικών πόρων (π.χ. θεματικός τουρισμός, ανάδειξη προσεισμικής Παλικής κλπ)

-στην αναβάθμιση δομών και υποδομών για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής (π.χ. ενίσχυση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αναπλάσεις περιοχών, προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κλπ)

Πάντως η εξειδίκευση όλων των παραπάνω γενικών θεμάτων θα πάρει πολύ χρόνο για να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα αφού απαιτείται χρονοβόρα προετοιμασία (πχ μελέτες) και μετά θα γίνουν οι δημοπρασίες και τα έργα.

Και τώρα ας μιλήσουν οι εικόνες …

Ιανουάριος 2018 – Τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς ..ο φακός του kefaloniapress κατέγραψε την εικόνα των “έργων” – Θα συνεχίσουμε το φωτο ρεπορταζ και τις επόμενες ημέρες.

Οδικό δίκτυο Παλικής – Ιανουάριος 2018

Να επισυμανθεί ότι το δημοτικό οδικό δίκτυο ευθύνης του Δημου είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Οι φωτογραφίες είναι απο το περιφερειακό οδικό δίκτυο στο Ληξούρι..

Η “γύρα” προς και από Ληξούρι – Ιανουάριος 2018

Β. Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου – Ιανουάριος 2018

Το Δημοτικό θέατρο ,  του Ληξουριού στολίδι – Ιανουάριος 2018

Λαϊκές κατοικίες- Ιανουάριος 2018

Συντάκτες: Σεισμόπληκτοι Κάτοικοι Κεφαλονιάς

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

3 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια σε σας για την αναλυτική περιγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στο Νομό μας και ιδιαίτερα στην Παλική. Όσο για τις σοβαρότατες “αμέλειες” της δημοτικής αρχής, αδικαιολόγητες κατ΄εμένα, θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου …..

Comments are closed.