Για δεύτερη χρονιά παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής του λευκού τυριού με τον παλιό πρααδοσιακό τρόπο πριν την ..βιομηχανοποίηση της παραγωγής.  Στα Διλινάτα στη θέση «Μονοδένδρι» στο καλύβι της οικογένειας Σπυράγγελου Τζωρτζάτου και κάτω από ένα γιγάντιο αιωνόβιο δένδρο  έγινε το γάλα ..τυρί και κεραστήκαμε !

ΦΑΟΣ – ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΔΙΛΙΝΑΤΑ , Φωτο Μιχάλης Ξανθάκης

Οι Διλινάδες είναι οι πλέον επιδέξιοι τυροκόμοι και εκτός Κεφαλονιάς, κατέχουν τη τέχνη και τα τελευταία χρόνια την παρουσιάζουν σε αυτή την μικρή τελετουργία. Στο ίδιο χωριό λειτουργεί επίσης μια από τις πλέον σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες για την παραγωγή γάλακτος, γιαουρτιών, τυριών, βουτύρων με εξαγωγές εκτός Κεφαλονιάς.  Τζωρτζάτου και αυτή η οικογένεια.

Μετά το κέρασμα είναι τραγούδι  με τον Κοψαχείλη και Σκάβο, χορό και ευχές «και του χρόνου πάλι να ΄μαστε καλά να φτιάξουμε το τυράκι μας αντάμα»..

Μπράβο στα  Διλινάτα και τσ’ Αδιλίνηδες! Άξιοι σε όλα!

Ρεπορταζ: Σπύρος Σακαλής

 

Η χημεία…

√ Και το κέρασμα μετα μουσικής..

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. για τα μυαλά του Διλίνη τυροκόμου δεν μας λέτε?

Comments are closed.