Αθήναι / Atene
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47
Εβδομάδα Ιταλικής κουζίνας στον κόσμο
Τρίτη 21Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30 μ.μ
Ημέρα αφιερωμένη στο κρασί – Παραγωγή και διάθεση του κρασιού στην Ιταλία και στη βενετική Ανατολή στον όψιμο Μεσαίωνα.
Ημερίδα αφιερωμένη στο κρασί της ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο της Γαληνοτάτης
Διοργάνωση: Νίκος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ιονίου & ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.
Θα ακολουθήσει οινογευσία ιταλικών ποικιλιών κρασιού
Εισηγητές
Χαράλαμπος Γάσπαρης: Κρασί και ταβέρνες στη Μεσαιωνική Κρήτη
Κώστας Τσικνάκης: Αμπελοκαλλιέργεια και εμπόριο κρασιού στην Κρήτη της ύστερης βενετικής περιόδου
Αγγελική Πανοπούλου: Αμπελώνες, ποικιλίες και εμπορικά δίκτυα κρασιού στις βενετικές κτήσεις Μεθώνη και Κορώνη
Νίκος Γ. Μοσχονάς: Το κρασί στη μεσαιωνική Ιταλία και στο ποτήρι του βενετού./
Istituto Italiano di cultura di Atene, Patission 47.
Il settimana della cucina Italiana del mondo
Martedì 21/11 h. 18:30 p.m
Giornata di studio dedicata al vino, Produzione e commercio del vino in Italia e nel Levante veneto nel tardo Medioevo.
Giornata di studio dedicata al vino nel Mediterraneo orientale e sul ruolo della Serenissima.
Organizzata dal Prof. Nikos Moschonas, Presidente del Centro di Studi Ionii e Direttore emerito del Dipartimento di ricerca storica di studi bizantini del CNR greco.
Segue una degustazione di vini italiani.
Relatori:
Charalambos Gasparis: Vino e taberne nella Creta medieval
Kostas Tsiknakis: Viticoltura e commercio del vino nella Creta del tardo periodo veneziano
Angeliki Panopoulou : Vigne, varietà e reti di commercio del vino nei possedimenti veneziani di Modone e Corone
Nikos G. Moschonas : Il vino nell’Italia medioevale e nel bicchiere del veneziano.