Κεντροαριστερά -νέος φορέας: Πού και πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στην Κεφαλονιά

203

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και –αν χρειασθεί- την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί σε όλη την επικράτεια  ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Υποψήφιοι είναι (αλφαβητικά) οι  κκ. Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματα, Σταύρος Θεοδωράκης,  Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο (12.11.2017), ο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1  των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.

Εκλογικά Κέντρα

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Κέντρα που έχει καθορίσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), βάσει των προτάσεων των Νομαρχιακών Οργανώσεων Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ).

Σε Εκλογικά Κέντρα μεγάλων πόλεων μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα Εκλογικά Τμήματα.

Στην Κεφαλονιά η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα εξής τρία σημεία (*)  Στο Ληξούρι μας ενημέρωσαν οτι η κάλπη θα βρίσκεται στο νέο δημαρχείο  (παλιά Αγροτική τράπεζα και όχι στο Δημοτικό Θέατρο),

Δείτε τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα

Δείτε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

Έναρξη και λήξη ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί  έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου,  στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ. 

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες  που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων,  οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά  για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας  το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις(4) στάσεις, τις ακόλουθες:
Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά  αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον,  και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής,   για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο  και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος  και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του  παραδίδει  ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος  βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής  εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα,  στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά.  Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας   αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης  του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και  διαφορετικό  αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου  (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον  παραδίδεται στον ψηφοφόρο  το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’),   και  α φάκελος. 
Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει,  κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον,   ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο  στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι  και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις