Ειδήσεις
 
| Εκτύπωση |  E-mail
Τετάρτη 27.08.08
Ο τ. Νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης σε μια συζήτηση που θα προκαλέσει ενδιαφέρον

                                                    

 

  lefkaditis_25_8_new.jpg

"Είμαι ντόμπρος και λέω τα πράγματα με το όνομά τους!"

Ο Διο νύσης Λευκαδίτης,ο πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης , ο "καπετάνιος", μιλάει στο kefaloniapress.gr για όλους και για όλα όσα συντάραξαν την πολιτική ζωή του Νομού μας τα δυο τελευταία χρόνια!

Είναι ντόμπρος άνθρωπος, φουρτούνες δεν φοβάται, και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Του το αναγνωρίζουν άλλωστε όλοι αυτό, ακόμα και ο Πέτρος Ευθυμίου.

Κύριε Λευκαδίτη,

Το τελευταίο διάστημα αρχίσατε έναν δημόσιο διάλογο με τον  πρώην Δήμαρχο  Ελειού Πρόννων, Μάκη Μεταξά με αφορμή το λιμάνι του Πόρου.

Στα λεγόμενα σας διακρίναμε μια πίκρα γιατί ενώ επί της Νομαρχίας σας έγιναν κάποια έργα στο Δήμο Ελειού - Πρόννων όπως το λιμάνι του Πόρου, ο περιφερειακός του Πόρου, το αλιευτικό καταφύγιο του Κατελιού, ο πρώην δήμαρχος δεν σας αναφέρει καθόλου.

Tα γεγονότα δεν αμφισβητούνται. Υπάρχουν χαρτιά και πρακτικά στη περιφέρεια, στα περιφερειακά συμβούλια. Το λιμάνι του Πόρου ήταν στην 8η θέση προτεραιότητας έργων της Περιφέρειας. Το 2003 ξεκίνησα έναν αγώνα με την τότε περιφερειάρχη κυρία Κανελοπούλου, της εξήγησα τη σημασία του λιμανιού για τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, την ανάγκη της Κεφαλονιάς για ένα τέτοιο λιμάνι και  η περιφερειάρχης πείστηκε με τα επιχειρήματά μου και είναι προς τιμή της γιατί ήταν ΠΑΣΟΚ και εγώ ΝΔ. Έτσι το έργο ανέβηκε στην 2η θέση των προτεραιοτήτων της περιφέρειας. Αν δεν γινόταν τότε αυτή η αναβάθμιση δεν θα γινόταν το έργο καθόλου και ας είχε τη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ούτε σε 50 χρόνια δεν θα γινόταν το έργο.

Το έργο έγινε με τη ΝΔ Κυβέρνηση , τον κ. Βόσδου Περιφερειάρχη και Νομάρχη τον Λευκαδίτη και είναι νομαρχιακό έργο. Η πικρία μου είναι ότι ο κ. Μεταξάς δεν ανέφερε ούτε τυπικά το όνομα μου, δεν εξέφρασε ούτε ένα «ευχαριστούμε τον πρώην νομάρχη». Εγώ θα σταματήσω εδώ τη διένεξη. Ο λαός του Ελειού Πρόννων ξέρει τι έχω προσφέρει στη περιοχή.

Ο Μάκης Μεταξάς είναι δική σας επιλογή. Τον στηρίξατε και τον βοηθήσατε αποφασιστικά στην επανεκλογή του ως δήμαρχος. Μήπως τα τελευταία γεγονότα σας κάνουν να μετανιώνετε για αυτή την επιλογή σας;

Θα το πω. Επειδή είμαι ντόμπρος και ευθύς θα πω ΝΑΙ. Ήταν μια λάθος επιλογή μου ο Μάκης Μεταξάς και το λέω για την αχαριστία του . Μπορούσε να με αναφέρει, να με ευχαριστήσει και εμένα όπως το έκανε με τόσους άλλους.

Υπάρχουν όμως άλλα δυο μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν επί Νομαρχίας σας. Το μπαστούνι και η Κρανιά τα οποία θα παραδοθούν στο Κεφαλλονίτικο λαό από τον σημερινό Νομάρχη, τον κ. Γεωργάτο. 

