Παράθυρο στον βυθό – Θαλάσσιοι οργανισμοί της Κεφαλονιάς & της Ιθάκης
Σηκιός, η Σκιά των θαλασσών
Αυτός είναι ο «Σηκιός» γνωστός και ως «Παντελής» (επιστημονική ονομασία: “Sciaena umbra”). Το είδος αυτό εξαπλώνεται στην Μεσόγειο θάλασσα, στην Μαύρη θάλασσα και τον Ανατολικό Ατλαντικό. Συνήθως απαντάται σε βραχώδεις και αμμώδεις βυθούς με «φυκιάδες» (στην πραγματικότητα λιβάδια «Ποσειδωνίας» η οποία δεν είναι φύκος αλλά φυτό) σε βάθη από 5 έως 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τρέφεται με μικρά ψάρια και οστρακόδερμα (καβούρια, γαρίδες κλπ.).
Ένας ευπαρουσίαστος φαντομάς !
Ο Σηκιός είναι ένα πανέμορφο ψάρι των θαλασσών μας, με χρυσαφιές και ασημένιες λάμψεις στο σώμα του και εντυπωσιακά φωτεινά ραχιαία και ουραία πτερύγια -κίτρινα με μαύρα άκρα, ενώ η κίνηση του είναι νωχελική και γεμάτη χάρη.
Πρόκειται για κυρίως νυκτόβιο ψάρι το οποίο μπορεί να ειδωθεί να κυκλοφορεί κατά την διάρκεια της ημέρας αν και τότε προτιμά να παραμένει μέσα στις τρύπες των βράχων του βυθού. Το δεύτερο συνθετικό του λατινικού ονόματος του “umbra” σημαίνει «σκιά», και είναι εμπνευσμένο από την ικανότητά του να παραμένει άφαντος – που οφείλεται εν μέρει στα χρώματα του σώματός του, και εν μέρει στην τέλεια πλευστότητα που μπορεί να επιτύχει παραμένοντας ακίνητος στις σκιές στα βάθη των κοιλοτήτων όπου κρύβεται.
Με τον μικρό τυμπανιστή καμία συγγένεια..
Τα ψάρια αυτού του είδους διαθέτουν δυο λίθους οστέινης μορφής στο κεφάλι (που ονομάζονται «ωτόλιθοι») με τους οποίους δημιουργούν ήχους για να επικοινωνούν. Αν είναι αρκετά αθόρυβος και μπορέσει να πλησιάσει έναν τέτοιο κάτοικο του βυθού, ένας δύτης μπορεί να διακρίνει τους ιδιαίτερους ήχους, φτάνει να μην έχει καθυστερήσει για την παράσταση!
Δείτε εδώ βίντεο:
Οι θάλασσες μας
Οι εικόνες προέρχονται από καταδύσεις στα νερά του Ιονίου και πιο συγκεκριμένα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Απεικονίζουν είδη που κατοικούν και εμπλουτίζουν τις δικές μας θάλασσες, εκείνες που βρίσκονται δίπλα μας και φιλοξενούν χειμώνα ή καλοκαίρι τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.
Ο κρυφός πλούτος της θάλασσας δεν είναι άλλος από την βιοποικιλότητα της. Και είναι κρυφός όχι επειδή δεν έχει ανακαλυφθεί αλλά επειδή παραμένει άγνωστος στους περισσότερους, τόσο ώστε γενικά να θεωρείται μια αχανής έκταση κενή από κάθε ενδιαφέρον, ως και τόπος απόρριψης των αποβλήτων μας.
Η θάλασσα αποτελεί λίκνο για τη ζωή, τροφό για τον άνθρωπο και πνεύμονα για τον πλανήτη.
Όμως για να την προστατεύσουμε πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε!
Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS