Ένα γεφύρι πασίγνωστο… Και να μην έχεις πάει από κοντά να το δεις σίγουρα γνωρίζεις την όψη του! Πόσες φορές, το έχουμε κουβαλήσει στην τσέπη μας; και πόσα γεφύρια έχουμε χαλάσει ένας θεός γνωρίζει!.
Γράφει η Μυρσίνη Γρηγόρη
Ο λόγος για το γεφύρι της Καρύταινας, που στόλιζε τη πίσω όψη από το πιο διάσημο χαρτονόμισμα στα χρόνια της δραχμής. Κι από την άλλη, ο Γέρος του Μοριά. Το αξέχαστο πεντοχίλιαρο του 1984. Από τη μια, η παράδοση κι από την άλλη η επανάσταση, γιατί κάποτε σε τούτη τη χώρα, αυτά τα δυο πηγαίνανε μαζί!
√ Διαβάστε και αυτό: Κεφαλλονίτικα κανόνια στο χωριό του πεντοχίλιαρου
Η Πέτρινη Πολιτεία της Καρύταινας, στη Γορτυνία, είναι χτισμένη στον λόφο Άγιος Ηλίας (582 μ.), και είναι χαρακτηρισμένη διατηρητέος οικισμός. Είναι μια περίφημη καστροπολιτεία, πού άκμασε κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας. Το κάστρο της, είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθης (4ος π.χ αι.), και χτίστηκε από το Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείγο ντε Βριγιέρ στα μέσα του 13ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί την παρομοιάζουν με το Τολέδο της Ισπανίας. Κάτω από την Καρύταινα κυλάει ο Αλφειός, το ποτάμι του Ορφέα, ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου, με μήκος 110 χιλιόμετρα. Στα αρχαία χρόνια λεγόταν μάλιστα, ότι θεράπευε τη λεύκη! Εκεί λοιπόν, στέκει ένα γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας που δεν είναι άλλο από το πέτρινο γεφύρι της Καρύταινας, του πεντοχίλιαρου και του Κολοκοτρώνη!
Έχτισε την γυναίκα του
Στο άκουσμα του ονόματος του γεφυριού της Καρύταινας, στο νου έρχεται μια από τις μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες που συνέβησαν στην ιστορία της περιοχής. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, ο άρχοντας του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδος Ντε Μπριγιέρ «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Και μάλιστα, αμέσως μετά τη θυσία, έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρο του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα. Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.
Ένα εκκλησάκι κολλημένο στο γεφύρι
Στη μια πλευρά του γεφυριού βρίσκεται ένα εκκλησάκι, της Γέννησης της Θεοτόκου. Θαρρείς πως είναι «κολλημένο» πάνω στις καμάρες. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην έχει την δική του ιστορία! Χτίστηκε από τον βυζαντινό άρχοντα, Ραούλ Μανουήλ Μελικής. Όταν μια μέρα, ο άρχοντας αποπειράθηκε να διασχίσει το κατεστραμμένο γεφύρι για να περάσει στην απέναντι όχθη, του Αλφειού, για κακή του τύχη, βρέθηκε μέσα στα ορμητικά νερά του ποταμό και παραλίγο να πνιγεί. Επειδή σώθηκε την τελευταία στιγμή, σαν από θαύμα, αποφάσισε να ανακατασκευάσει το γιοφύρι (1441). Οι Βυζαντινοί τότε, συνήθιζαν να χτίζουν μικρά εκκλησάκια στις βάσεις των γεφυρών, για να τα φυλάνε Σύμφωνα με την παράδοση στο γεφύρι υπήρχε μια μικρή σχισμή μέσω της οποίας οι διαβάτες άφηναν τον οβολό τους για το εκκλησάκι. Τα νομίσματα κατέληγαν από τη γέφυρα, κατευθείαν πίσω από την εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν μέσα στον ναό…
Το γεφύρι της Καρύταινας
Μετά από όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν, το γεφύρι είχε πέντε άνισα μεταξύ τους τόξα, με το μεγαλύτερο να φτάνει σχεδόν τα 9 μέτρα άνοιγμα. Οι τοξωτές καμάρες του ορθώνονται πάνω από τον ποταμό Αλφειό σε ύψος περίπου 12 μέτρων, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 50 μέτρα. Κάποτε το πεντάτοξο γεφύρι, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού για πολλά χιλιόμετρα, συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία, και αποτελούσε πέρασμα από την Αρκαδία προς τη Μεσσηνία και την Ηλεία και αντιστρόφως. Σήμερα, από τα πέντε τόξα, σώζονται μόνο τα τρία. Το μεσαίο ανατινάχθηκε κατά τον Εμφύλιο. Το κομμάτι του παλιού γεφυριού που λείπει, έχει συμπληρωθεί από ξύλινο τμήμα, ενώ η διάβαση γίνεται από τη νέα σύγχρονη γέφυρα. Για να κατέβεις, αρκεί να ακολουθήσεις το χωμάτινο μονοπάτι όπως υποδεικνύει η σήμανση.
Ο Τούρκος αγγελιοφόρος
Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης συνδέεται με το γεφύρι της ιστορικής Καρύταινας, πολλοί λένε μάλιστα ότι είχε σπίτι στο χωριό. Σύμφωνα με τα χειρόγραφά του, εκεί στις 26 Μαρτίου του 1821, σκοτώθηκε ένας Τούρκος αγγελιαφόρος, ο οποίος μετέφερε μια επιστολή των Φαναριωτών Τούρκων προς τους Τούρκους της Καρύταινας. Τους ειδοποιούσαν ότι την επόμενη ημέρα θα περνούσαν από την Καρύταινα για να μεταβούν στην Τριπολιτσά και τους καλούσαν να ενωθούν μαζί τους. Οι Έλληνες ειδοποίησαν αμέσως τον Κολοκοτρώνη και την συνέχεια την ξέρουμε όλοι!
Πάμε για ράφτινγκ
Οι φουσκωτές βάρκες ρίχνονται από την πέτρινη μονότοξη γέφυρα του Ατσίχολου που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Β.Δ της Καρύταινας και η βόλτα αρχίζει!. Οι βάρκες διασχίζουν μια μαγευτική τοποθεσία όπου οι νεράιδες του ποταμού, οι μπλε λιβελούλες θα σας κρατάνε συντροφιά μέχρι το τέλος της περιπέτειας!
[…] πιο πέρα ιστορία για το «χωριό του πεντοχίλιαρου», (δες εδω το άρθρο του kefaloniapress), ένα απόσπασμα από το βιβλίο « Διήγησης συμβάντων της […]
Τι να πρωτοθαυμασεισ σ αυτη τη χωρα.την ιστορια τησ τον παμπαλαιο πολιτισμο τησ την παληκαρια τησ την αφορητη ομορφια τησ .ολα αυτα ειναι η ευλογημενη χωρα μασ,η αθανατη χωρα μασ