Η αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης και μια Ληξουριώτικη εικαστική ματιά της Οδύσσειας από τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π IRIS.- ΚΕΧΡΙΩΝΑ- (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)

Πρόσφατα (18/08/2018)δημοσιεύτηκε στο Kefaloniapress,  το κείμενο του συνταξιούχου  τραπεζικού- οικονομολόγου, Νίκου Παπαδάτου « Περί Ομηρικής Ιθάκης ο λόγος…» και πάνω σε αυτό θέλω να πω τα κάτωθι.

          Έρχομαι  γύρω στα οκτώ χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς , και ιδίως στην Παλική, όπου ασχολούμαι  με την ιστορία αυτού του τόπου που με έχει γοητεύσει και με έχει κάνει δική του. Το θέμα της Ομηρικής Ιθάκης αποτέλεσε και αποτελεί και για μένα και την ομάδα μου σημείο μελέτης και έρευνας.

Γράφει η Ειρήνη Βαλλερά -Rickerson (*)

          Προσπάθειες ανακάλυψής του Ομηρικού Άστεως κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές,  όπως : του Βολτέρα, του Ευαγγελινού Τσιμαράτου, του Νικόλαου Λειβαδά, του Πανταζή, του Γεράσιμου Μεταξά και της συζύγου του, του Γεράσιμου Μονοκρούσου, του Γεράσιμου Λυκούδη, του Σπύρου Ρόκκου,  του Γεράσιμου Αποστολάτου  και άλλων πολλών, καθώς και μια πληθώρα άρθρων από πολύ παλιά σε περιοδικά και εφημερίδες.  Επίσης, πέρα από την Ιθάκη και τη Λευκάδα, που οι έρευνες και οι θεωρίες είναι πολλές σε αυτά τα δυο νησιά,  για την πατρότητα της Ομηρικής Ιθάκης, υπάρχουν και άλλοι τόποι εκτός των νησιών μας, που θέλουν τον Οδυσσέα εδικόνε τους…

          Οι μελέτες  και οι θεωρίες είναι πάνω από τριάντα. Το πρόβλημα είναι, πως, το θέμα της Ομηρικής Ιθάκης γοητεύει και εξιτάρει τον κάθε μελετητή, ο οποίος καλείται να αποδείξει την αλήθεια της θεωρία τους. Κατά τη γνώμη μου επαφίεται στην αρχαιολογική σκαπάνη να φανερώσει και να επιβεβαιώσει  τον πραγματικό τόπο, φυσικά εάν και αυτή σταθεί τυχερή  κατά την έρευνα της….

          Όμως εάν η σκαπάνη δεν φανερώσει,  όλα τότε θα είναι μετέωρα, τα οποία και γίνονται όχι μόνο για το γόητρο,  αλλά και για τουριστικούς οικονομικούς λόγους…

           Είναι γεγονός πως  η Κεφαλονιά υπήρξε ένα σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο, κι αυτό τεκμηριώνεται από την ύπαρξη πολλών μυκηναϊκών νεκροταφείων και οικισμών, όπως στη Λιβαθώ, στον Πόρο, στην Κοντογεννάδα, σε περιοχή της Σάμης  και αλλού. Παρόλα αυτά τα σημαντικά μυκηναϊκά αρχαιολογικά μέρη, υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις για την Ομηρική Ιθάκη. Εμεις τινουμε να πιστευομε πως το Βασίλειο του Οδυσσέα ήταν σε αυτό το νησί, την Κεφαλονιά.

           Μακάρι να ενταχθούν ισότοπα οι έρευνες σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς, χωρίς συναισθήματα ακραία,  και να αξιοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ώστε να  στεριωθεί καλύτερα η αρχαία ιστορία και να αξιοποιηθεί ο τόπος ποικιλόμορφα προς όφελος των κατοίκων του νησιού.

          Επί της ευκαιρίας μου και αυτό το καλοκαίρι στο αγαπημένο μας νησί την Κεφαλονιά προς μελέτη της ιστορίας της Παλικής,εντοπίσαμε με την ομάδα μας την αξιόλογη και όμορφη δουλειά των παιδιών που έγινε στον ΚΔΑΠ-IRIS (στον Κεχριώνα- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών).

           Η εργασία αυτή είναι επάνω στην Οδύσσεια, είναι μια θεματική εργασία του έτους που πέρασε 2017-18 και έγινε από παιδιά του δημοτικού από την πρώτη μέχρι και την έκτη τάξη. Τα παιδιά αφού μελέτησαν την Οδύσσεια από βιβλία, video, παιδικά περιοδικά μαζί με τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς τους, δημιούργησαν μια εξαίρετη σειρά όμορφων πλοίων με παραστάσεις από σκηνές της Οδύσσειας, ένα έπος που εκφράζει τον αγώνα του ανθρώπου και όπως έγραψαν στο βιβλίο που θα δείτε στην όμορφη έκθεση τους «η ζωή είναι ένας ατελείωτος αγώνας για την βελτίωση του χαρακτήρα αλλά και την απόκτηση των γνώσεων, τα οποία πραγματοποιούνται όταν κανείς μπορεί με υπομονή, επιμονή και περίσσεια σκέψη να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία που προκύπτει».

          Τα όμορφα πλοία που έφτιαξαν οι μικροί μας καλλιτέχνες με τόσο ζήλο μας πηγαίνουν σε μια πολύ μακρινή εποχή και τα πλοία τους μας παρασύρουν σε ένα περιπετειώδες μεγάλο ταξίδι όπου συναντούμε τεράστια τέρατα, όπως η Σκύλα και η Χάρυβδη, θεές όπως η Κίρκη η οποία μετατρέπει τους άνδρες του Οδυσσέα σε γουρούνια, τον Κύκλωπα Πολύφημο, τις Σειρήνες….

          Είναι πραγματικά συγκινητικό και εντυπωσιακό να βλέπει κανείς μια τόσο όμορφη προσπάθεια μικρών παιδιών και των εκπαιδευτικών τους να θέλουν να μοιραστούν με εμάς μια άλλη εποχή, μια εποχή πολύ μακρινή από εμάς, αλλά μια εποχή που έχει να δώσει τόσα πολλά μηνύματα για τη ζωή μας τώρα

          Μπράβο στους μικρούς μας καλλιτέχνες και στους εκπαιδευτικούς τους.

 

(*) ΚαθηγήτριαΙστορίαΤέχνης – Orange Coast College, CA, USA

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις