Αργοστόλι 11/06/2018
Αρ. Πρωτ. 6
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ολοκλήρωσαν το έργο που ξεκίνησαν πριν μήνες…
Από τις πρώτες μέρες των ανακοινώσεων περί «ενοποίησης» του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, είχαμε εκφράσει δημόσια τόσο την θετική προοπτική που η κίνηση αυτή δημιουργεί όσο και τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για το όλο εγχείρημα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας, συνοδευόμενου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιβεβαίωσαν τις επιφυλάξεις μας, αφού όπως φαίνεται, ολοκλήρωσαν ένα έργο που οι ίδιοι πριν μερικούς μήνες είχαν, από την Κέρκυρα τότε, ξεκινήσει.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως η δημοσιοποίηση του περίφημου πορίσματος της τότε διορισμένης από τον Υπουργό επιτροπής προέβλεπε, με το πρόσχημα «Ακαδημαϊκών κριτηρίων», για το Ληξούρι και την Λευκάδα «ξαφνικό θάνατο». Η έντονη, δικαιολογημένη και παλαϊκή αντίδραση της ληξουριώτικης κοινωνίας τότε φαίνεται έστειλε τα μηνύματα που έπρεπε να στείλει για την αδικία που θα υφίστατo το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ).
Όλοι, από τότε, από τον Υπουργό μέχρι και το τελευταίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο μας διαβεβαίωναν πως το ΤΗΜΟ θα παραμείνει και θα ενισχυθεί. Και αντί για αυτό έχουμε την εξαγγελία για ουσιαστική κατάργησή του και την δημιουργία Τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Και αν για κάποιους «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τι να πούμε στην περίπτωση αυτή που εν τέλει ένα Τμήμα βλέπει τον Χάρο με τα μάτια του!
Και ο πιο αδαής με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να διαπιστώσει πως το συγκεκριμένο αντικείμενο (Εθνομουσικολογία) δεν είναι παρά ένας κλάδος που θεραπεύεται σχεδόν σε όλα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών της χώρας. Υπάρχει άραγε κάποια «μελέτη βιωσιμότητας» του ίδιου Τμήματος που επιχειρείται να ιδρυθεί στο Ληξούρι; Θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει ποιο ρόλο θα έχουν οι απόφοιτοί του στην αγορά εργασίας; Διότι ουσιαστικά καταργείται ένα Τμήμα που οι απόφοιτοί του έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και θέση στην αγορά εργασίας και δημιουργείται ένα νέο καθαρά θεωρητικού προσανατολισμού που κανείς δεν γνωρίζει οι απόφοιτοί του τι ακριβώς θα προσφέρουν. Για αυτό άλλωστε η βιωσιμότητά του στον χρόνο κρίνεται λίαν αμφίβολη…
Η αλήθεια στο όλο αυτό εγχείρημα είναι μία και δυστυχώς βρίσκεται μπροστά μας αλλά και μπροστά στα μάτια όλης της ληξουριώτικης κοινωνίας. Ο Υπουργός Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΛΕΙΝΟΥΝ το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι. Ένα Τμήμα που λειτουργεί αδιάλειπτα επί σχεδόν 20 χρόνια, ένα Τμήμα που είναι πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, ένα Τμήμα που τόσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα στις κοινωνίες των Νησιών μας.
Το θνησιγενές Τμήμα Εθνομουσικολογίας που εξαγγέλθηκε δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια των πολιτών του Ληξουρίου αλλά και ένας «ελιγμός» προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που το κλείσιμο του ΤΗΜΟ δημιουργεί. Τι άραγε μπορεί να προσφέρει παραπάνω το συγκεκριμένο Τμήμα που το ΤΗΜΟ δεν θα μπορούσε…; Προς τι όλος αυτός ο «πόλεμος» εναντίον του;
Θεωρούμε πως το ΤΗΜΟ πρέπει να έχει την τύχη που είχαν τα άλλα δύο Τμήματα της πόλης του Αργοστολίου. Πρέπει να παραμείνει και αυτό ως έχει και να ενταχθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Να διατηρήσει τη μοναδικότητά του και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.
Επιτέλους, αντιμετωπίστε με σοβαρότητα την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι, αντιμετωπίστε με σοβαρότητα την τοπική κοινωνία του Ληξουρίου!
ΝΟ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
[…] για το τμήμα Εθνομουσικολογίας του ΤΕΙ Ληξουρίου (δες εδώ) […]