Επιστολή του αρχιτέκτονα Φραγκίσκου Τούρλου στον Μητροπολίτη για Ιερά Μνημεία της Κεφαλονίας

630

Σεβασμιότατε,
Ονομάζομαι Τούρλος Φραγκίσκος πτυχιούχος Αρχιτέκτων – Μηχανικός.

Λαμβάνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί Σας, προκειμένου να Σας ενημερώσω σχετικά με πρόσφατο συμβάν το οποίο περιέπεσε στην αντίληψή μου και αφορά σε Ιερό Μνημείο της περιφέρειάς Σας.

Ως Αρχιτέκτων-Μηχανικός μου ανετέθη και έχω αναλάβει, μαζί με τους συνεργάτες μου, τη μελέτη αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της ενορίας Φάρσων (χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο ΦΕΚ 796Β/30-8-1996).

Ορμώμενος απο καθαρά αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχω περιέλθει διάφορα Ιερά Μνημεία, ειδικά στη περιοχή πέριξ του Ληξουρίου, τα οποία επλήγησαν από σεισμούς παλαιότερα αλλά και πρόσφατα (Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στα Καλάτα και οχι μόνον).

Με λύπη διαπίστωσα τη θλιβερή κατάσταση στην οποία ευρίσκονται τα μνημεία καθώς και τα εντός αυτών Ιερά Κειμήλια (εικόνες, ευαγγέλια κλπ), απροστάτευτα από πιθανές νέες σεισμικές καταπονήσεις. Ιδιαίτερα στάθηκα στον Ιερό Ναό της Αγίας Θέκλης, ο οποίος έχει ΥΠΕΡκαταπονηθεί καθώς και το εν επαφή κωδωνοστάσιό (βλ.συνημ.φωτο) του με άμεσο κίνδυνο κατακρήμνισης.

Μετά από έρευνα στην αρχαιολογική υπηρεσία της Κεφαλληνίας αλλά και των κεντρικών υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου, προέκυψε ότι τόσο ο εν λόγω Ναός όσον και πλείστοι άλλοι δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, ως θα έπρεπε, με συνέπεια να μή δύνανται να επωφεληθούν των όποιων ευεργετημάτων και προστασίας από τη σχετική νομοθεσία.

Σε σημερινή μου πρωινή επικοινωνία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κεφαλληνίας, ενημερώθηκα ότι έχει ζητηθεί από επίτροπο(?) όπως καταβιβασθούν οι καμπάνες του εν λόγω κωδωνοστασίου ( το οποίο εισηγήθηκα σε επίτροπο του Ναού προ μηνός, μετά όμως από λεπτομερή αποτύπωση του μνημείου όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις και με επιπλέον ειδική μελέτη στήριξης προς αποφυγή ατυχημάτων. Το αυτό απαίτησε και η Αρχαιολογική Υπηρεσία όπως με ενημέρωσαν). Δυστυχώς η άγνοια των Εκκλησιαστικών Επιτροπών (όπως έχω διαπιστώσει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα Δωδεκάνησα κ.α.), καθιστούν τα Ιερά Μνημεία και όχι μόνο αυτά, περισσότερον ευάλωτα.

Μετά τα ανωτέρω, Σας προτείνω τη δημιουργία ομάδος εργασίας από τη Μητρόπολη της Κεφαλληνίας  με σκοπό τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των Ιερών Μνημείων της Κεφαλληνίας, ούτως ώστε αυτά να τυγχάνουν εφεξής των προνομίων και της προστασίας της Πολιτείας.

Θέτω στη διάθεσή Σας τις σχετικές περί το θέμα γνώσεις μου, επιφυλασσόμενος να Σας ενημερώσω διεξοδικά σχετικά με τις δράσεις και τα αντίστοιχα έργα μου στον τομέα της αποκατάστασης των Ιερών Μνημείων.

Με σεβασμό
Φραγκίσκος Τούρλος
Αρχιτέκτων Μηχανικός

Kefaloniapress : Hταν μεγάλη έκπληξη η επιστολή του κ. Τούρλου που μας κοινοποιήθηκε,  καθώς θεωρείται στον αρχιτεκτονικό κόσμο από τους κορυφαίνους ερευνητές,  αλλά και γιατί είδαμε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook καταγραφη ιερών μνημείων της Κεφαλονιάς που απαιτούν ΑΜΕΣΗ παρέμβαση για να σωθούν. Μνημεία που ούτε καν ξέραμε την ύπαρξή τους.

Δεν έχουμε αμφιβολίες ότι ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος δεν θα αφήσει αυτή την ευκαιρία προσέγγισης και θα αξιοποιήσει στο έπακρον τις συμβουλές και γνώσεις του κ. Τούρλου.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για την δημοσιοποίηση της επιστολής-mail μου προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.Ελπίζω,άλλωστε γι’αυτό το λόγο στάλθηκε, να αποτελέσει αρχή γιά παρεμβάσεις προς όφελος της πολιτιστικής/πολιτισμικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς. Τα μνημεία πρέπει να συντηρούνται προκειμένου να “κληροδοτούνται” στις επόμενες γενιές σε όσο το δυνατόν καλλίτερη κατάσταση.
    Θα ήθελα να παρακαλέσω όπως αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία μου αυτη (δηλ. η δημιουργία ομάδας εργασίας) δεν έχει οφελιμιστικό χαρακτήρα και η συμμετοχή μου σε πιθανή δημιουργία σχετικής ομάδας είναι ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΣ για τη Μητροπολη δηλαδή παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.
    Τέλος θα ήθελα να διορθώσω, την μη ηθελημένη ασάφεια σχετικά με την ειδικότητά μου. ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΩ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΙΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ απλά ασχολούμαι με τη ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ και συνεπώς διακατέχομαι από ιδιαίτερη ευαισθησία για θέματα που άπτονται της πολιτισμικής μας κληρονομιάς της οποίας η Κεφαλλονιά αποτελεί αξιολογότατο υποδοχέα…
    Με εκτίμηση και σεβασμό για την ενημέρωση
    Αθήνα 23 Ιουλίου 2017
    Φραγκίσκος Τούρλος
    Αρχιτέκτων uniFI
    ΥΓ
    Η ενημέρωσή μου έγινε με προσωπικές επαφές και έρευνα με αξιόλογους Κεφαλλονίτες Λαογράφους, καθηγητές Πανεπιστημίου καθώς και με επαφές σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Comments are closed.