Μια μεγάλη, ίσως μοναδική, ευκαιρία που πρέπει να υποστηριχθεί για να διευκολύνει τις απαραίτητες επενδύσεις σε υψηλής στάθμης κλίνες, σε αεροδρόμια και άλλες πύλες εισόδου βλέπει πίσω από την αύξηση της τουριστικής ζήτησης η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) “Ελληνικός Τουρισμός, Εξελίξεις – Προοπτικές, τεύχος 3”.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία της τουριστικής κίνησης, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία των βασικών αγορών στο εξωτερικό, επιβεβαιώνουν τη φετινή ανοδική τάση του Τουρισμού. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα υπερβούν τα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας όμως αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρσι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 28,5 εκατ.
Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο Τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει με επιπλέον μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.
Το παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται στη μελέτη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και για επενδύσεις σε ξενοδοχεία- με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου-, σε μεταφορές, τη δημιουργία πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος, την εντονότερη διασύνδεση του Τουρισμού με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση συνεδριακών υποδομών, αλλά και για ενέργειες με κατεύθυνση την ενίσχυση των προορισμών city break (τουρισμός πόλεων), με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Φορείς του κλάδου σημειώνουν πως η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πως πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, θα μπορούσε έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. ξένους τουρίστες και 20 δισ. ευρώ έσοδα. Εκτιμάται δε πως το ύψος των νέων επενδύσεων μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να είναι της τάξης των 5-7 δισ. ευρώ. Πρόσφατη μελέτη της PwC είχε δείξει άλλωστε πως μέχρι το 2021 θα απαιτηθούν επιπλέον 105 χιλιάδες νέες κλίνες 5 αστέρων, οι οποίες θα προέλθουν από τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση των υπαρχουσών μονάδων.
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι η ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων, καθώς τη χρονιά που πέρασε η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη κατέγραψε μείωση κατά 11,3%, που οφείλεται πρωτίστως στην μείωση της Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (-9,5%) και δευτερευόντως στην μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής (-2,1%)
Βασιλική Κουρλιμπίνη