Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό δώρο φινέτσας και αυτοκρατορικής πολυτέλειας που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Αν και λίγοι μπορούν να αγοράσουν ένα αυθεντικό, χειροποίητο αβγό Φαμπερζέ, σχεδόν όλοι τα θαυμάζουν, έστω και από μακριά.
Αν και το εργαστήριο του Καρλ Φαμπερζέ (Fabergé) έγινε το 1880 διάσημο στη Ρωσία για τις πρωτότυπες δημιουργίες του, όπως ανθρώπινες φιγούρες, κορνίζες, άνθη και κομψοτεχνήματα με ζώα, ήταν τα Πασχαλινά Αβγά που εκτίναξαν την φήμη του στα ύψη.
Ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ παρήγγειλε το πρώτο αβγό («η Κότα») για την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα το 1884, ενώ ο διάδοχός του Νικόλαος Β΄ συνέχισε την παράδοση, παραγγέλλοντας στον Οίκο Φαμπερζέ δύο αβγά κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του και ένα για τη σύζυγό του αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα.
Όλα τα Πασχαλινά αβγά έκρυβαν στο εσωτερικό τους ένα μικρό, πολύτιμο δώρο και στην πορεία άρχισαν να ανταλλάσσονται και να δωρίζονται σε όλα τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.
Περίτεχνα διακοσμημένα και φτιαγμένα από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά, όπως χρυσό, ασήμι, μαλαχίτη, νεφρίτη (ζαντ), λαζούρι και πολύτιμους λίθους, τα αβγά του Φαμπερζέ ήταν (και εξακολουθούν να είναι) πραγματικά ασυναγώνιστα σε ομορφιά (και αξία).
Το πρώτο αβγό που έκανε δώρο ο Νικόλαος στη νέα τσαρίνα, είχε την ονομασία «Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι». Στο εσωτερικό του αυγού υπήρχε ένα κίτρινο τριαντάφυλλο και μέσα στο λουλούδι υπήρχε ένα στέμμα και ένα μενταγιόν.
Σήμερα «η Κότα» και «Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι» βρίσκονται στο ιδιωτικό Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη.
Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε στην τσαρική αυλή μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οπότε η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημιουργία πολύτιμων αντικειμένων, με συνέπεια να κλείσει η εταιρεία Φαμπερζέ το 1918.
Μέχρι την επανάσταση είχαν κατασκευαστεί 54 πασχαλινά αβγά Φαμπερζέ και κανένα από αυτά δεν ήταν ίδιο με άλλο.