Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αλήθεια. Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος

423
Kuzma Petrov-Vodkin, Fantasy, 1925
Oil on canvas, 50 x 64.5 cm
State Russian Museum, St. Petersburg
Photo (c) 2016, State Russian Museum, St. Petersburg

Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αλήθεια

Φορολογήσαμε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Ο κύριος Χουλιαράκης αλήθεια είπε στην επιτροπή της Βουλής. Όπως αλήθεια είπε στη ΔΕΘ και ο κύριος Μητσοτάκης. Οι ανισότητες είναι στη φύση των κοινωνιών.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Αλήθεια επίσης είναι αυτό που είπε μόλις χθες ο κύριος Βαρουφάκης. Ότι δηλαδή το Grexit θα στοίχιζε 1 τρις ευρώ στους Ευρωπαίους. Είναι σίγουρα σημαντικό το να λες την αλήθεια και εξίσου σημαντικό όμως ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις.

Για παράδειγμα ένα Ελληνικό Κούγκι το 2015 θα χρέωνε τους Ευρωπαίους με 1 τρις ευρώ, αλλά η Ελλάδα θα ήταν απλά ένα Κούγκι με ότι αυτό συνεπάγεται. Εκτός και αν η θεωρία των παιγνίων προβλέπει ότι η λύση κάποιου αλγόριθμου οδηγεί σε παγκόσμια σεισάχθεια και μια ευτυχισμένη ανθρωπότητα. Δύσκολα πράγματα.

Η μεσαία τάξη εμφανίστηκε ιστορικά με την Γαλλική Επανάσταση. Ήταν οι αστοί. Έμποροι, βιοτέχνες, τεχνίτες, μισθωτοί. Αυτή η τάξη κίνησε τα νήματα της ιστορίας σε περίοδο βαθιάς πολιτικοκοινωνικοοικονομικής κρίσης. Παρά τους μετασχηματισμούς που δέχθηκε ως προς το εύρος της μετά τις βιομηχανικές επαναστάσεις και τους παγκόσμιους πολέμους, έχει μέχρι σήμερα σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν ήταν συμπαγής πολιτικά και κοινωνικά τάξη (για αυτό και αργότερα εφευρέθηκε ο πολιτικός χώρος του Κέντρου για τον οποίο ερίζουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις στον Δυτικό κόσμο, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν το πρόθεμα «Κέντρο»), παρόλα αυτά ονομάσθηκε μεσαία τάξη γιατί περιλάμβανε όλες αυτές τις ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες μεταξύ της ανώτερης κοινικοοικονομικής ελίτ που εκείνη την εποχή ήταν οι ευγενείς και ο κλήρος και μιας άλλης τάξης η οποία δεν προσκλήθηκε καν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου ενώπιον του Λουδοβίκου ΙΣΤ για την πολιτική αποτίμηση της επανάστασης.

Αυτή η τάξη δεν ήταν απλώς στο κάτω ράφι της φυσικής κοινωνικής ανισότητας κατά τον κύριο Μητσοτάκη, ήταν τα «κατακάθια» της κοινωνίας. Μέχρι να παίξει τον ιστορικό της ρόλο και να προσδιορισθεί πολιτικά ως προλεταριάτο, εμφανίσθηκε στη λογοτεχνία μέσα από ένα από τα ομορφότερα έργα που γράφτηκαν ποτέ. Τους Άθλιους. Εκείνη την εποχή ονομάζονταν «Αβράκωτοι». Και αυτή η τάξη δέχθηκε μια σειρά ιστορικών μετασχηματισμών, αλλά δυστυχώς για την ανθρωπότητα και για την θεωρία των παιγνίων του κυρίου Βαρουφάκη δεν εξαφανίσθηκε.

Αλήθεια είπε ο κύριος Χουλιαράκης. Φορολογήσαμε συνειδητά τη μεσαία τάξη και συμπλήρωσε ο κύριος Τσακαλώτος «γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Ο κύριος Χουλιαράκης βέβαια τη στιγμή που το είπε, ανέλυε μια σειρά αριθμών και ποσοστών για να στοιχειοθετήσει τη βιωσιμότητα του νέου προυπολογισμού. Αν έκανε κοινωνιολογική ανάλυση θα έλεγε περίπου τα ίδια με τον γράφοντα. Γιατί όπως είπα στην αρχή το θέμα δεν είναι μόνο να παραδεχθείς την αλήθεια αλλά και να την αντιμετωπίσεις.

Έχει διαφορά το δεκατρείς δήμοι πιλοτικά, από το 273.913 δικαιούχοι του ΚΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

Έχει διαφορά η  εντατική επιδότηση της εργασίας για μακροχρόνια ανέργους μέσω των προγραμμάτων, από την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.

Έχει διαφορά να επαναφέρεις «χαμένες μάχες», όπως οι συντάξεις χηρείας, από το να επιδοτείς για πολλά χρόνια άγαμες θυγατέρες.

Είναι πολλές οι διαφορές.

Αλήθεια είπε και ο κύριος Μητσοτάκης για τις φυσικές ανισότητες. Ενδεχομένως να λέει αλήθεια και για την άμεση εισροή στην οικονομία 100 δις επενδύσεων με το που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν ήμουν υποψήφιος κυβερνήτης θα πλειοδοτούσα στα 150 δις άμεσων επενδύσεων. Όπως επίσης θα μείωνα άμεσα και τη φορολογία της μεσαίας τάξης. Τι πιο εύκολο; Το δύσκολο είναι να απαντήσεις στο τι θα κάνεις με την ανθρωπιστική κρίση και τους σύγχρονους «αβράκωτους».

Η φορολογία θα μειωθεί και η πραγματική οικονομία θα επανέλθει γιατί ως γνωστόν, η πορεία της οικονομίας υπακούει σε κύκλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οποιοδήποτε άλλο κόμμα δεν θα κριθεί από αυτό. Και εννοώ ιστορικά και όχι εκλογικά. Θα κριθεί από την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κοινωνική τάξη η οποία πάντοτε ζούσε στις χαραμάδες της ιστορίας, αλλά σαφώς και απέναντι στην πρώτη τάξη η οποία και αυτή έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Τους ευγενείς και τον κλήρο.

Η αλήθεια πολλές φορές είναι πικρή, αλλά πάντα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση.

(*) Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

H εικόνα στο εξώφυλλο ειναι επιλογή του  kefaloniapress . ‘Εργο του Kuzma Petrov-Vodkin, Fantasy (1925). Photo ©2016, State Russian Museum, St. Petersburg.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις