Αναδημοσιευουμε άρθρο για την κατασταση στις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι που δημοσίευσε το http://newpost.gr με τίτλο” Ξέχασαν τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς-Στα… αζήτητα 2,2 εκάτ. ευρώ για την κατασκευή εργατικών κατοικιών”
Την διαχρονική ανικανότητα της Ελληνικής πολιτείας να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό των πολιτών της και την ανυπαρξία ενός σοβαρού κρατικού μηχανισμού που θα συνδράμει άμεσα και ουσιαστικά σε όσους αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα, αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η μη ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
του Μιχάλη Τεζάρη
Από τον Φεβρουάριο του 2014, έχει διαπιστωθεί πως 38 από τα συνολικά 54 σπίτια των εργατικών κατοικιών είναι υπό κατεδάφιση, χωρίς ακόμη να γίνει η παραμικρή ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτής της δυσκαμψίας της πολιτείας, είναι οι ένοικοι των σπιτιών αυτών, να αναγκάζονται να ενοικιάζουν οικήματα ή να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών. Για την ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών, η Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.
Κάτοικοι: «Μας ζήτησαν να κατεδαφίσουμε εμείς τα σπίτια μας»!
«Για την κατεδάφιση των εργατικών κατοικιών, υπεύθυνοι είσαστε εσείς»! Αυτή ήταν η απάντηση που πήρε από αρμόδια στελέχη του δήμου Κεφαλλονιάς, ο Κυριάκος Ντρίλης, ένας από τους πρώην κατοίκων των κατοικιών. Ο κύριος Ντρίλης, είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού και διαμένει σε ένα παλιό σπίτι που ανήκει στην σύζυγό του και προσπαθεί να εξασφαλίσει με καθημερινό αγώνα τα προς το ζην. Όπως καταγγέλει , «προσπαθούμε πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον σεισμό που μας ξεσπίτωσε να μάθουμε τι έχει γίνει με το θέμα της κατεδάφισης. Γιατί αν δεν κατεδαφιστούν οι κατοικίες, δεν μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση νέων κατοικιών». Ο Κυριάκος Ντρίλης, υποστηρίζει πως τα χρήματα για τις εργασίες υπάρχουν, αλλά όπως σημειώνει, « παραμένει άγνωστο γατί ο δήμος κωλυσιεργεί». Όπως συμπληρώνει, «Μας βρίσκουν διάφορες προφάσεις. Την μια το θέμα είναι στο ελεγκτικό συμβούλιο, μετά μας λένε πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αναμένεται να καταθέσει φορολογική και ενημερότητα κα άλλα τέτοια. Εμείς, αυτό που ξέρουμε είναι από τις Μάιου του 2018 έχει γίνει ο διαγωνισμός και στις 15 του ίδιου μήνα, το έργο δόθηκε».
Η σύζυγος του κυρίου Ντρίλη, Μαρία, κάνει έκκληση να κινηθούν επιτέλους οι διαδικασίες. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω το σπίτι που μένουμε, οι συνθήκες είναι τραγικές, φοβάμαι μην βγει από το πάτωμα κανένα ποντίκι και δαγκώσει το παιδί μου», περιγράφει. Δυστυχώς, οι αγωνιώδεις εκκλήσεις και των υπολοίπων δικαιούχων, όπως και της οικογένειας Ντρίλη, πέφτουν στο κενό, καθώς η κρατική αναλγησία δεν δείχνει να επηρεάζεται από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Οι ευθύνες για την μη κατεδάφιση και ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών, γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων, δηλώνοντας όλοι… αναρμόδιοι, αλλά στο πλευρό των κατοίκων, χωρίς όμως να ενδιαφέρονται, όπως λένε οι κάτοικοι για την υπόθεση, «αν τ ους ενδιέφερε θα είχαν ήδη προχωρήσει τις εργασίες» λένε χαρακτηριστικά. Η αδιαφορία του δήμου για το θέμα είναι τέτοια, που όπως αναφέρουν « δεν έχουν φροντίσει να περιφράξουν το χώρο μην πάει κανένας και σκοτωθεί. Ειδικά το ένα από τα κτίρια είναι επιτακτική η ανάγκη να γκρεμιστεί καθώς σε περίπτωση σεισμού θεωρείται βέβαιο πως θα πέσει σαν τραπουλόχαρτο.
