Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον Αντιδήμαρχο Διονύση  Λυκούδη , ανεπισήμως στον προσωπικό του λογαριασμό το facebook, αναφέρει ότι το ΣτΕ με την 1840/ 10-7-2017 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 441/2009 που αφορά τον Μύρτο.

Για να υπάρξει όμως ολοκληρωμένη εικόνα του τι ζήταγε ο Δήμος με την αίτηση ακύρωσης του ΠΔ και τι αποφάσισε το ΣτΕ οφείλει η Δημοτική Αρχή  να δώσει στην δημοσιότητα επισήμως και την αίτηση κατάργησης του Προεδρικού Διατάγματος και την απόφαση του ΣτΕ.

Στο περσινό μας άρθρο στη συνέχεια του κειμένου θα διαβάσετε όλη την ιστορία περί Προεδρικού διατάγματος και τα περι νυχτερίδων φούμαρα.

Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει  ΣΑΦΩΣ ότι στη παραλία του Μύρτου επιτρέπεται  η πρόσβαση και παραμονή λουομένων για την εξυπηρέτηση των οποίων επιτρέπεται :  Κινητός εξοπλισμός εξυπηρέτησης λουομένων, (μόνο ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντούς, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σκιάδια.  Ενώ η καντίνα ορίζεται στα 30 μέτρα από την παραλία.

Το θέμα είναι απλό. Η δημοτική αρχή για κάποιο λόγο ΔΕΝ θέλει να σεβαστεί τις  διατάξεις του προεδρικού διατάγματος που μετατρέπουν τον Μύρτο σε παραλία 5 αστέρων οικολογικού χαρακτήρα. Η δημοτική αρχή θέλει τον Μύρτο με την ξυλοπαράγκα για καντίνα, τις άθλιες  ομπρέλες, τις πλαστικές ξαπλώστρες και το μισοβάρελο για μπάρμπεκιου.  Αυτή την εικόνα έχει ο Μύρτος όλα αυτά τα χρόνια της θητείας της δημοτικής αρχής.

Λυπούμεθα που ήδη 26 Ιουλίου και σχεδόν ΚΑΜΙΑ δημοτική παραλία δεν λειτουργεί οργανωμένα, που ο Πλατύς Γιαλός είναι σε αυτά τα χάλια, που έγινε μπουχός ο «επενδυτής» των 200.000 ευρώ και δυο παραλίες έμειναν στον αέρα, που η καντίνα στα Σκαλάκια των 5.000 ευρώ το 2016 εφέτος δημοπρατείται 60.000 ευρώ..

Πράγματα απίστευτα, παράλογα, πέρα κάθε λογικής.. που τραυμάτισαν σοβαρά εφέτος το τουριστικό μας προϊόν.

=======

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο kefaloniapress στις 26 Ιουνίου 2016, (διαβαστε εδω κλικ) ένα ακριβώς χρόνο πριν. Διαβάστε τη πλήρη ανάλυση του τι επιτρέπει και τι δεν επιτρέπει στον Μύρτο το Προεδρικό διάταγμα.

Αρχική δημοσίευση 26/6/2016

Ετσι θέλει το Προεδρικό Διάταγμα τον Μύρτο. Γιατί η δημοτική αρχή δεν τον ανακαινίζει όπως ο νόμος ορίζει;

Κάτι δεν πάει καλά, μα καθόλου καλά στην υπόθεση λειτουργίας της παραλίας του Μύρτου. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι σαφές και  επιτρέπει: Και τη  πρόσβαση και τη παραμονή λουομένων και κινητό  εξοπλισμό εξυπηρέτησης λουομένων, (μόνο ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σκιάδια = ομπρέλες ξύλινες).

Η παραλία του Μύρτου -σύμφωνα με το ΠΔ – πρέπει να γίνει έτσι όπως στην παραπάνω φώτο, για να λειτουργήσει.

Πως λοιπόν προέκυψε η πρόσφατη γνωμάτευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι δεν επιτρέπεται η χρήση υποδομών στην παραλία του Μύρτου; Σε ποιές υποδομές αναφέρεται η γνωμάτευση; Και τέλος πάντων μπορεί μια γνωμάτευση να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα;

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνο ….διαρροές έχουν υπάρξει από τη δημοτική αρχή. Ούτε η επιστολή – αίτημα προς το Υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε στην δημοσιότητα όταν αντίθετα δόθηκε η αντίστοιχη επιστολή – αίτημα για τον Πλατύ Γιαλό (!!!!), ούτε η απάντηση του Υπουργείου και πολύ περισσότερο δεν ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το λαλίστατο «γραφείο επικοινωνίας» του Δήμου !!!! Αντίθετα η αρνητική απάντηση του Υπουργείου στο Δήμο για το Μύρτο γνωστοποιήθηκε στον κόσμο είτε από διαρροές σε Αθηναϊκά μέσα  είτε από την σχετική….  ανακοίνωση της ΝΟΔΕ  !!!!!

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Νυχτερίδες; Ποιες νυχτερίδες;

μυρτος νυχτεριδες

 Το kefalonia press είχε αποκαλύψει το πρόβλημα με την ερμηνεία του προεδρικού διατάγματος για το Μύρτο στις 4 Απριλίου με το δημοσιεύμά του: Χωρίς καντίνα, ξαπλώστρες και ομπρέλες εφέτος ο Μύρτος;; Εμπλοκή στη χρήση της παραλίας από το Δήμο;;

Η δημοτική αρχή αδράνησε και  αντί να παλέψει το θέμα αρκέστηκε σε δηλώσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού , ιδιαίτερα του αντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη περί νυχτερίδων! Και ήλθε …..φυσιολογικότατα  η απόρριψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του αιτήματος του Δήμου Κεφαλονιάς για κατ’ εξαίρεση χρήση της παραλίας του Μύρτου και την τοποθέτηση ομπρελών και καντίνας επί της παραλίας.

Και ενώ η δημοτική αρχή (τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα) σιωπά, εμφανίστηκε από το πουθενά η ΝΟΔΕ για να αποδώσει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει το νόμο (αν είναι δυνατόν !!!!!) αποποιούμενη τις  ευθύνες της Ν.Δ.!!!!!

Παρότι στις 4 Απριλίου φέραμε στη δημοσιότητα το περιβόητο ΠΔ 422/2009 για τον Μύρτο σήμερα το ξαναδημοσιεύουμε και επιχειρούμε μια αναλυτική παρουσίαση των όσων καθορίζει σε αντιδιαστολή με τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής……και ο καθένας πλέον ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες δηλώσεις του Αντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη σε τοπικά και Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης με τις οποίες διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα και τις ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής προϊδέασε για το τι θα συμβεί αναφέροντας πως «ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στον Μύρτο για τα μάτια μιας θαλάσσιας νυχτερίδας».  Πιασάρικο ε;

Ποιος αποφάσισε το Προεδρικό Διάταγμα;

Το 2007, το 2008 και το 2009 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού του Κώστα Καραμανλή το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του Υπουργείου στέλεχος του κόμματος, απ’ότι προκύπτει δεν ασχολείτο …… παρά μόνο με το Μύρτο!!!

Έτσι λοιπόν λαμβάνονται τρεις γνωμοδοτήσεις οι  288/2007, 128/2008 και 66/2009 οπότε και ο τότε Υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης (έμπιστος του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για να μην ξεχνιόμαστε)  στέλνει στο Συμβούλιο Επικρατείας σχέδιο για έκδοση προεδρικού διατάγματος. Πράγματι το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 139/2009 απόφαση του εγκρίνει το υποβληθέν προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε), κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή Μύρτου του Δήμου Πυλαρέων (Ν. Κεφαλληνίας)».

Μυρτος ΠΔ

Το προεδρικό διάταγμα υπογράφτηκε από τον Σταύρο Καλογιάννη στις 2/9/2009 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16/9/2009.

√ Διευκρίνιση: Για να εκδοθεί ένα ΠΔ πάγια πρακτική είναι να ζητείται η γνώμη διαφόρων φορέων και στην προκειμένη περίπτωση ζητήθηκε και η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαρέων η οποία και στάλθηκε στο Υπουργείο και σε κάθε περίπτωση δεν δεσμεύει τον Υπουργό. Έτσι έγινε και με το ΠΔ του Μύρτου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος ζήτησε τη γνώμη του Δήμου Πυλαρέων προκειμένου να καταρτίσει την πρόταση που θα έστελνε στο ΣτΕ.

ΠΡΩΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Η πρόταση που στάλθηκε το 2009 στο Συμβούλιο Επικρατείας ήταν του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλογιάννη και όχι του Δήμου Πυλαρέων.

Το προεδρικό διάταγμα περιλαμβάνει τρία άρθρα συν ένα το τυπικό ότι αρχίζει η ισχύ του από την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (16/9/2009).

Στο Άρθρο 1 ορίζεται ότι «Καθορίζεται Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923 περιοχή «Μύρτος» του Δήμου Πυλαρέων (Ν. Κεφαλληνίας)».

Στο Άρθρο 2 ορίζεται ότι «Μέσα στη ΖΟΕ καθορίζονται τρεις ζώνες με στοιχεία Ι, ΙΙ και ΙΙΙ»

Και στο Άρθρο 3 ορίζονται οι χρήσεις γης, το κατώτατο όριο κατάτμησης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης των τριών ζωνών.

