Πριν από 6 μήνες στις 13/9/2017 με τίτλο «Το γήπεδο Αργοστολίου, ο Μινχάουζεν της Κεφαλονιάς, ο ιστορικός Παγκέ και …..η προφητεία Μαζαράκη» (δες εδώ) είχαμε εξιστορήσει τις ….12 εξαγγελίες του Μινχάουζεν της τοπικής πολιτικής σκηνής με αφορμή την 13η  δήλωση του εκείνες τις ημέρες σε τοπική ιστοσελίδα πως «Λίγο πριν τα τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Στάδιο Αργοστολίου»….

Λέγαμε ότι ο άνθρωπος είναι …..άπαιχτος στα ψέματα και με λίγα λόγια υποστηρίξαμε ότι και πάλι θα βγει ψεύτης. Και φυσικά επαληθευτήκαμε! «Το τέλος του χρόνου» πέρασε το γήπεδο δεν ήταν έτοιμο, μπήκε όμως ο νέος χρόνος και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (!) το πολύπαθο έργο ….ω του θαύματος ξεκίνησε. Σιγά – σιγά αλλά ξεκίνησε.

Κι εκεί που όλοι λέγανε « ας τελειώσει το γήπεδο και ας μας έχει γεμίσει αλογόμυγες από τα ψέματα ο λεβεντιάς του Μεγάρου» πέσανε …απάνου στα μπάζα του Αργοστολιού του ‘53 και ….στα νερά του Κουτάβου να πλημμυρίζουνε την εκσκαφή !!!

Τότε άρχισαν, ως συνήθως να τους φταίνε, ….οι προηγούμενοι, που ρίξανε τα μπάζα από το σεισμόπληκτο Αργοστόλι του 1953 στον Κούταβο και ο Βεργωτής που έφτιαξε το γήπεδο πάνω στα μπάζα !!

Μεταξύ σοβαρού και αστείου βέβαια κινούνται όλα αυτά, αλλά εκείνο που μετράει είναι πως τα θρυλικά ψέματα του Μινχάουζεν του Μεγάρου…. έχουνε καταντήσει ρόμπα τον φέρελπη της πολιτικής που βαυκαλίζεται για ανώτερα πολιτικά αξιώματα (ακόμη και για υποψήφιος βουλευτής προαλείφεται!!) .

Ψάξαμε λίγο το θέμα της ιστορίας του γηπέδου και πέσαμε σε μια συνέντευξη στο inkefalonia.gr , μιας θρυλικής μορφής του τοπικού αθλητισμού πριν από τρία χρόνια. Τον γυμναστή στο μετασεισμικό Αργοστόλι που άφησε την σφραγίδα του στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καραγιάννη !

Ιδού λοιπόν η προσωπική μαρτυρία του κ. Καραγιάννη για το πώς φτιάχτηκε το γήπεδο του Αργοστολιού.

Παναγιώτης Καραγιάννης

«Μία μέρα όπως περπάταγα κάτω από την σημερινή Γεωργική Σχολή , είδα έναν χώρο εκεί με μπάζα… Όλα τα σπίτια του Αργοστολίου που είχαν γκρεμιστεί τα είχαν μπαζώσει εκεί…

Εκεί μου άρεσε εμένα ο χώρος… και σκέφτηκα πως θα ήταν ο κατάλληλος χώρος για να γίνει ένα Στάδιο που θα αθλούνται τα παιδιά της Κεφαλονιάς.

Με τον γιατρό τον Δανάλη είχαμε αναπτύξει μεγάλη φιλία και του πρότεινα να φτιάξουμε ένα γήπεδο! Είχε και αυτός την ίδια ιδέα και έτσι ξεκινήσαμε την επιτροπή που θα κατασκεύαζε το γήπεδο. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν τότε η έλλειψη χρημάτων…

Γεώργιος Βεργωτής (Φωτογραφία απο το Αρχείο Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή) Πηγή: www.inkefalonia.gr

Τότε πήγαμε και βρήκαμε τον Γεώργιο Βεργωτή, τον εφοπλιστή που έφτιαξε τα Κουρκουμελάτα. Τον παρακαλέσαμε να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα γήπεδο για τα παιδιά της Κεφαλονιάς. Του ζήτησα 100.000 δολάρια και αυτός πρόθημα μας υπέγραψε μία επιταγή με αυτό το ποσό! Ήταν μία μεγαλειώδης προσφορά από τον Γεώργιο Βεργωτή, για το γήπεδο»

Αυτά για την ιστορία, τον θρυλικό γυμναστή του μετασεισμικού Αργοστολιού Παναγιώτη Καραγιάννη, τον αξέχαστο γιατρό Λουκιανό Δανάλη, τη δωρεά Βεργωτή  και το πώς φτιάχτηκε το γήπεδο.

Από δεξιά. Ο αξέχαστος Σπύρος Πανταζόπουλος, στη μέση ο Παναγιώτης Καραγιάννης και αριστερά ο Δημήτρης Καραγιώργος.

 “Μια ιστορική φωτογραφία του πρώτους μήνες του 1966 ίσως και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Τρεις γυμναστές που έγραψαν ιστορία στον αθλητισμό της Κεφαλονιάς από την δεκαετία του ’60. Από δεξιά. Ο αξέχαστος Σπύρος Πανταζόπουλος, στη μέση ο Παναγιώτης Καραγιάννης και αριστερά ο Δημήτρης Καραγιώργος. Τον Φλεβάρη εκείνης της χρονιάς διορίστηκαν στην Κεφαλονιά ο Πανταζόπουος (στο Οικονομικό Γυμνάσιο) και ο Καραγιώργος (στο Γυμνάσιο Αρρένων). Ο Καραγιάννης ήταν “παλιοκαραβάνα” από το 1955 και πήρε μετάθεση εκείνη τη χρονιά, το 1966.

Και πάμε στα σημερινά…

Η μελέτη του έργου όχι μία, όχι δύο αλλά….τρεις φορές εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο (δεν μπορεί να πει κανείς αλλά …στην αποτελεσματικότητα εκτέλεσης των δημοτικών έργων γράφει ιστορία η δημοτική αρχή) !!

Η πρώτη στις 18/11/2015 (απόφαση 273/2015), η δεύτερη 20/12/2016 (απόφαση 394/2016) και η τρίτη 12/5/2017 (απόφαση 145/2017).

Εκεί λοιπόν φαρδιά – πλατιά αναφέρθηκε :

«Η μελέτη έγινε κατόπιν επισταμένης διερεύνησης όλων των δυσμενών παραγόντων και επί μακρού χρονικού διαστήματος διαβούλευση και με την Γ.Γ.Α.»

Αν λοιπόν παρ’ότι λήφθηκαν υπόψη «όλοι οι δυσμενείς παράγοντες» ….αστόχησε η μελέτη με την πρώτη τσαπιά, μην δείχνουν σήμερα έκπληκτοι με τα μπάζα από τους σεισμούς του 53 και τα νερά του Κουτάβου.

Εκτός….εκτός και η μελέτη ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ούτε τα μπάζα, ούτε και το πασίδηλο πως το γήπεδο βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσα; (Κούταβου) και κάτω από αυτήν !!

Σε μια τέτοια περίπτωση ΠΡΟΦΑΝΩΣ και το πρόβλημα δεν είναι του εργολάβου ο οποίος επήρε το έργο με έκπτωση ….31,37% (δεν την λες και μικρή πάντως….) και από 550.430,08 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός ανέλαβε να κάνει το έργο με 173 χιλιάρικα λιγότερο (377.749,24 ευρώ η σύμβαση).

 Το έργο σύμφωνα με τη σύμβασή του πάντως πρέπει να τελειώσει σε 300 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης που έγινε στις 12 του περασμένου Γενάρη οπότε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 του ερχόμενου Νοέμβρη.

Θα τηρηθεί η συμβατική προθεσμία ή θάχουμε το γνωστό φαινόμενο των αλλεπάλληλων παρατάσεων;

Και τέλος ας πάμε στα λεφτά. Υπάρχει χρηματοδότηση για το έργο; Αν δηλαδή ο εργολάβος καταθέσει αύριο λογαριασμό για τις εργασίες που έχει κάνει μέχρι τώρα υπάρχουν λεφτά για το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη ΣΑΕ 016 του Υπουργείο Οικονομίας;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ !!

Η τελευταία υπουργική απόφαση που έχει βγει είναι η 11422/2018 (ΑΔΑ: 6Β6Ι465ΧΙ8-ΚΩ8) στις 30 του περασμένου Γενάρη  και ΔΕΝ περιλαμβάνει καν το γήπεδο Αργοστολίου.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν στις 29/8/2017 (92462/2017 Υπουργική Απόφαση με ΑΔΑ:  78Μ9465ΧΙ8-ΚΡΠ) με πίστωση που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και φυσικά ….δεν χρησιμοποιήθηκε 60.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ έχει προκύψει και ένα επί πλέον πρόβλημα με τα μπάζα και την αντίδραση των Δαυγάτων (δες εδώ) .

Τελικά έτσι που πάει η ιστορία με το γήπεδο του Αργοστολιού δεν φαίνεται και απίθανο να επιβεβαιωθεί ο πρώην Πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ Βαγγέλης Μαζαράκης που εδώ και δύο χρόνια (16/1/2016) είχε προβλέψει πως «Μην περιμένετε να δείτε έτοιμο το γήπεδο του Αργοστολίου πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του 2019» (δες εδώ).

Το “εργο” του γηπέδου σήμερα..

Για την υπογραφή: Γηπεδούχος Αργοστολιώτης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.