Αντί να ασφαλτοστρωθούν δρόμοι στα χωριά, η δημοτικό αρχή ασφαλτοστρώνει την κυρίως την «Κυανή Ακτή» και δρόμους της ΔΕ Αργοστολίου και Ομαλών με 500.000 ευρώ!!

  Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τον κύριο ανταυτού πασών των αρμοδιοτήτων κ. Διονύσιο Λυκούδη «δεν δίνει ούτε  ευρώ» στο Δήμο Κεφαλονιάς ,  έδωσε τον Σεπτέμβρη του 2017 ….. 1.000.000 ευρώ για τη συντήρηση των δημοτικών δρόμων!

Μετά από … ένα και χρόνο, οι άξιοι και ΙΣΧΥΡΟΙ αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τα λεφτά στη λογική   που ο Δήμαρχος διατύπωσε «Ούτε κανένα ρωτάω, ούτε τίποτα» ! Αμέ !

 Αργοστόλι και Ομαλά παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, κάτι λίγα ψίχουλα πάνε στο Ληξούρι,   Ελειό ,  Λειβαθώ, Σάμη και  Έρισο  και οι μεγάλοι ριγμένοι είναι  τα χωριά   του Αργοστολίου, της Παλικής, της Λειβαθούς (εκτός Κεραμειών) και της Πυλάρου !!!!

Η πόλη του Αργοστολίου «αρπάζει» 500 χιλιάρικα (από το ένα εκατομμύριο) λεφτά απαραίτητα για το κακό χάλι των δρόμων στις γειτονιές, αλλά άλλες οι βουλές της δημοτικής αρχής !

Οι 500.000 ευρώ πάνε κατά κύριο λόγο στην «Κυανή Ακτή επιφανείας περίπου 5200 μ2» όπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση του ΔΣ της περασμένης Παρασκευής.

Όμως!

 Σύμφωνα με τη μελέτη του  έργου το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κυανή Ακτή  (απόφαση ΔΣ 359/27-12-2012 με ΑΔΑ: ΒΛ1ΡΩΕ5-4ΛΖ) και στο κεφάλαιο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ που συνόδευε την διακήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται:

 «Ξεκινώντας από την αρχή του βόρειου τμήματος της περιοχής μελέτης το ασφαλτοστρωμένο οδόστρωμα μέχρι το μεγάλο κάθετο πεζοδρόμιο παραμένει ως έχει, λόγω οικονομικών περιορισμών (θα μπορεί να πλακοστρωθεί σε επόμενη φάση), όμως μετατρέπεται σε πεζόδρομο με ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπόλοιπα οδοστρώματα της περιοχής παραμένουν κι αυτά ως έχουν αλλά με κανονική ροή αυτοκινήτων»!!!

 Με απλά λόγια : το τμήμα του δρόμου που θέλει να ασφαλτοστρώσει  ο αντιδήμαρχος μεγάλων  έργων , η μελέτη προβλέπει να    πλακοστρωθεί!  Είναι δυνατόν άλλα να προβλέπει η μελέτη και άλλα να γίνονται?

Ετσι ,

 Με το περίπου «αποφασίζουμε και εκτελούμε , χιλιάδες ευρώ  «πάνε στο βρόντο»  σε ένα έργο το οποίο ήδη εκτελείται και το οποίο ήδη έχει τον δικό του προϋπολογισμό.  Και αυτό την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της Κεφαλονιάς βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη από τη δημοτική αρχή .

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα!

 Η Κυανή Ακτή και ο έμπροσθεν αυτής δρόμος (που θέλουν να ασφαλτοστρώσουν)  είναι … ζώνη λιμένα . Δηλαδή ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο  και μόνο το Λιμενικό Ταμείο μπορεί να εκτελέσει και να χρηματοδοτήσει έργο επ’ αυτής.

Για να χρηματοδοτήσει ο δήμος την ασφαλτόστρωσή του δρόμου αυτού θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου η οποία και ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο ΔΗΜΟΣ  να μεταβιβάσει στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ το ποσόν   και  μετά να ακολουθήσει δημοπρασία για το έργο.

Ελέγχεται ακόμη και η περίπτωση επειδή τα λεφτά προέρχονται από το Υπουργείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Περιφέρειας,  να απαιτείται στην προγραμματική σύμβαση να συμμετέχει ….και η ΠΙΝ !

Και ας υποθέσουμε  πως όλα αυτά θα τα κάνει η δημοτική αρχή ….για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια της θητείας της , συντονισμένα, νόμιμα και δίχως καθυστερήσεις.

Και πάλι δεν είναι έτσι τα πράγματα! Υπάρχει μια «μικρή» λεπτομέρεια!!

 Το 1.000.000 ευρώ έχει δοθεί από το Υπουργείο ενιαίο ! Δεν μπορεί να σπάσει σε επιμέρους εργολαβίες !

Γι’ αυτό ‘άλλωστε  και το ΔΣ με την 355/189 απόφαση του (ΑΔΑ: ΩΒΖ3ΩΕ5-Κ3Ω) όπως τροποποιήθηκε με την  68/18 απόφαση του ΔΣ (ΑΔΑ: 622ΜΩΕ5-ΥΑ0) αποφάσισε «η εκτέλεση του έργου να γίνει ως ένα έργο με μια σύμβαση» !!!!

  Συμπερασματικά:

 * To 1.000.000 ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση στο Δήμο πρέπει να ξοδευτεί ΟΛΟ για την συντήρηση των δημοτικών δρόμων στα χωριά.

 * Η  περιοχή των 5200τμ2 στην Κυανή Ακτή που αποφασίστηκε να πέσει άσφαλτος είναι ζώνη λιμένα με φορέα εκμετάλλευσης και διοίκησης το Λιμενικό Ταμείο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτά τα χρήματα.  

* Εάν η δημοτική αρχή “αποφασίσει και διατάξει” να πέσει άσφαλτος στην Κυανή Ακτή ενώ η μελέτη προβλέπει πλακόστρωση και ενώ τα χρήματα πρέπει να πάνε ΜΟΝΟ σε δημοτικούς δρόμους, θέτει το έργο σε πολύ μεγάλο κίνδυνο νομιμότητας.

 Τώρα θα πείτε.. η νομιμότητα σε μάρανε??

 Σε λίγους μήνες ανοίγουν οι κάλπες και χρειάζονται ψηφουλάκια.. και ως άλλοι  Μαυρογιαλούροι» με τα ΘΑ και με τις ασφαλτοστρώσεις  ελπίζουν να εξασφαλίσουν τα ψηφουλάκια του Αργοστολίου που είναι μάλιστα  και η εκλογική περιοχή που ο κ.  Αντ’ Αυτού σστην οποία είχε απόλυτη αρμοδιότητα και εξουσία όλα αυτά τα χρόνια,  χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό..  Μια τσίπικη Πλατεία, μια Λαχαναγορά που θα ξανασκαφτεί και μια Κυανή Ακτή με εργασίες άλλα αντί άλλων της μελέτης και της χρηματοδότησης.

 Και το πιο σημαντικό! Και αυτά τα έργα έγιναν με βάση τις μελέτες που βρήκε από τον πρ. δήμαρχο Αργοστολίου Αλέκο Καλαφάτη!

 Και σε άλλα με υγεία!

Πέντε και ένας μείνανε! Φτου ξελευτεριά!

  Αργοστολιώτης Παρατηρητής

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.