Στην Κεφαλονιά η Μουρδουλοπέφτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, Κρεατινής, που στην Ελλάδα λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Την Μουρδουλοπέφτη λοιπόν, η παράδοση απαιτεί οι νοικοκυράδες να μην δώσουνε προτεραιότητα στη πάστρα και στο σεστάρισμα του σπιτιού, αλλά να καταπιαστούνε να φκιάξουνε ούλα εκείνες τσι ντελικατέσες που καλεί η ημέρα και που είναι διαλεχτά: κρεατόπιτες στην τσερέπα, κρέας ή κόκκορα σοφιγάδο, χορτόπιτες, τσιγαρίδια ορφανά ή με μπακαλάο, μαντραούρες φριταρισμένες.

Τάκης Τόκκας

Γράφει ο Τάκης Τόκκας

Οι κυράδες των μπουρανέλωνε, που τσου ‘λειπε το κρέας π.χ στα Βλαχάτα Σάμης, φκιάχνανε σαν κύριο πιάτο μπακαλαόπιτες, ψαρόπιτες κάθε λογής, αγκινάρες με μάραθο σαν ορεκτικό και επειδή η μέρα το καλούσε και για το καλό ήπρεπε να έχουνε και κρέας, κάποιο κουνέλι ή πιτσουνάκι μαγερεμένο σοφιγάδο συμπλήρωνε το γιόμα.

Το κρασί/βίνο έρρεε άφθονο και η παράδοση απαιτούσε και δεν είχε κακοφάνεια, να γανώσουνε τσι παλάμες τους από κάποια παδέλα ή πινιάτα και μετά να γανώσουνε το πρόσωπό τους ή των φίλων ή συγγενών να γίνουν μόροι για να αποτρέψουν το κακό.

Γλωσσάρι

Γανώνω= μουτζουρώνω
Μαντραούρα, η= είδος μανιταριού
Μόρος, ο= Μαυριτανός,
Μουρδούλης –α, ο, η =ακατάστατος, ανοικοκύρευτος, ακάθαρτος
Μουρδουλεύω= το ρήμα του Μουρδούλης
Μπουρανέλος, ο= εδώ ψαράς
Ντελικατέσα, η= λιχουδιά
Παδέλα ,η= πήλινο σκεύος μαγειρέματος
Πηνιάτα, η =χάλκινο σκεύος πολλαπλών χρήσεων
Σέστο, το= νοικοκύρεμα, ευταξία
Σοφιγάδο, το= κοκκινιστό
Τσερέπα, η = πήλινο σκεύος για ψήσιμο φαγητού
Φριταρισμένο= ελαφρά τηγανισμένο

 

Στην φωτογραφία κενωμένα τσιγαρίδια με μπακαλάο που μαγέρεψε η Περιστέρα Τόκκα σε σκεύη από το casa-museo house- Museum Kefalonia στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς:

-μεσάλα λευκή υφασμένη στον αργαλειό του 19ου αιώνα
-ποτήρι για βίνο/κρασί αρχών του 20ου αιώνα
-περόνι αργυρό 19ου αιώνα
-πιάτο πορτσελάνινο πρώτο μισό 20ου αιώνα

Τάκης Τόκκας

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

3 Σχόλια

Comments are closed.