Συγκεκριμένα: «Ζώνη με στοιχείο Ι – «Παράκτιες και υποθαλάσσιες σπηλιές αναπαραγωγής μεσογειακής φώκιας και σπηλιές νυχτερίδων».

ΖΟΕ ΜΥΡΤΟΥ (ΖΩΝΗ Ι)

Στη ζώνη αυτή (δείτε το κόκκινο περίγραμμα του χάρτη άνω) απαγορεύεται κάθε δόμηση και κάθε δραστηριότητα. Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και η εκτέλεση εργασιών που αποσκοπούν στη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας».

√ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η ζώνη αυτή είναι η βραχώδης περιοχή στην δυτική πλευρά του Μύρτου (όπως φαίνεται με την κόκκινη γραμμή στο σχέδιο του ΠΔ ) κάτω από την πλατωσιά με το τηλεσκόπιο και θέα το Μύρτο στον επαρχιακό δρόμο μετά το Σινιόρι προς το Αργοστόλι.

 xris17

 (Στη φωτο ο αντιδήμαρχος κ. Λυκούδης απο σύμπτωση βρίσκεται στο σημείο όπου ζουν οι νυχτερίδες, στο κόκκινο σημείο του χάρτη, καμία σχέση με τη παραλία βέβαια).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Οι νυχτερίδες που επικαλείται και ξαναεπικαλείται ο ΑΔ Λυκούδης δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τους όρους που τίθενται στη ζώνη της παραλίας που ακολουθεί !!!!!

«Β. Ζώνη με στοιχείο ΙΙ «Παράκτια ζώνη γεωπεριβαλλοντικής προστασίας, βραχώδης − αμμώδης ακτή». ( Η κίτρινη περιγράμμιση στον πίνακα κάτω).

ΖΟΕ ΜΥΡΤΟΥ (ΖΩΝΗ ΙΙ)

Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται:

− Η πρόσβαση και παραμονή λουομένων.

− Κινητός εξοπλισμός εξυπηρέτησης λουομένων, (μόνο ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντούς, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σκιάδια).

Απαγορεύονται:

− Η δόμηση, η αμμοληψία και κάθε ενέργεια που μεταβάλλει την φυσική της κατάσταση.

− Η πρόσβαση των λουομένων με οχήματα».

√ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η ζώνη αυτή είναι η κεντρική παραλιακή περιοχή, η παραλία του Μύρτου (όπως φαίνεται με την κίτρινη γραμμή στο σχέδιο του ΠΔ που δημοσιεύουμε).

√ ΤΡΙΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Στην παραλία του Μύρτου επιτρέπεται η πρόσβαση και παραμονή λουομένων . Επιτρέπεται εξοπλισμός εξυπηρέτησης των λουομένων ανάμεσα όπως και σκιάδια δηλαδή ψάθινες ομπρέλες όπως σε όλες τις μοδάτες οργανωμένες παραλίες !

«Γ. Ζώνη με στοιχείο ΙΙΙ «Ιδιαίτερα ευαίσθητο φυσικό τοπίο»
√  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η ζώνη αυτή είναι η περιμετρική περιοχή πάνω ακριβώς από την παραλία (όπως φαίνεται το κουτάκι με τη γαλάζια γραμμή στο σχέδιο του ΠΔ που δημοσιεύουμε στην κάτωθι φωτογραφία).

ΖΟΕ ΜΥΡΤΟΥ (ΖΩΝΗ ΙΙΙ)

Α΄ Στη ζώνη αυτή απαγορεύονται:
− Η δόμηση.
− Η λήψη αδρανών.
− Η διάθεση λυμάτων.
− Η απόθεση απορριμμάτων.
− Η αποψίλωση της βλάστησης.
− Η διέλευση και στάθμευση οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με εξαίρεση τα οχήματα άμεσης ανάγκης (νοσοκομειακά, πυροσβεστικά κ.α.), καθαριότητας και τροφοδοσίας. Για τα επιβατικά δημόσιας χρήσης επιτρέπεται η διέλευση και στάση τους, μόνον για επιβίβαση και αποβίβαση.
− Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η δημιουργία (στο δημόσιο ακίνητο ΒΚ224) σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τη καθορισμένη γραμμή αιγιαλού, μιας ελαφριάς μη μόνιμης ξύλινης κατασκευής, για χρήση αναψυκτηρίου, ιατρείου και χώρων υγιεινής.
− Η κατασκευή αυτή θα εδράζεται σε ξύλινη πλατφόρμα, για τη θεμελίωση της οποίας θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέταλλο ή λίθοι. Τα στέγαστρα θα είναι ενσωματωμένα στην κατασκευή του αναψυκτηρίου και θα αποτελούν στοιχεία πλήρωσής του, όταν θα είναι κλειστό. Η επιτρεπόμενη επιφάνεια της κατασκευής αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξήντα (60) τ.μ, το δε μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα.
Β. Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζονται τα είκοσι (20) στρέμματα.
Γ. Επιτρέπεται η επισκευή των νομίμως υφισταμένων κατά τη δημοσίευση του παρόντος δ/τος κτιρίων. Κάθε άλλη κατασκευή απομακρύνεται εντός πενταετίας από τη δημοσίευση του παρόντος».

ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Τα όσα αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα διαψεύδουν αποστομωτικά τους ισχυρισμούς του Αντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη πως «Υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την εγκατάσταση αναψυκτηρίου στην περιοχή αλλά και την κάθοδο των αυτοκινήτων από τα Διβαράτα μέχρι τον Μύρτο….».

Το ΠΔ επιτρέπει την εγκατάσταση αναψυκτηρίου, με τη μόνη διαφορά από την μέχρι τώρα κατάσταση που ήταν εντός του αιγιαλού το τοποθετεί 30 μέτρα από τη καθορισμένη γραμμή αιγιαλού στο δημόσιο ακίνητο ΒΚ224!!!!

Ναι το ΠΔ δεν επιτρέπει την κάθοδο IX αυτοκινήτων στο Μύρτο (και που επιτρεπόταν μήπως το αποτέλεσμα δεν ήταν μια ατελείωτη ταλαιπωρία με τριτοκοσμικές συνθήκες ;;;;). Όμως επιτρέπει την κάθοδο επιβατικών δημόσιας χρήσης για επιβίβαση και αποβίβαση !!!!

Με απλά λόγια τα λεωφορεία και τα ΤΑΞΙ μπορούν να  κατεβάζουν τους λουόμενους μέχρι τη παραλία . Η δήθεν λοιπόν γενική απαγόρευση καθόδου αυτοκινήτων και βασικά τουριστών όπως διαδίδεται είναι καθαρά προβοκατόρικη και εξυπηρετεί …..άλλους σκοπούς .

Μυρτος παραλια

Το προεδρικό διάταγμα του 2009 βάζει τάξη σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Μύρτο.  Βάζει τους όρους για ουσιαστική οικολογική υποδομή, με ξύλινες όλες τις κατασκευές και ξύλινες ομπρέλες.  Όλα αυτά δηλαδή που διαθέτουν οι  «μοδάτες παραλίες» από Μύκονο μέχρι Μακρή Γιαλό!  Γιατί όχι και στον Μύρτο;  Δεν έχει έσοδα ο Μύρτος ; Δεν πρέπει να επενδυθούν στον εκσυγχρονισμό της υποδομής της παραλίας; Σας αρέσει η εικόνα του διάσημου Μύρτου με τη μπαράγκα-αναψυχτήριο , τις πλαστικές καρέκλες και τις ξαπλώστρες της συμφοράς;

Οι ιστορίες περί «προστασίας των νυχτερίδων» που επιβάλλουν (οι νυχτερίδες…..) το κλείσιμο του Μύρτου , είναι πανάθλιες προβοκατόρικες .Iστορίες που μπορεί να  εξυπηρετούν αφενός επιχειρηματικά συμφέροντα και αφετέρου ,από ότι φάνηκε από την εσπευσμένη ερώτηση της νέο – ΝΟΔΕ,  να χρησιμοποιηθούν για φτηνή , κούφια αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση .

Όπως σημειώναμε στις 4 Απριλίου «Ο Μύρτος μπορεί να είναι μια οικολογική παραλία χωρίς πλαστικές καρέκλες, νάιλον ομπρέλες και άθλιες ξυλοκατασκευές. Τι το καλύτερο!» 

παραλια με ψαθες

Τι οφείλει να κάνει η δημοτική αρχή για να λειτουργήσει ο Μύρτος;

Μα να τον ανακαινίσει! Να τηρήσει το Προεδρικό Διάταγμα και να δεσμευτεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η παραλία θα λειτουργήσει με τους όρους και τις δομές που επιβάλλει, και ότι ο Μύρτος θα μετατραπεί σε μια οικολογική παραλία, 5 αστέρων, έτσι όπως του αξίζει.

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει «να βάλει το χέρι στην τσέπη» και να επενδύσει στη πιο διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς. 306.609,89 ευρώ ήταν τα έσοδα του Δήμου από την παραλία το 2015. Δεν τα λες και λίγα! Αρκουν και περισσεύουν για να δημιουργηθεί μια μοδάτη παραλία.

Εξάλλου, υπάρχει Κεφαλονίτης ανά τον πλανήτη που δεν θα ήθελε τον Μύρτο έτσι όπως επιβάλλει το Προεδρικό Διάταγμα; Οικολογικό, μοδάτο και 5άστερο; Υπάρχει;

****
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις