Στην Αλσατία, κοντά στα γερμανικά σύνορα, ανακάλυψαν μια πρωτότυπη μέθοδο μείωσης των απορριμμάτων. Υιοθετώντας κότες, οι κάτοικοι κάνουν από τα σκουπίδια τους αυγά.

Στην κουζίνα του Τιερί Ρεμόντ μυρίζει σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα κοχλάζει το φαγητό. Η σούπα που ετοιμάζει όμως ο 47χρονος από την Αλσατία δεν είναι για την οικογένειά του αλλά για τις κότες του.

Ο Τιερί Ρεμόντ από το χωριό Μπισβίρ κοντά στα γερμανικά σύνορα ταΐζει τις κότες του υπολείμματα φαγητού και απορρίμματα βιολογικής προέλευσης. Αυτό που βράζει στην κατσαρόλα του είναι μια «σούπα» από παλιές πατάτες, σκληρό ψωμί και σκόρδο το οποίο βοηθάει τα ζώα να μην κολλούν παράσιτα.

Τελικά δεν τρώνε τα πάντα

Ο Ρεμόντ και η γυναίκα του Κριστίν Βέντλινγκ είναι δυο από τους εκατοντάδες κατοίκους της Αλσατίας που συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα: υιοθετούν κοτόπουλα για να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών τους. Η ιδέα των δωρεάν σκουπιδοφάγων γεννήθηκε στην κοντινή πόλη Κόλμαρ, η οποία κάθε χρόνο μοιράζει ζευγάρια κοτόπουλων. Ο δήμος κάνει λόγο για success story αφού μέχρι σήμερα οι κότες έχουν καταναλώσει περί τους 100 τόνους βιολογικών σκουπιδιών, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος για την καθαριότητα του δήμου Λορέν Οτ. Έτσι εξοικονομήθηκαν τα χρήματα τα οποία θα χρειάζονταν για να γίνει η καύση αυτών των απορριμμάτων. «Οι κότες μοιάζουν με τα γουρούνια – τρώνε τα πάντα».

Όχι ακριβώς… όπως διαπίστωσε στο μεταξύ ο Τιερί Ρεμόντ. Δεν προτιμούν τις ωμές φλούδες πατάτας ή το σκληρό ψωμί. Εάν φάνε σοκολάτα σταματούν να γεννούν αυγά για βδομάδες ενώ το ωμό κρέας τις μετατρέπει σε… κανίβαλους. Τέλος το χειμώνα προτιμούν το φαγητό τους ζεστό. Εκτός από τα απορρίμματα όμως, ο Ρεμόντ τους δίνει και κριθάρι με αλεσμένα τσόφλια αυγού. Έτσι όταν γεννούν τα αυγά τους, το τσόφλι γίνεται πιο σκληρό.

Οι επιφυλάξεις των φιλόζωων

Το πρόγραμμα υιοθεσίας προβλέπει για δύο χρόνια οι νέοι ιδιοκτήτες να μην σκοτώσουν τα ζώα. Μάλιστα διεξάγονται και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Μπορεί ο δήμος να βρήκε ένα πρωτότυπο και βιολογικό τρόπο να μειώσει τα σκουπίδια του, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Προστασίας των Ζώων όμως, εμφανίζεται επιφυλακτικός, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του επειδή πρόκειται για ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Δεν μπορούν πάντα να γνωρίζουν εάν κάποιες τροφές μπορεί να είναι μέχρι και βλαβερές για τα ζώα. Επιπλέον μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από απορρίμματα δεν είναι καλή για τα κοτόπουλα. Επιπλέον ο Σύνδεσμος θεωρεί προβληματικές τις σφαγές των ζώων χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες γνώσεις.

Στο Μπισβίρ πάντως ο Τιερί και η Κριστίν είναι ενθουσιασμένοι με τις κότες τους. Μάλιστα μερικές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα τόσα αυγά. Τότε κάνουν χυλοπίτες.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

http://www.dw.com/

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις