Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο τ. νομάρχης Μάκης Μεταξάς…

γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
συνταξιούχος τραπεζικός – οικονομολόγος.

Κάθε χρόνο – μα κάθε χρόνο!- εμφανίζεται είτε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, είτε στο Δημοτικό Θέατρο, «κάποιος» γνωστός – άγνωστος στο ευρύ κοινό της Κεφαλονιάς, που διατείνεται ότι, αφού έχει αναλύσει «κατά μήκος, πλάτος, και βάθος» τον Ομηρο, γνωρίζει αυτός και μόνον αυτός (!) που είναι η Ομηρική Ιθάκη και κατ΄ επέκταση που βρίσκεται πράγματι το παλάτι του Οδυσσέα!

Ο πρώτος διδάξας είναι ο τ. νομάρχης κ. Μάκης Μεταξάς ο οποίος –εξέδωσε μάλιστα και σχετικά ογκώδες βιβλίο – ισχυριζόμενος σε εκδήλωση –τότε- στη Κοργιαλένειο Βιλιοθήκη, ότι η Ιθάκη και το παλάτι του Οδυσσέα ήταν στο σημερινό Πόρο! Ο κ. Μεταξάς προέβη στον ισχυρισμό του αυτόν με αφορμή την ανακάλυψη του περίφημου θολωτού τάφου στα Τζανάτα και …αναλύοντας βέβαια τον Ομηρο …σε βάθος! Ομως, στη συνέχεια, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας!

«Στο δρόμο που χάραξε» ο Μ. Μεταξάς ακολούθησαν έκτοτε και άλλοι «ειδικοί» επί του θέματος αυτού. Πρόσφατα είχαμε στο Δημοτικό Θέατρο την «ανάλυση» του συγγραφέα Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι αυτός και μόνον αυτός γνωρίζει την αλήθεια (!) για την Ομηρική Ιθάκη και ότι όλα όσα ισχυρίζονται ΟΛΟΙ οι άλλοι «ειδικοί» είναι έπεα πτερόεντα! Τουτέστιν, λόγια του αέρα!..

Πέρισι στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη εμφανίστηκε κάποιος άλλος «ειδικός» δεν θυμάμαι το ονομά του- που αφού παρέθεσε τα «επιχειρήματά» του μας είπε ότι η ομηρική Ιθάκη και το παλάτι του Οδυσσέα ήταν κάπου στη σημερινή Σάμη!

Ενας άλλος «ειδικός» μας είπε πρόπερσι ότι είναι «εκατό τοις εκατό» βέβαιος ότι η ομηρική Ιθάκη και το παλάτι του Οδυσσέα είναι κάπου στην Παλλική! «Το λέει καθαρά ο Ομηρος», μας είπε.

– «Να, διαβάστε εδώ τι γράφει η Οδύσσεια και δεν θα έχετε κανέναν απολύτως ενδοιασμό» επί του θέματος!..

Ενας άλλος πάλι «ειδικός ερευνητής» ισχυρίσθηκε πριν μερικά χρόνια -μετ’ απολύτου βεβαιότητος- ότι η ομηρική Ιθάκη είναι στη …Λευκάδα!

Αλλά και ο τ. δήμαρχος Ιθάκης κ. Σπύρος Αρσένης μας είπε πριν τρία –τέσσερα χρόνια, ότι με βάση τις ανασκαφές που γίνονται στην σημερινή Ιθάκη λύθηκε πλέον το όλο ζήτημα, αφού ανακαλύφθηκε –επιτέλους!- το πραγματικό παλάτι του Οδυσσέα κάπου έξω από το σημερινό Βαθύ και έτσι δεν θα ερίζουν πια οι διάφοροι «ειδικοί» περί του ζητήματος αυτού!

Ομως οι μέχρι τώρα ανασκαφές στην Ιθάκη ουδέν απέδωσαν και έτσι οι διάφοροι «ειδικοί» συνεχίζουν την περιπλάνησή τους για το που πραγματικά είναι η Ομηρική Ιθάκη και το περίφημο παλάτι του Οδυσσέα!

Η όλη υπόθεση – για το που βρίσκεται πραγματικά και όχι με διάφορες εκτιμήσεις και …θεωρίες- η Ομηρική Ιθάκη, μου θυμίζει τις έριδες των αρχαιολόγων για το που βρίσκεται πραγματικά ο τάφoς του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αλλος λέει ότι βρίσκεται έξω από την Αλεξάνδρεια – αλλά οι μέχρι τώρα ανασκαφές ουδέν απέδειξαν- άλλος ότι βρίσκεται κάπου στην …Αμφίπολη, και πάει λέγοντας…

Ακόμη και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ασχολήθηκε με το θέμα του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου απευθυνόμενος στο Χριστεπώνυμο ακροατήριο του και προκειμένου να καταδείξει ματαιότητα του κόσμου τούτου διερωτήθηκε:

– «Που γάρ, ειπέ μοι, το σήμα Αλεξάνδρου;»
Δηλαδή, «Που είναι, πέστε μου, το μνήμα του Αλεξάνδρου;»

Μπορεί να κατέκτησε ολόκληρο τον (τότε) κόσμο ο Μ. Αλέξανδρος αλλά κανείς δεν γνωρίζει που είναι ο τάφος του!… Αρα, όλα είναι εφήμερα και μάταια, κατά τον Ιωάννη Χρυσόστομο.

Εν κατακλείδι: Μόνον η αρχαιολογική σκαπάνη θα καταδείξει κατά τρόπο αδιάσειστο που είναι η Ομηρική Ιθάκη και το παλάτι του Οδυσσέα, αλλά και που βρίσκεται πράγματι το μνήμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι τότε οι …θεωρίες και οι υποθέσεις περί των ζητημάτων αυτών θα διαδέχονται η μία την άλλη και φυσικά ο Ομηρος θα δεινοπαθεί από τις κατά καιρούς έωλες ερμηνείες των διαφόρων «ειδικών» περί της Ομηρικής Ιθάκης…

(φωτογραφία εξώφυλλο “Ο Οδυσσέας” του  Γιάννη Γαϊτη)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

Comments are closed.