Περιφέρεια Ιονίων νήσων: «Τα λεφτά υπάρχουν»
«Το κονδύλι υπάρχει, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τον λόγο που δεν προχωράει το θέμα», δηλώνει μιλώντας στο Newpost ο κύριος Παναγής Δρακουλώγκονας, αντιπερειφερειάρχης περιφερειακής ενότητας, Κεφαλληνίας- Ιθάκης και συμπληρώνει, «το έργο έχει δημοπρατηθεί, δεν ξέρω γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, τα χρήματα υπάρχουν, η χρηματοδότηση είναι δική μας αρμοδιότητα, η κατασκευή του έργου του δήμου».
Αλέξανδρος Παρίσης: «Μας κοροϊδεύουν από την κυβέρνηση»
Την ευθύνη της καθυστερημένης έναρξης των εργασιών στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Παρίσης ο οποίος δεν έχει, όπως αναφέρει καμία επικοινωνία με στελέχη του υπουργείου υποδομών. Όπως δηλώνει, «Ο κύριος Χρυσοχοΐδης είχε περάσει ειδικό νόμο για να μπορέσουν οι εργατικές κατοικίες να φτιαχτούν από το δημόσιο. Έκτοτε δεν ξέρουμε τι γίνεται, μας κοροϊδεύουν». Επίσης αναφέρει πως ο πρώην περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, είχε εξασφαλίσει για έργα οδοποιίας στο νησί, το ποσό των πέντε εκατομμυρίων, αλλά όπως αναφέρει, «τα διέθεσαν όπου ήθελε ο καθένας».
Ο δήμαρχος του νησιού πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για την θετική έκβαση του θέματος, καθώς σημειώνει πως πλέον έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες εξελίξεις για την έναρξη των εργασιών.
Το χρονικό των καταστροφικών σεισμών
Το νησί της Κεφαλλονιάς τον Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο του 2014, είχε υποστεί δυο ισχυρές δονήσεις του «Εγκέλαδου» με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές, σπίτια, εγκαταστάσεις και δρόμοι. Άνθρωποι αναγκάστηκαν για βδομάδες να κοιμούνται μέσα σε σκηνές στο δημοτικό γήπεδο Ληξουρίου με το νησί να τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 26 Ιανουαρίου του 2014, στις 15:55 καταγράφηκε ο πρώτος ισχυρός επιφανειακός σεισμός μεγέθους 6, 1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί με τους σεισμολόγους να παρατηρούν την μετασεισμική ακολουθία. Τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου στις 05:08 ακριβώς, ένα δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέταξε τους κατοίκους του νησιού απο τα κρεβάτια τους με δεκάδες απο αυτούς να τους ξεσπιτώνει. Οι ζημιές που κατεγράφησαν ήταν τεράστιες. Λιμάνια κατεστραμμένα, σπίτια ετοιμόρροπα και κάτοικοι που ζητούσαν απεγνωσμένα από την πολιτεία να συνδράμει με κάθε τρόπο. Συγκλονιστική ήταν η βοήθεια που είχαν δώσει στους κατοίκους του δοκιμαζόμενου νησιού, εθελοντές και ιδιώτες από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ το συνολικό κονδύλι αποκατάστασης των ζημιών ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ.
[…] δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των σπιτιών. (Διαβάστε εδω την καταγγελία σεισμόπληκτου Ληξουριωτη) […]
[…] δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των σπιτιών. (Διαβάστε εδω την καταγγελία σεισμόπληκτου Ληξουριωτη) […]