Το μπαστούνι είναι ένα ιδιαίτερο έργο για μένα. Αυτά τα δύο έργα θα παραδοθούν σύντομα από άλλους όχι από μένα αυτό είναι αλήθεια Δεν έχω όμως παράπονο από το Νομάρχη γιατί αναγνωρίζει και το λέει πολλές φορές, ότι ο Λευκαδίτης προσπάθησε και ότι εργάστηκε πάρα πολύ για αυτά τα δυο έργα. 

Οπότε να υποθέσουμε ότι θα παραβρεθείτε στα εγκαίνια αυτών των έργων;

Ω ναι! Βέβαια... (γελώντας) αν με καλέσουν φυσικά.

Και ο σημερινός Νομάρχης είναι δική σας επιλογή. Στο  β' γύρο των νομαρχιακών εκλογών με την περίφημη ανακοίνωσή σας δείξατε στους ψηφοφόρους σας το δρόμο προς τον υποψήφιο Νομάρχη του ΠΑΣΟΚ Διονύση Γεωργάτο και όχι προς τον Νεοδημοκράτη Αλέξανδρο Παρίση.

Νομίζω πως ... να ξέρετε.... Παρόλο που κατηγορήθηκα ότι συνέπλευσα με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τα γεγονότα  είναι έτσι : Δώσατε ψήφους στον  Γεωργάτο του ΠΑΣΟΚ και όχι στον Νεοδημοκράτη Παρίση..

Ναι, ξέρετε... αλλά ο Αλέξανδρος Παρίσης ήρθε τώρα και - προς τιμή του ο άνθρωπος -  μου ζήτησε συγνώμη. Μου είπε «Έκανα λάθος. Με παρέσυραν άνθρωποι της παρατάξεώς μας» 

Ποιο  ακριβώς λάθος έκανε ο Αλέξανδρος Παρίσης δηλαδή;

Λάθος που κατέβηκε υποψήφιος Νομάρχης. Λάθος που ήρθε εναντίον μου.

Μετάνιωσε που κατέβηκε σαν υποψήφιος νομάρχης;

Ναι, σαν υποψήφιος Νομάρχης.. Το θέμα ενείχε πολλές πτυχές. Δεν ήταν τόσο απλό... και νομίζω πως ο Αλέξανδρος έπεσε σε μια....σε ένα δίλλημα.. σε μια κατάσταση που δεν ήθελε να πέσει..

Σε ποια κατάσταση; Σαν υποψήφιος νομάρχης; δεν ήθελε να κατέβει υποψήφιος Νομάρχης;

Δεν ήθελε... Τον παρέσυραν , του είπαν «πήγαινε , τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, ο Λευκαδίτης δεν θα πάρει ούτε 10%» .

Βγήκε δεύτερος όμως ..

Ναι, και ο Λευκαδίτης πήρε 22%, δεν ήταν ο Λευκαδίτης αμελητέα ποσότητα. Δεν ξόδεψα ούτε μια δεκάρα, δεν με ενδιάφερε η καρέκλα, ούτε το πρεστίζ. Εγώ το είχα το πρεστίζ χρόνια πριν , όταν με γνώριζε όλη η Κεφαλονιά όταν αυτούς τους κυρίους της παρατάξεώς μας αλλά και τους υπολοίπους δεν τους ήξερε ούτε η μάνα τους.

Κύριε Λευκαδίτη, τώρα που έχει περάσει κάποιος χρόνος από τις Νομαρχιακές εκλογές και όλοι βλέπουμε τα  γεγονότα πιο ψύχραιμα.. Έχετε μετανιώσει για την ανακοίνωσή σας στο β΄ γύρο; Για την υποστήριξη του κ. Γεωργάτου; Συνεχίζεται να τη θεωρείτε σωστή ενέργεια;

Ναι τη θεωρώ σωστή ενέργεια. Εμένα είναι να μη με πειράξεις.

Σας πείραξε ο Αλέξανδρος Παρίσης που έβαλε υποψηφιότητα;

Ναι με πείραξε . Εγώ δεν μετανιώνω για κάτι που έχω πράξει γιατί είναι κάτι που έγινε κατόπιν σκέψεως. Μετά είναι και η ώρα , και η κατάλληλη επαφή..  Όχι, δεν μετανιώνω για την απόφασή μου.

