Συνάντηση Περιφερειάρχη με Υπουργό Υποδομών , στην Αθηνα

118

Ευρεία συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, είχε το απόγευμα της Τρίτης( 03/03/2018), ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα. Στην συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν οι Βουλευτές της Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης και Φωτεινή Βάκη, καθώς και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, τέθηκαν, επί τάπητος, ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης και αφορούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού στην Κέρκυρα, τέθηκαν και ειδικά ζητήματα που αφορούν στο νησί.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

  1. H προωθούμενη νομοθεσία από το ΥΠΟΜΕ, σχετικά με την κίνηση των λεωφορείων (ανοικτών και κλειστών) κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στις πόλεις της Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αποδέχθηκε τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης στα Ιόνια νησιά σύμφωνα με τις οποίες, οι αποφάσεις για την κίνηση των λεωφορείων, (πόσα και ποια λεωφορεία, θα κινούνται στο κέντρο της πόλης, ποιες άδειες θα δοθούν, που θα υπάρχουν στάσεις κλπ.),  θα πρέπει να λαμβάνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την απόφαση αυτή του Υπουργείου, τη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης ως «μία πολύ σημαντική εξέλιξη που στο μέλλον θα δώσει την ευκαιρία  για έναν καλύτερο χειρισμό των θεμάτων της αστικής κίνησης και θα δημιουργήσει νέες συνθήκες κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις».
  2. Το θέμα των υδατοδρομίων. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημερώθηκε από τον Υπουργό, ότι η επεξεργασία της σχετικής νομοθεσίας για την αλλαγή του πλαισίου, είναι σε τελικό στάδιο. Την ίδια ώρα ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη, το Υπουργείο να λάβει υπόψη,  ότι η ΠΙΝ έχει αρκετές  υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στα επιπλέον πέντε υδατοδρόμια τα οποία προωθεί για να αδειοδοτηθούν και ζήτησε να υπάρξουν οι μεταβατικές διατάξεις, ώστε οι  υποθέσεις που έχουν εξελιχθεί να μη ξαναγυρίζουν πίσω, αλλά να υλοποιούνται με βάση τη νομοθεσία που υφίσταται. Ο Υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα του Περιφερειάρχη, γεγονός το οποίο ικανοποίησε απόλυτα τον κ. Γαλιατσάτο , καθώς «δεν θα υπάρξουν», όπως είπε, «νέες καθυστερήσεις, ως προς την αδειοδότηση των υδατοδρομίων στα νησιά του Ιονίου».
  3. Το θέμα του οδικού δικτύου στο νησί της Κέρκυρας.  Στο θέμα του δημοτικού,  εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κέρκυρας, κατατέθηκαν και από το δήμο Κέρκυρας και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προτάσεις πλαισιωμένες, από τα σχετικά τεχνικά δελτία, τεκμηριωμένες και φωτογραφικά. Οι προϋπολογισμοί είναι περίπου (συνολικά για το επαρχιακό, εθνικό και δημοτικό δίκτυο), 30.000.000  ευρώ. Η από κοινού πρόταση που τέθηκε στον Υπουργό, από  τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Κέρκυρας ,  είναι ότι αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα χρονικό διάστημα τριετίας, εξασφαλίζοντας και τη συνεχή ροή χρηματοδότησης και την παράλληλη δυνατότητα απορρόφησης των διατιθέμενων πιστώσεων.
  4. Έργο ραμπών πρυμνοδέτησης . Είναι ένα έργο που εκτελεί ως διευθύνουσα υπηρεσία, η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Κέρκυρας, της ΠΙΝ και αφορά στις ράμπες προσέγγισης πλοίων εσωτερικού . Είναι έργο το οποίο καθυστερεί παρά το γεγονός ότι είναι μικρής κλίμακας, εξαιτίας του ελλειμματικού τρόπου χρηματοδότησης  από το ΥΠΟΜΕ . Ο Υπουργός  δεσμεύτηκε προς στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων,  ότι θα δώσει την έγκρισή του για συνολική χρηματοδότηση του έργου, ώστε να προβεί η ΠΙΝ  στην ολοκλήρωση του.
  5. Το έργο της ύδρευσης και των φραγμάτων στην Κέρκυρα. Στη συζήτηση προσδιορίστηκε ως «ένα έργο που έχει τη συνέχεια του στο χρόνο». Δηλαδή μετά την οριστική απόφαση για την προώθησή του υποέργου των 49.000.000 ευρώ, εξετάστηκε ο τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησης και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο τμήμα του έργου .
  6. Εκκρεμότητες στο οδικό έργο στην Παλική Κεφαλονιάς. Στη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα που εκκρεμούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Παλική της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς του 2014, καθώς υπάρχουν μελέτες που έχει εκπονήσει το Υπουργείο και αναμένεται η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου. Για το ζήτημα αυτό, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ΠΙΝ να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο.
  7. Η γεφύρωση στη Λευκάδα με υποθαλάσσια ζεύξη. Στο θέμα, που επανήλθε προς συζήτηση, εξελίσσεται μία ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων μεταξύ του Υπουργείου, της ΠΙΝ/ΠΕ Λευκάδας και του δήμου Λευκάδας, ώστε να βρεθεί το πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί ένα τέτοιο έργο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία πιο συγκεκριμένη αποτίμηση των προτάσεων αυτών και της πρωτοβουλίας αυτής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις