Την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο Κέντρο Γης στον Κεραμεικό στο Γκάζι ,έγινε η δεύτερη σύνοδος του Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων για ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα εκπροσωπήσει το Δίκτυο στα υπουργεία και όπου αλλού με την νέα νομική μορφή που θα έχει.
Τα ΠΟΛ.ΑΓΡΟΚ. αποτελούν τμήμα του ΣΕΑΓΕ (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) και πρωτοεμφανίστηκαν ένα χρόνο πριν όταν η Αναπτυξιακή Στερεάς Ελλάδος με το αγρόκτημα Αμφίκαια των Κων. και Φαίδωνα Μώρου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό κον Αποστόλου , μας κάλεσαν σε ένα διήμερο συνέδριο στην ΑΜΦΊΚΛΕΙΑ (Παρνασσός) φιλοξενούμενοι του κου Μώρου, για να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας του δικτύου.
Το δίκτυο θα αποτελούσε και τον πυρήνα του νέου μοντέλου Επιχειρηματικής Γεωργίας ”Το Ελληνικό Αγρόκτημα”
Από εκείνη την συνάντηση προήλθε μετά τις επίπονες προσπάθειες των Κ. Μώρου,Ν.Φραντζεσκάκη και Β. Τσιτσιρίκου και ψηφίσθηκε η Κ.Υ.Α. 543|34450(ΦΕΚ Β΄ 1145|03 -04 -2017).
Στη συνάντηση παρευρέθη εκ μέρους του υπουργείου Α.Α. ο ειδικός σύμβουλος κος Γεωργόπουλος Φάνης, ο οποίος και μας διαβεβαίωσε ότι έχει περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών για την σχετική πιστοποίηση και καταργήθηκε και το παράβολο 300 ευρώ για την εγγραφή.
Το Δ.Σ. του Δικτύου θα είναι πενταμελές και προτάθηκαν ομόφωνα από την .Γ.Σ. και ψηφίστηκαν οι κάτωθι.
ΜΩΡΟΣ ΚΩΝ. Αγρόκτημα Αμφίκαια (Παρνασσός)
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Αγρόκτημα Βάμος Κρήτη
ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ Αγρόκτημα Κριτονού Κεφαλλονιά
ΣΑΜΑΝΤΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΑ Ελληνικά Θερμοκήπια Βοιωτία
ΜΠΛΟΥΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ξενώνας Βατερή Εύβοια
Η πιστοποίηση θα γίνει από τον ΕΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο υπουργείο. Αυτό που ενδιαφέρει τον αναγνώστη , καταναλωτή αλλά και επισκέπτη αυτών των αγροκτημάτων πλέον είναι ότι , πιστοποιείται επισήμως πια και ελέγχεται ο χώρος κάθε παραγωγού και των προιόντων αλλά και υπηρεσιών του , όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα ο διαχωρισμός της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής από τα εισαγόμενα ανάλογα.
Δίδεται η δυνατότητα ο μικροπαραγωγός αλλά υψηλής ποιότητος προιόντων να τα προσφέρει στον επισκέπτη , τα οποία αδυνατεί να τα βρει στο κλασσικό σύστημα εμπορίου (σούπερ μάρκετ,τουριστικά μαγαζιά ,εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π.)
Για τη χώρα μας είναι ένα ξεχωριστό ”τουριστικό προιόν”΄που στο μέλλον θα επικρατήσει στις επιλογές τουριστών ανώτερης εισοδηματικής τάξης , μια και θα αναζητούν τους χώρους που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν , ακόμη αυθεντικές -πρωτόγνωρες γεύσεις και προιόντα αλλά και υπηρεσίες (παραδοσιακά δρώμενα) που η μαζική εκβιομηχάνιση εξαφάνισε στη χώρα τους και που εδώ ελάχιστοι ”ονειροπαρμένοι”σαν εμένα συνεχίζουν να πιστεύουν και να επενδύουν.
Παναγής Μεταξάτος