Να μιλήσουμε λίγο για τη Νομαρχία σας. Πιστεύετε ότι αν στη δεύτερη διετία της θητείας σας είχατε στο πλευρό σας σαν αντινομάρχη τον Μάκη τον Αποστολάτο , θα είχατε κερδίσει πάλι τη Νομαρχία;

Όταν είσαι έξω από το χορό βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Και όταν είσαι μέσα στα πράγματα τα μετράς πάλι πολύ διαφορετικά. Βλέπεις τις αντιδράσεις των μεν , τις αντιδράσεις των δε. Είσαι υποχρεωμένος να βλέπεις όλες τις αντιδράσεις ή να πατάς πάνω σε ένα σκοινί σαν ακροβάτης. Για να μην τα τινάξω όλα στον αέρα, και επειδή μου λέγανε ότι είμαι ανίκανος νομάρχης και ανίκανος να διοικήσω, όταν εγώ διοικούσα καράβια και στόλο ολόκληρο του Αγγελόπουλου για 27 χρόνια. Η θα πρέπει να ήταν βλάκας ο εφοπλιστής ή καλός ο Λευκαδίτης. Μου προσήγαγαν ένα σωρό κατηγορίες, και από μέσα από το χώρο ότι είναι ανίκανος ο Λευκαδίτης. Και δεν ήξεραν ότι ο Λευκαδίτης τα βλέπει όλα, τα ακούει όλα και θέλει να τηρήσει μια ισορροπία μέχρι το τέλος . Στη δεύτερη επανεκλογή μου σαν Νομάρχης - αν επανεκλεγόμουνα- θα ήξερα να χορέψω.

Αναγκαστήκατε να ισορροπήσετε το καταλαβαίνω. Πιστεύετε ότι σας ζημίωσε που δεν είχατε δίπλα σας τον Μάκη τον Αποστολάτο;

Όχι, δεν είχε καμία συνέπεια.. δεν με πείραξε.

Κύριε Λευκαδίτη όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αν ο Δήμος Ελειού Πρόννων παραμείνει ως έχει, έχετε σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσετε τη δημαρχία. Εάν όμως διευρυνθεί τι σκέφτεστε να κάνετε;

Θα σας απαντήσω μετά την απόφαση του Παυλόπουλου.

Για να  δείτε τα όρια του νέου δήμου;

Ακριβώς.  

Βλέπω να γυροφέρνετε στις σκέψεις σας το Δήμο Ελειού

Μπα, όχι και με τόση ζέση.

Πάντως όλα δείχνουν ότι θέλετε να συνεχίσετε με την πολιτική.

Μου αρέσει όταν έχω αρχίσει κάτι να το τελειώνω. Μου αρέσει να υπηρετώ το τόπο μου και ιδιαίτερα τον Ελειό, μου αρέσει να μην εγκαταλειφθεί ο δήμος.

Προτεραιότητά  σας λοιπόν είναι  ο Δήμος Ελειού - Πρόννων στα σημερινά του όρια..

Ναι, για τα υπόλοιπα θα δούμε..

Πάντως σύμφωνα με τις γνώσεις και τη πείρα σας μπορείτε να προσφέρετε και σε άλλους τομείς. Ας πούμε στο Λιμενικό ταμείο ή ξανά Νομάρχης..

Όλα εξαρτώνται πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση από το υπουργείο εσωτερικών.

Στο λιμενικό ταμείο είχα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του συχωρεμένου του Ηλία Ζησιμάτου. Εγώ προσωπικά δεν είχα  κανένα ενδιαφέρον.

Συμφωνείτε με την προώθηση του Μανώλη Βαλέτα στο λιμενικό ταμείο ; Ηταν επιλογή του βουλευτή.

Δεν έχω καμιά αντίρρηση για τον άνθρωπο. Πάντως όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του έργου του. Έτσι συμβαίνει με όλους.

Αν μου επιτρέπετε να περάσουμε για λίγο στα εσωκομματικά σας θέματα. Η σημερινή ΝΟΔΕ δεν είναι αυτή που υποστηρίξατε. Είναι η ομάδα που ανέτρεψε τους δύο φίλους σας Ηλία Ζαφειράτο και Σωτήρη Κουρή.

