Σκέψεις με αφορμή την Μουρδουλοπέφτη
Ακολουθούν κάποιες σκέψεις που στην πραγματικότητα απηχούν την κοινή λογική αλλά έχουν και γνώμονα την εμπορική-τουριστική πλευρά του θέματος. Με την ίδια αντίληψη θα πρέπει να δούμε και άλλα παρόμοια ζητήματα όπως π.χ γιατί καρναβάλια και όχι Μάσκαρες ή καλύτερα γιατί δεν επιστρέφουμε στην τοπική αλλά και πανεπτανησιακή παράδοση του καρναβαλιού και μάσκαρας. Εδώ μάσκαρα ή μάσκερα εννοούμε τα λαϊκά δρώμενα και θέατρο σε ανοιχτούς χώρους.
Καλόπιστα λοιπόν, ας αναφέρουμε με αφορμή την Μουρδουλοπέφτη, κάποιες σκέψεις με τις οποίες απευθυνόμαστε στους έχοντες την εξουσία αλλά και στην κοινωνία.
Γράφει ο Τάκης Τόκκας
Δημοτική Αρχή
Από το έτος 2011 και μετά, η Δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην εισαγωγή στην Κεφαλονιά της Τσικνοπέμπτης και παροτρύνει και τσου μαγαζάτορες να το καθιερώσουν. Είναι όμως αυτό πρέπον; Ο κατεξοχήν φύλακας, προστάτης και απόστολος της τοπικής κουλτούρας-όπως ωφείλει να είναι κάθε Δημοτική αρχή- αντί να βοηθεί στην διατήρηση και προβολή της ντόπιας παράδοσης να εισαγάγει ξένες-σε όλα τα επίπεδα- συνήθειες και μάλιστα όχι απαραιτήτως καλύτερες ή σύμφωνες με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων που διαφεντεύει.
Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Εκ των πραγμάτων τα πρωτοπόρα και δημιουργικά μέλη του Ε.Ε.Κ-Ι είναι η καρδιά που δίνει ζωή πολλαπλώς στην Κεφαλονιά. Μήπως πρέπει με περισσότερη ενάργεια να ασχοληθούν και με θέματα όπως το σημερινό, που ωστόσο προσδίδουν στην Κεφαλονιά εκείνη την διακριτή και ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους τόπους και πιθανόν θα κινήσουν και την τοπική αγορά;
Έτσι,το δημόσιο ψήσιμο κρέατος επάνω σε γραδέλες ή σχάρες με την ανθρακουνίστρα υποκάτω και με την συνακόλουθη τσίκνα δεν συνηθίζεται στην Κεφαλονιά. Σαφώς ο λόγος που δεν καθιερώνεται στην συλλογική αντίληψη είναι η έλλειψη ιστορικής μνήμης και η προσπάθεια αντιγραφής ενός εθίμου, συλλογικής δράσης στην Ελλάδα, όχι όμως με την ίδια συλλογική κοινωνική αντίληψη και στην Κεφαλονιά.
Αν κάποιος παρακινηθεί να επισκεφθεί την Κεφαλονιά την Μουρδουλοπέφτη θα θελήσει να απολαύσει την μακραίωνη τοπική γευστική παράδοση της ημέρας και όχι βέβαια ό,τι άλλο σερβίρεται ψημένο στην γραδέλα που το βρίσκεις καθημερινά και στην αποδέλοιπη επικράτεια.
Μέση Εκπαίδευση
Επίσης βλέπουμε και φέτος σε αφισέτες να διαφημίζεται από τα Λύκεια κυρίως, αλλά και τα Γυμνάσια, ότι αντί του ημερήσιου μαθήματος θα ψήσουνε σουβλάκια στην κούρτη/αυλή του σχολειού!!
Άραγε καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα ως αργία ή ημιαργία στα σχολειά μας; Είναι ποτέ δυνατόν οι καθηγητάδες να το επιτρέπουν; Δεν πρέπει οι ίδιοι ως πνευματικοί καθοδηγητές να διαφυλάξουν και να γνωρίσουν στους μαθητές τους την τοπική παράδοση; Τι έχει να πει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Κεφαλληνίας για το συγκεκριμένο θέμα;
Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Είδαμε και φέτος πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού να προσπαθούν να καθιερώσουν την λέξη και τα γευστικά έθιμα της Τσικνοπέμπτης όπως αυτά γιορτάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι πιο λογικό από το να θυμηθούμε τσι δικές μας παραδόσεις και έθιμα;
Οικογένεια
Η οικογένεια συνεισφέρει µε τρόπο αναντικατάστατο στο καλό και την εξέλιξη της κοινωνίας. Γαλουχεί τα νεώτερα μέλη στις ηθικές αξίες, ενσταλάζει την πολιτιστική κληρονομιά και την διαπολιτισμική αντίληψη, μεταδίδει σε αυτά αξίες και κανόνες μια και θα είναι οι αυριανοί διάδοχοι και συνεχιστές μας. Μήπως πρέπει να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας σε αυτό το τομέα; Χωρίς το γερό θέμελο που δίνεται από την οικογένεια τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει.
Συμφωνώ πλήρως με το άρθρο Τάκη. Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να κραταει ζωντανά τα έθιμα και παραδόσεις του τόπου και όχι να δρα ως έμπορος εισάγοντας αλλότρια έθιμα. Όσο αφορα τσου μαθητάδες και καθηγηταδες, οι δεύτεροι να αναθέσουν εργασίες με θέμα τη Μουρδουλοπέμπτη, τσι φλαούνες και τσου φύσουνες. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι να τυπωσουνε αφισετες με τα παραπάνω. Πολιτιστικό πρόστιμο σε όποιον πουλάει ” λαγανες” κτλ. διότι το κακό έχει παραγεινει και εκαντήσαμε κουτρουμουχιώτες. Και μην ξεχναμε τη σημαία μας τον Λέων τση Επτανήσου!
[…] τηρήσουμε τα Κεφαλονίτικα έθιμα τση Μουρδουλοπέφτης (διάβασε εδω) αλλά όχι και έτσι!! Τον άρπαξε η κυρία τον κόκκορα τον […]