Ιερά Μονή Σισσίων SOS! Γράφει ο Γεράσιμος Μινέτος

1494
Το πεύκο, άκοπο στο εσωτερικό του καθολικού Που αν πέσει θα παρασύρει όλο το δυτικό Τοίχο.

Αργοστόλι 3 Ιανουαρίου 2019

Αγαπητό Kefalonia press,

ανήμερα τα’ Άη Βασιλειού  και μετά το μεσημεριανό γιόμα επισκεφτήκαμε  ανάμεσα στ’ άλλα μέρη και το παλιό μοναστήρι στα Σίσσια.

Ερειπωμένη από τσου σεισμούς του 1953 στέκει ακόμα ολόρτη φανερώνοντας τη παλιά τση αίγλη.

Τα ψηλά ατσούπια ,τα αθεόρατα παρεθύρια, τα περίτεχνα φότολα  που με τόση μαεστρία  εφκιάξανε  οι τότε πετροκόποι, καθιστούν το ερειπωμένο μοναστηριακό συγκρότημα μοναδικό από κάθε άποψη.

Σήμερα 66 ολάκερα χρόνια μετά από το μεγάλο σεισμό το πώς στέκει ακόμα ολόρτο είναι θάμα μια και δε έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια  στερέωσης ή διάσωσης αυτού του τόσο σημαντικού για το τόπο μας μνημείου. Γιατί τα ξύλινα υποστηρίγματα καλά είναι αλλά έχουν διάρκεια ζωής περιορισμένη και τοποθετούνται ως πρώτο σωστικό μέσο, όχι όμως ως πρώτο και τελευταίο!

Έχει ουσιώδη διαφορά ευκείνο!

Είναι δυνατό να είναι ξέφραγο το πορτόνι? Ούτε ένα σύρμα να τοποθετηθεί και να προστατευθεί ο χώρος? Ποιός έχει την ευθύνη για αυτό? Να είναι μέσα στο καθολικό της μονής το πεύκο άκοπο,  ενώ πρόσφατα έγινε ανασκαφή από την Ε.Α.Κ, και που είναι ζήτημα χρόνου να σωριαστεί παρασέρνοντας και ούλη την δυτική πλευρά. Ποιός έχει την ευθύνη για αυτό?

Με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Π.Π και με χορηγία χιλιάδων ευρώ από  το πολιτιστικό ίδρυμα «Αιγέας», εκπονήθηκε πλήρης (αρχιτεκτονική, στατική, τοπογραφική, ηλεκτρομηχανολογική, συντήρησης των λίθινων μελών) μελέτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κ.Α.Σ για πλήρη αποκατάσταση του καθολικού της Μονής Σισσίων ,το οποίο και τις ενέκρινε.

Κι αμά τι εγίνηκε? Ακούμε λοιπόν  για αναστήλωση κ αποκατάσταση χρόνια τώρα. ..όλα καθυστερούν. Σε τούτη τη χώρα που ο καθένας κοιτάει τη γόμπα του κανείς δε θέλει απάνου του τσ’ ευθύνες. Οι μεγαλόσχημοι που κατέχουν τσι καθίκλες τση  τοπικής εξουσίας  δε αγαπάνε το τόπο τούτο, την ιστορία του, δε  σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά του, τα κούκκαλα των προγόνων μας. Παρί όπως φαίνεται  κοιτάνε την πάρτη τσου και την καλοπέρασή τσου με απραξία και με δήθεν λιγόστομες επεμβάσεις, έποικοι αρκετοί εξ αυτών γάρ!

 Η εικόνα που αντίκρισα ήταν στενάχωρη ριπισμένα μοροφίντα και δασωμένος ο χώρος, τα βλαστάρια από τσου σκίνους να φτάνουν στα μεσουράνια.

Μήπως σα τοπική κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσουμε? Ούλοι ευθυνόμαστε  λόγω τση αδιαφορίας μας, μήπως οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι άξιοι τση καθίκλας τσου?

Έτσι ρωτάμε και περιμένουμε  υπεύθυνη απάντηση, όχι σιωπή ή αδιαφορία, από την Μητρόπολη Κεφαλληνίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βουλευτή  Κεφαλονιάς, τι σκοπεύετε να κάμετε για την διάσωση και αναστύλωση του συγκεκριμένου μνημείου?

                                                                      Μετά τιμής

                                                              Γεράσιμος Μινέτος

                                           Τελειόφοιτος Ιστορικού-Αρχαιολογικού

Το ριπισμένο παρεθύρι.
Το ορθάνοιχτο πορτόνι.
Το πεύκο, άκοπο στο εσωτερικό του καθολικού
Που αν πέσει θα παρασύρει όλο το δυτικό
Τοίχο.
Λιγα μέτεα πιο πέρα η ελιά έπεσε…
Ο δασωμένος περίβολος και τα κελιά.
Ο δασωμένος περίβολος και τα κελιά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις