Ερωτήματα προς υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες
Παρακάτω θέτουμε μερικά ερωτήματα στα οποία καλούμε τους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να απαντήσουν, ευελπιστούμε ότι θα το πράξουν.
Στην Κεφαλονιά σώζονται κτήρια που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1953, και τους μετέπειτα σεισμούς, που μας δείχνουν την μεγάλη παράδοση της εκκλησιαστικής και κοσμικής Επτανησιακής αρχιτεκτονικής στο νησί. Παράδοση που παραμένει αναξιοποίητη, ενώ θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης.
Εν όψει των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών θεωρούμε αναγκαίο να αναζητηθούν και συζητηθούν τρόποι προστασίας και αξιοποίησής της.
Με αυτό το σκεπτικό απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Με ιδιωτική πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης τριών σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς που η αρχή τους ανάγεται στην Μεσαιωνική εποχή και έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για τους δύο ναούς της παλαιάς Μονής των Αγίων Φανέντων και του παλαιού καθολικού της Μονής Σισσίων.
Τι προτίθεσθε να κάνετε για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασής τους;
2. Πέραν των τριών προαναφερομένων, υπάρχουν και άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία που παραμένουν ετοιμόρροπα αν και είναι σημαντικά δείγματα της Επτανησιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής όπως για παράδειγμα οι ναοί: Παναγία στα Λιβαθινάτα Σάμης, Άγιος Σπυρίδων και οι Άγιοι Θεόδωροι στο εξώμπουργο του Κάστρου, Άγιος Δημήτριος στις Μηνιές, Παναγία στ’ Αμυγδαλίδια στα Πουλάτα, ο Αρχάγγελος στο Στάβερι, Αγία Παρασκευή στα Λαταβινάτα, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος στα Βλαχάτα Σάμης και πολλά ακόμα.
Τι ενέργειες προτίθεσθε να κάνετε για την προστασία και ανάδειξη αυτών των μνημείων, αλλά και άλλων αντιστοίχων με αυτά;
3. Στο νησί υπάρχουν αρκετοί εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, με αξιόλογα κτήρια της κοσμικής και εκκλησιαστικής Επτανησιακής αρχιτεκτονικής όπως για παράδειγμα τα παλιά Βλαχάτα Σάμης, τα Λαταβινάτα, τα παλαιά Φάρ(ι)σα.
Έχετε εξετάσει δυνατότητες, με διάφορες μορφές, αναβίωσης των οικισμών αυτών, με προφανή οφέλη για την οικονομία του νησιού;
4. Η περιοχή της Ερίσου κυρίως, αλλά και αλλού, διαθέτουν κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίους διασώζεται μεγάλος αριθμός προσεισμικών(1953) κτηρίων. Ωστόσο, εντός των οικισμών αυτών βλέπουμε σπίτια να παραμένουν ετοιμόρροπα, φαινόμενο που παρατηρείται ακόμα π.χ και στο κέντρο της Άσσου.
Ποια κίνητρα σχεδιάζετε να δώσετε για την αποκατάσταση και επανάχρησή τους;
5. Τι προτίθεσθε να κάνετε για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων ναών και παραδοσιακών σπιτιών της Παλικής που διασώθηκαν των σεισμών του 1953 ή και του 2014;
6. Τι προτίθεσθε να κάνετε για την αποκατάσταση του ιστορικού παλάτσου των Ιακωβάτων στο Ληξούρι και την επανεγκατάσταση και επαναλειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης-Μουσείου στην φυσική της έδρα ;
7. Στη Σάμη υπάρχει δωρεά, από ιδιώτη, χιλιάδων τόμων βιβλίων για δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης που θα έχει έδρα το κτήριο των προσκόπων. Μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα κλεισμένα μέσα σε κιβώτια.
Τι σκοπεύετε να κάνετε για την λειτουργία της βιβλιοθήκης;
8. Στις Κεραμειές σώζεται το παλατάκι Βαλλιάνων, ιδιοκτησίας του Δήμου Αργοστολίου (πλέον), το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.
Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις εγκεκριμένες προμελέτες που έχουν εκπονηθεί, επίσης με ιδιωτική πρωτοβουλία, για την μετατροπή του κτηρίου σε βιβλιοθήκη;
9.Τι προτίθεστε να κάνετε για την επαναλειτουργία α) του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου ;
10.Τι προτίθεστε να κάνετε για την δημιουργία και λειτουργία, επιτέλους, της Κεφαλονίτικης Πινακοθήκης ; Γνωρίζετε ποιες συλλογές απαρτίζουν τον πυρήνα της και που φυλάσσονται τα έργα αυτά ;
11.Ένα ιστορικό προσεισμικό κτήριο το εγκαταλελειμμένο Σχολείο Αντυπάτων Ερίσου περιμένει την επανάχρησή του.Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό ;
12. Στις 25 Νοεμβρίου 2016 στείλαμε επιστολή στην τότε υπουργό πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, στις 29 Νοεμβρίου 2017 καταθέσαμε εγγράφως στον Αντιπεριφερειάρχη κ.Παναγή Δρακουλόγκωνα- στο Προσυνέδριο για την ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι- που την 6η Δεκεμβρίου 2017 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Π.Ι.Ν., πρότασή μας για την δημιουργία εντός του κάστρου του Σαν Τζώρτζη(Αγίου Γεωργίου) πολυκεντρικού μουσείου που θα στεγάζεται σε κάποιο αποκατεστημένο χώρο όπως π.χ η φερομένη οικία του Πρεβεδούρου και στους ναούς των Α. Θεοδώρων, Α. Δημητρίου, Α. Σπυρίδωνος και τση Κυράς των Αγγέλων,Ευαγγελίστρας στο Εξώμπουργο του Κάστρου που θα αναδεικνύουν την σημαντική μεσαιωνική ιστορία του νησιού επί Παλατινής Κομητείας( 1185-1479) μέχρι και τον 18ο αιώνα.
Τι προτίθεστε να κάνετε για την δημιουργία του σημαντικού αυτού έργου;
13. Ποιες είναι οι προτάσεις των συνδυασμών σας που αφορούν στον πολιτισμό και ποιοί είναι οι άνθρωποι που θα τις στηρίξουν?
Ευελπιστώντας σε απάντησή σας και μέσω των δημοσιογραφικών ιστοσελίδων
Τάκης Τόκκας
Για το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου-Ionian center
& casa-Museo / οίκος-Μουσείο
Καραβομύλος Κεφαλονιά