Αυτές είναι οι κακεντρέχειες και οι αστοχίες που έχει ένα κόμμα και μια ομάδα ανθρώπων. Η Κεφαλονιά είναι μια γειτονιά της Αθήνας. Όταν σε αυτή την γειτονιά μπουν προσωπικά συμφέρονται και εγωισμοί χαλάει η σούπα. Και όταν δεν είσαι ειλικρινής να έρθεις να πεις «για στάσου Λευκαδίτη, δεν πορεύεσαι καλά» και φτιάχνεις ομάδες κρούσεως και ομάδες - παλαβομάρες μπλε, κίτρινες και λοιπά.   Αυτά είναι που πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία. Ευτυχώς που μπήκε  ο Καραμανλής στη μέση γιατί θα χάναμε την έδρα.

Πως το εννοείτε όλο αυτό;

Εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα τα φορτώνω σε ένα και μόνο πρόσωπο.

Για ποιο πρόσωπο αναφέρεστε;

Είναι ένα άτομο το οποίο είναι υπεύθυνο για όλη τη προηγούμενη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία στη Κεφαλονιά.

Μα μιλάτε για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και είναι πολύ σοβαρό αυτό.

Σταματάω εδώ. Δεν θα σας το πω. Μην με ψαρεύεις.

Πως κρίνετε την εσωκομματική κατάσταση αυτό τον καιρό; Υπάρχουν ακόμα προβλήματα;

Νομίζω ότι είναι καλύτερα από ότι προηγουμένως και θα είναι ακόμα καλύτερα. Η σημερινή ΝΟΔΕ μπορεί να προσελκύσει κόσμο και τα εσωκομματικά μας  είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει μια προσέγγιση πλευρών. Ναι, είμαστε πολύ καλύτερα.

Η ΝΟΔΕ είναι ένα αποτέλεσμα μιας ιστορίας. Το ζουμί είναι η σύσφιξη των σχέσεων των οπαδών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Τα μέλη και οι φίλοι μας ήταν διασπασμένοι. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα.

Επειδή έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μετεκλογική φιλία σας με τον Αλέξανδρο Παρίση , Πως ακριβώς έγινε; Αν κατάλαβα σωστά το πρώτο βήμα έγινε από τον Αλέξανδρο Παρίση, μετά τις βουλευτικές εκλογές..

Ναι βεβαίως...  αλλά και μετά το πρώτο βήμα είχαμε μια συνεργασία για τα έργα της περιοχής.

Για ιστορικούς λόγους, μπορείτε να μας διηγηθείτε τη πρώτη σας συνάντηση με τον κ. Παρίση;

Η πρώτη συνάντηση έγινε σε μια κοινωνική εκδήλωση , έπεσε ο πάγος.. όταν δεν κρατάς κακία μέσα στη  ψυχή σου και ο άνθρωπος ( Ο Αλέξανδρος Παρίσης) είναι ένας από τους καλούς ανθρώπους, ένας θεληματάρης, αυτό εγώ δεν το ήξερα. Τον Αλέξανδρο τον ήξερα πολλά χρόνια πριν, είχαμε κοινούς φίλους, είχαμε κοινές συναναστροφές.. Δεν ήξερα πως θα λειτουργούσε σαν πολιτικός, ούτε εγώ αλλά και πολλοί άλλοι δεν ήξεραν τι θα κάνει.. Όπως είχαμε και κοινούς φίλους με κάποιον «αλλον»..

Άλλον; Ποιον εννοείτε;

Ας το αφήσουμε. Με κάποιον άλλον..

Κάποια μέρα έγινε η συνάντηση, το πρώτο βήμα ήταν του βουλευτή και εγώ δεν είχα κανένα λόγο να του το κρατάω μανιάτικο το βιλαέτι που λένε.

Υπήρξατε πολύ σκληρός απέναντί του στις Νομαρχιακές εκλογές.

Πάρα πολύ! Πάρα πολύ σκληρός. Ναι.

 Δεν κράτησα ποτέ κακία. Πικρίες ήταν. Επειδή κατάλαβα ότι ο άνθρωπος (Αλέξανδρος Παρίσης) δεν έφταιγε τόσο πολύ για την επίθεση που μου έκανε  στη νομαρχία. Άλλα ήταν τα ελατήρια και άλλοι οι άνθρωποι που τον διέβαλαν και τον παρέσυραν να αντιπαραταχθεί μαζί μου και αυτό είναι πάρα πολύ κακό για τη παρούσα κατάσταση. Γιατί αν ήταν διαφορετική η κατάσταση θα είχαμε και τη Νομαρχία, και αλλιώς θα ήταν τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία..

Εννοείτε αν οι δικές σας επιλογές ήταν διαφορετικές;

Όχι, όχι.. όχι έτσι. Όχι, όχι...

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά . Αν ο Παρίσης έβγαινε Νομάρχης θα ήταν διαφορετικά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.Θα ήμασταν κοντραρισμένοι στις βουλευτικές εκλογές.

Για πιο σενάριο μιλάτε;

Ο στόχος ήταν να μη βγει ένας ορισμένος βουλευτής της ΝΔ.

Εννοείτε τον Πέτρο Αλιβιζάτο; Κάποιοι από την ΝΔ δεν ήθελαν να επανεκλεγεί;

Αναφέρομαι στον άγνωστο Χ.

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι και όλοι με ονοματεπώνυμο. Άγνωστος Χ δεν υπήρχε.

Αφήστε.. σταματάμε εδώ...

Εσείς υποστηρίξατε τον Άγγελο Μοσχονά στις βουλευτικές εκλογές.

Ναι βεβαίως.

Τώρα όμως έχετε αναθερμάνει τις σχέσεις σας και με τον Αλέξανδρο Παρίση. Και πάμε τώρα σε ένα πιθανό σενάριο : στις επόμενες εκλογές το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να παραμείνει το ίδιο. Τι θα κάνετε τότε;

Α, θα δω τι θα κάνω.. Μην προσπαθείς να μου βάλεις λόγια. Πάντως βλέπω ένα πράγμα. Ότι όταν ένας άνθρωπος είναι ειλικρινής στη συνεργασία με τον άλλον  για το καλό του τόπου, για τη  Κεφαλονιά και ιδιαίτερα για τον Ελειό,  αυτό δεν μπορώ να μην το εκτιμήσω..

Μιλάτε για τον Αλέξανδρο Παρίση;

Βεβαίως!

Είναι αλήθεια ότι με παρέμβαση του Πρωθυπουργού έληξε η διένεξή σας με τον Αλέξανδρο Παρίση;

Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν..(γέλια)

Υπήρξε συνάντησή των δύο σας με τον κ. Καραμανλή ;

Κοιτάξτε.. ναι.. όπως το δεις..(γέλια)

Έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου;

Όχι, όχι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Ρηγίλης; Αν και δεν έχει σημασία ο τόπος..

Στη Ρηγίλης, κάπου.. σε .... κάποιο χώρο.. ναι δεν έχει σημασία..(γέλια) 

Βρεθήκατε οι τρεις σας λοιπόν λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές και συζητήσατε κάποια θέματα.  

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα... και τηλεφωνήματα έγιναν και συνάντηση..

Για ποια θέματα ήταν η συνάντηση των δύο σας με τον Πρωθυπουργό;

Ε, αφήστε.. αυτά είναι άλλα θέματα ... σταματάμε εδώ..

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και την διάθεσή σας να μιλήσετε μαζί μας. Ήταν μια συζήτηση που θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μπα, δεν νομίζω, είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος εγώ...

Αργοστόλι 25 Αυγούστου 2008

===============================

Αντιδράσεις και απόψεις για τη συζήτηση...

Δελτίο Τύπου βουλευτή Αλέξανδρου Παρίση  parisis_26_8 

 Ο τοπικός τύπος σχολιάζει:

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 27/8 hmerisios_1 , hmerisios_2 , hmirisios_3 , vardianos, blogger

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 27/8 anexartitos 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/ 8   simerini_1psimerini_2 , simerini_3p ,  simerini_4p

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 26/8 imerisios_26_8a imerisios_26_8bΜοιραστείτε το με :
Digg! Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo!
 
 
 
 
εταιρικό προφίλιδιωτικότηταόροι χρήσηςπροβληθείτε στο kefaloniapress.grόροι χρήσης αγγελιώνΣτοίχημα
 
©2015-2016 Συντακτική ομάδα kefaloniapress.gr
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefaloniapress.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.

Υποστήριξη: freedom 2 design