Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι «μνηστήρες» της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με τους Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Ραγκούση, Γιάννη Μανιάτη και Σταύρο Θεοδωράκη να έχουν επισημοποιήσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη «νύφη».

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφιοτήτων, με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Νίκο Ανδρουλάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις κάλπες της 5ης και 12ης Νοεμβρίου.

Στ. Θεοδωράκης: Αποφάσισα να πρωταγωνιστήσω

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Αποφάσισα να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο βίντεο που ανάρτησε στο YouTube.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο σχέδιό του τόνισε πως είναι απλό: «Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα! Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι προτεραιότητες είναι χαρτογραφημένες:

  • Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων
  • Το δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο
  • Οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει πως «Οι πολίτες πρέπει να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας. Πρέπει να χτίσουμε, σε νέες βάσεις, μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί».

«Η ώρα είναι 8 το πρωί. Αυτή την ώρα ανεβαίνουν τα πρώτα ρολά. Κι εγώ ξεκινώ αυτόν τον όμορφο προεκλογικό αγώνα. Μέχρι τον Νοέμβριο θα προσπαθήσω να περπατήσω όλους τους δρόμους της Αθήνας, τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Παίζει» ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών καθώς το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς​.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν άνοιξε τα χαρτιά του τονίζοντας: «Πήρα τις αποφάσεις μου και θα τις ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα».

Σε ερώτηση αν η εκλογική «πασαρέλα» βοηθά το κόμμα τόνισε: «Όταν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος θεωρεί πως κάτι έχει να πει. Δεν θα το κρίνω εγώ».

Γ. Μανιάτης: Σχέδιο σε δύο πυλώνες

Για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μίλησε σήμερα στο ”Ακραίως” και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο υποψήφιος στις εκλογές του ενιαίου φορέα Γιάννης Μανιάτης, εξαπολύοντας, την ίδια στιγμή,πυρά κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη ”μετά από οκτώ χρόνια αποτυχίας των μνημονίων, ήρθε ο καιρός να περάσουμε σε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Να μιλήσουμε με μια γλώσσα που δεν θα υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα, που θα έχει το στοιχείο της ειλικρίνειας. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τους πολίτες είναι βαθιά νυχτωμένος”.

Ο υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου υπογράμμισε ότι θα είναι δύο οι πυλώνες που θα στηριχθεί η δική του παρουσία:

  • Αξιοπιστία, αλήθεια, ειλικρίνεια.
  • Τι προτείνεις στον πολίτη και αυτό που προτείνεις να είναι ρεαλιστικό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: ‘‘Είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και μετά τις εσωκομματικές εκλογές”, ενώ σε ερώτηση για το αν θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί αν βέλει υποψηφιότητα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ”με βάζετε να κάνω υποθέσεις που δεν έχουν νόημα. Τιμώ όλα τα στελέχη της παράταξης. Δεν μπορώ να απαντήσω για κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα”.

Την ίδια στιγμή μίλησε για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές της Κεντροαριστεράς: ”Το ερώτημα με ποιον θα πάμε μετά τις εκλογές είναι λάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων εξελίξεων. Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα θέσουμε το δίλημμα στους άλλους δύο αρχηγούς. Eχουμε μια κυβέρνηση που έχει διαλύσει την κοινωνία: Εμείς λέμε ”μέχρι εδώ τέρμα”. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κοιμούνται αγκαλιά τον κ. Καμμένο. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να σηκωθούν να φύγουν”.

Ο κ. Μανιάτης εξαπέλυσε πυρά και κατά του κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ‘‘υπόσχεται ξανά λαγούς με πετραχήλια. Είχαμε ετοιμάσει την ηλεκτρονική πολεοδομία. Είχαμε ετοιμάσει πιλοτικά σε 10 πολεοδομίες. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ακύρωσαν την αλλαγή αυτή”.

Μίλησε, επίσης, και για άλλη σημαντική αλλαγή με τις επενδύσεις που ακύρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: ”Τι θέλει ο κάθε επενδυτής; Να ξέρει τι μπορεί να κάνει που;  Ε λοιπόν ακύρωσε μεγάλη μεταρρύθμιση για τις επενδύσεις. Την κατέβασε. Οχι μόνο την ακύρωσαν αλλά κατέβασαν τις δύο εφαρμογές που είχαμε ανεβάσει. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να κοιτά στα μάτια τους επενδυτές”.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πάνω από 150.000 άτομα θα έρθουν για να ψηφίσουν στις εκλογές της Κεντροαριστεράς.

Τέσσερα ευρώ η ψήφος

Λίγες ημέρες αφότου έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες των εκλογών στην Κεντροαριστερά (5 και 12 Νοεμβρίου), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας στον υπό σύσταση νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες υποβολής των υποψηφιοτήτων, τη διεξαγωγή των εκλογών και της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωσή της, υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα, εγγεγραμμένος / η στους εκλογικούς καταλόγους, το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να συμπληρώσει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, να έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ και να υποβάλει το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, κατάλογο με τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης. Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που να κατοικούν σε τουλάχιστον 7 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφών ανά περιφέρεια.

Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες το αργότερο ως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας το πολύ έναν σταυρό προτίμησης.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 ευρώ.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει και -αν της ζητηθεί- συνδράμει τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από τη δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου.

Επίσης, η Επιτροπή συγκροτεί σε πρώτη φάση υποεπιτροπές για την καλύτερη λειτουργία της και επιτροπές ανά περιφέρεια, ενώ αποφάσισε τη δημιουργία ιστοσελίδας-http://www.dpekloges.gr- με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο, όπου μπορούν να υποβάλλονται παράπονα και ενστάσεις των πολιτών.

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις