Οι πρώτοι 310 διαμεσολαβητές που θα «τρέξουν» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προέκυψαν, χθες, από δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το σύνολο αυτών θα κληθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, να συμμετάσχει σε ειδικό σεμινάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρμόδιων στελεχών ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από τις 3 Αυγούστου.

Η ακτινογραφία

Βάσει νόμου, θα πρέπει να καλυφθούν 320 θέσεις διαμεσολαβητών, οι οποίες κατανέμονται στις 13 περιφέρειες της χώρας. Συνολικά, υποβλήθηκαν 986 αιτήσεις ένταξης στο μητρώο των συντονιστών μέσω του προγράμματος taxis. Στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας (εξαίρεση αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, το Β. Αιγαίο) υπερβαίνουν τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων. Ειδικότερα, από την Αττική υποβλήθηκαν 454 αιτήσεις, για 120 θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία έφτασαν τις 233, όταν ζητούνται 50 συντονιστές.

Παράλληλα, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 70 στη Θεσσαλία, τις 33 στη Δυτική Ελλάδα, τις 31 στην Κρήτη και τις 26 στην Πελοπόννησο, όταν σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες προβλέπονται 20 άτομα για το «μηχανισμό». Από εκεί και πέρα, κατατέθηκαν 52 «συμμετοχές» από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 από τις Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο, 13 από Ιόνια Νησιά, 24 από Στερεά Ελλάδα και 12 από Ν. Αιγαίο, όταν ο νόμος ορίζει 10 θέσεις συντονιστών για καθεμία από τις παραπάνω.

Στο Β. Αιγαίο, που περιλαμβάνει και την πρόσφατα σεισμόπληκτη περιφερειακή ενότητα της Λέσβου, υποβλήθηκαν, αρχικά, μόλις τέσσερις αιτήσεις. Γι’ αυτό το λόγο βγήκε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε δικηγορικούς συλλόγους των Χίου, Μυτιλήνης και Σάμου και συγκεκριμένα σε δικηγόρους-διαμεσολαβητές με πενταετή εμπειρία. Για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 24 Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, από τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων που διενεργήθηκε από την ΕΓΔΙΧ διαπιστώθηκε πως 12 από τους 986 διαμεσολαβητές που υπέβαλαν αίτηση δεν ήταν διαπιστευμένοι, σύμφωνα με τις σχετικές καταστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι που μπήκαν στη χθεσινή κλήρωση ήταν 970.

Ο στόχος

«Η βούληση του νομοθέτη ήταν να υπάρχει μία αρχική μικρή λίστα συντονιστών έτσι ώστε ο καθένας τους να αναλαμβάνει σημαντικό αριθμό υποθέσεων και να μπορεί έτσι να ασχολείται μεγάλο κομμάτι του χρόνου του και να μπορεί να εξειδικευτεί στο αντικείμενο αυτό, από το να επιλέγονταν από την αρχή όλοι οι διαμεσολαβητές και να γινόταν ανάθεση από λίγες υποθέσεις στον καθένα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της κλήρωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όσοι δεν κληρώθηκαν θα είναι επιλαχόντες. «Πιστεύω πως θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από επιχειρήσεις» και «θεωρώ πως από τον Σεπτέμβριο και μετά θα χρειάζονται περισσότεροι συντονιστές και έτσι θα αξιοποιήσουμε σταδιακά όλο το μητρώο διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός.
Αξιοσημείωτο είναι πως στους επιλαχόντες είναι και η πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία το χρονικό διάστημα 23 Σεπτεμβρίου 2015 – 4 Νοεμβρίου 2016 ήταν αρμόδια για θέματα βιομηχανίας.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
ifentouri@e-typos.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις