Ερώτηση για τα προβλήματα στη σχολική στέγη σε Κεφαλονιά και Ιθάκη κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης. Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη βρίσκεται σε τέλμα η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών. Μετά τους σεισμούς του 2014 και του 2015 και με την εξαίρεση ενός σχολικού συγκροτήματος που ολοκληρώθηκε στο Αργοστόλι, αφού είχε σχεδιαστεί πριν από αυτούς, μια σειρά σχολεία που επλήγησαν βρέθηκαν και συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερς (η πλειονότητα) ή ”μετακόμισαν” αλλού. Τα σχολεία αυτά είναι το ΕΠΑΛ Ληξουρίου (όπου εκκρεμεί η κατεδάφιση και η κατασκευή νέου μηχανουργείου), το Γυμνάσιο Ληξουρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, το ΓΕΛ Ληξουρίου, το 2ο Δημοτικό σχολείο Ληξουρίου, το 2o Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 4ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας. Ιδιαίτερο πρόβλημα με τραγική έλλειψη σχολικής στέγης (ή εντελώς υποβαθμισμένης) εμφανίζεται στα νηπιαγωγεία. Καμία συζήτηση δεν γίνεται για τα αναγκαία νέα σχολικά συγκροτήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (εδώ και δεκαετίες είχαν αποφασισθεί από την Τοπική Διοίκηση πέντε νέα για τη Δευτεροβάθμια), ενώ έχει “θαφτεί” κάθε μνεία για νέο κτίριο για το ΓΕΛ Ληξουρίου που βρίσκεται σε κοντέινερς με δραματικές συνθήκες λειτουργίας.
Η σημερινή κυβέρνηση, που επαίρεται για την “επιστροφή στην κανονικότητα”, όχι μόνο αποχαρακτήρισε το νομό από σεισμόπληκτο, αλλά και “δέσμευσε” τα χρήματα των κωδικών για τους σεισμόπληκτους, προκειμένου να εξοικονομηθούν δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους. Παράλληλα, η υποστελέχωση υπηρεσιών όπως ο πρώην ΟΣΚ (τώρα ΚΤΥΠ ΑΕ) και ο προσανατολισμός στη λογική “κόστους – οφέλους” και για τις σχολικές υποδομές οδήγησε, στο όνομα της “γραφειοκρατίας”, να παραπέμπονται συνεχώς στις καλένδες οι μελέτες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν ξέρει τι έγιναν ιδιωτικές δωρεές που αφορούσαν την αποκατάσταση σχολείων (και που διαφημίστηκαν πολύ την περίοδο των σεισμών), ενώ από τα δημόσια κόστη που έχουν προδιαγραφεί για τα σχολεία φαίνεται πως κυριαρχεί η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση με μικροεπισκευές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Ακόμη και το ποσόν των 5 εκατομμυρίων ευρώ από τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής που έχει “πιστωθεί” για το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, το νέο μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο παραμένει αχρησιμοποίητο. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις και ασκούνται πιέσεις για επιστροφή μαθητών σε επικίνδυνους λόγω παλαιότητας και χωροταξικής τοποθέτησης χώρους, όπως για το παλιό συγκρότημα του 2ου – 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και για την παλιά (ετοιμόρροπη) πτέρυγα του ΓΕΛ Ληξουρίου.
Επιπλέον, ενώ έχουν επισημανθεί κίνδυνοι και έχουν διατυπωθεί ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητα σχολικών αιθουσών (π.χ. σε μία στο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων), αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. κερκίδες στο γήπεδο Κεραμειών και στο γήπεδο Αργοστολίου), δεν έχουν γίνει πουθενά ουσιαστικοί έλεγχοι και δεν έχουν παρασχεθεί πιστοποιητικά καταλληλότητας. Ακόμη και στο νέο σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την ανυπαρξία συγκοινωνιακής μελέτης και μέτρων για την περιοχή.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι θα κάνουν ώστε:
- Να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις των σεισμόπληκτων σχολείων, με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.
- Να δρομολογηθούν νέες σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες σχολικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών που έχουν επισημανθεί από το παρελθόν (πέντε σχολικά συγκροτήματα για τη Δευτεροβάθμια) και όσων νέων έχουν προκύψει (π.χ. νηπιαγωγεία).
- Να δρομολογηθεί η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
- Να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από τις ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.
- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφάλειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νομού.
-
Να παρθούν μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση κινδύνων από την απουσία συγκοινωνιακών ρυθμίσεων στα σχολεία στο Αργοστόλι και αλλού;».
[…] αφορμή τις απαντήσεις των αρμοδίων σε ερώτηση του ΚΚΕ (δες εδώ) για την κατάσταση των σχολείων στην Κεφαλονιά […]