Χαιρετισμός Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης στην ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο»
Αξιότιμοι διοργανωτές,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της ημερίδας «Αναπτυξιακές προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο» εδώ στη Ζάκυνθο, σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία : Μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων και πριν την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων στη χώρα μας που όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί μετά από πολλές θυσίες του ελληνικού λαού το καλοκαίρι του 2018. Έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το μοντέλο ανάπτυξης στη «μεταμνημονιακή εποχή», καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν πως το 2018 θα είναι σταθμός στην πορεία για την ανάκαμψη της χώρας.
Υπάρχει λοιπόν πλούσιος προβληματισμός για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, των νησιών μας και πώς θα συμβάλουμε από την πλευρά μας σ’ αυτή την προσπάθεια.
Ως νησιωτική Περιφέρεια, τα βασικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις είναι αυτά που πηγάζουν απ’ αυτή καθ’ αυτή τη νησιωτικότητα : Υποστελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών, των δομών Υγείας, Παιδείας, Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, αναγνώριση της εποχικότητας στους βασικούς αναπτυξιακούς τομείς. Είναι γνωστό ότι τα πολλά Αναπτυξιακά Σχέδια στηρίζονται σε πληθυσμιακά στοιχεία των μόνιμων κατοίκων, ενώ κατά τους θερινούς μήνες αυτά τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνωρίζει μια ραγδαία αύξηση του τουρισμού η οποία δεν έχει μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά αλλά και δομικές αλλαγές στις τουριστικές υποδομές και το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν. Γνωρίζουμε ότι οι τουριστικές δραστηριότητες είναι υδροβόρες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το ψηλό ύψος βροχής των νησιών μας και να επανασχεδιάσουμε τον κύκλο του νερού : Πηγή ή αφαλάτωση – δίκτυο – διαχείριση αποβλήτων, αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών για εξοικονόμηση.
Η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα Ιόνια έχουν την ευτυχία εξ αιτίας του σπάνιου γεωμορφολογικού τους ανάγλυφου να έχουν απεριόριστες δυνατότητες στην ανάδειξη τοπικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων. Η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά βρίσκονται στην πλέον σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των γεωμορφολογικών τους ιδιαιτεροτήτων.
Επιπλέον, σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη θα έδινε η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, με την προβολή των τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως λάδι – κρασί – μέλι – όσπρια – βότανα.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πλούσια πολιτιστική και μουσική μας παράδοση αναδεικνύοντας τις χορωδίες, τις μαντολινάτες, τις μπάντες και το θέατρο, στελεχώνοντας και οργανώνοντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους και αναστηλώνοντας τα σεισμόπληκτα ιστορικά μνημεία.
Είμαι βέβαιη ότι σ’ αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αναμένουμε προτάσεις, ιδέες και λύσεις για την περιοχή μας, να ακούσουμε, να διασταυρώσουμε απόψεις, να προβληματιστούμε και να χαράξουμε νέες διαδρομές.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