Στην Κεφαλονιά οι χοντρολιές δεν είναι πολλές. Ελάχιστες οικογένειες τις καλλιεργούσαν καθώς φαίνεται ότι τα νοικοκυριά είχαν μεγαλύτερη ανάγκη στο λάδι παρά στις φαγώσιμες ελιές.

Όμως όλες οι οικογένειες βάζανε ελιές στην άλμη ή στο ξύδι από αυτές που μάζευαν κυρίως Θιακό ή Κορώνι. Και είναι πεντανόστιμες! Μπορεί να μην έχουν τη σάρκα της χοντρολιάς αλλά είναι ντελικάτες και ζουμερές.

Η κάθε οικογένεια είχε και συνεχίζει να έχει, τη τέχνη της για την κονσερβοποίησή τους, άλλες οικογένειες προτιμούσαν την άλμη, άλλες το ξύδι..

Τις σερβίριζαν με μπόλικο λάδι (για αυτό και κολυμπάδες) και άφθονη ξερή ρίγανη.

Ο τέλειος μεζές στη νηστεία των Χριστουγέννων δίπλα στη γωνιά για ζέστη και μια πιγκιόνα κρασάκι.. Όλα από τη παραγωγή της οικογένειας και των φίλων..

Αυτές τις όμορφες ασχολίες μας θύμισε ο  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟΣ   με τις φωτογραφίες του!

Καλοφάγωτες Διονύση, με καλή παρέα!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Καλύτερα “γλυκολιές” στο λαδάκι (με λίγο ξύδι) ,
    γιατί το αλάτι κάνει πολύ κακό στην υγεία

Comments are closed.