20Η Μαΐου –Παγκόσμια Ημέρα για τη Μέλισσα
Η σημερινή ημέρα είναι αφορμή για να μιλήσει όλος ο πλανήτης για αυτό το ξεχωριστό και πολυσήμαντο έμβιο ον. Εξοικειωμένοι σχεδόν όλοι μας με την εικόνα της μέλισσας παιδιόθεν, όχι όμως και με την βαθύτερη έννοια των καθημερινών διενεργειών που επιτελεί. Μέσα στην κοινωνία του μελισσοσμήνους εφαρμόζονται αρχέγονοι φυσικοί νόμοι που τηρούνται ανελλιπώς καθημερινά. Η κοινωνία της μέλισσας περιέχει με θαυμαστό τρόπο χημεία, μαθηματικά, φυσική, ήχους, οσμές, καθαριότητα, οργάνωση, αρμοδιότητες, πειθαρχία, εργατικότητα, ημερολόγιο, σκοπό, στόχο, επιβίωση. Μέσα από την δική της φίλεργη οντότητα ο άνθρωπος ωφελείται ποικιλοτρόπως. Με την μεταφορά της γύρης από άνθος σε άνθος συντελείται η επικονίαση, ολοκληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο των φυτών. Η επιτυχημένη καρπόδεση των δέντρων αλλά και η αειφορία της βλάστησης του περιβάλλοντος εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τη μέλισσα. Εντούτοις, πλήττεται και απειλείται η επιβίωση της, από τον άνθρωπο και τους βάναυσους χειρισμούς που πραγματοποιεί, αγνοώντας πως βλάπτοντας την μέλισσα, βλάπτει τον ίδιο του τον εαυτό.
Αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει άλλο την ασυδοσία των φυτοφαρμάκων, των χημικών σκευασμάτων γενικότερα, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την υπέρμετρη βιομηχανική γεωργία, την μη ελεγχόμενη βόσκηση, την κατάχρηση των εντομοκτόνων αλλά και την ίδια την ανορθόδοξη μελισσοκομική πρακτική.
Όπως σε όλα τα παγκόσμια προβλήματα η λύση δεν κρύβεται μόνο στην παρέμβαση του κράτους αλλά και στην ατομική πρωτοβουλία και πράξη, έτσι και για την αμφίδρομη επιβίωση μέλισσας-ανθρώπου, η λύση βρίσκεται στην ανθρώπινη περιβαλλοντική ενσυναίσθηση.
Η «περμακουλτούρα» είναι η επιτακτική φιλοσοφία που πρέπει να εφαρμόσει ο άνθρωπος που θέλει να εξασφαλίσει ένα ποιοτικό μέλλον γι’ αυτόν και για τους επόμενους και η μέλισσα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο. Πρέπει να γίνουμε δημιουργοί φυτικών οικοσυστημάτων, ακόμα και του ελαχίστου που μπορεί ο καθένας από εμάς. Φύτευση ανθόφυτων, αρωματικών φυτών και δέντρων δεν έχει σημασία, αρκεί να γίνει. Να εκμεταλλευτούμε ορθά ακόμα και την ελάχιστη γή που έχουμε στην κατοχή μας. Να γίνουμε παραγωγοί και συντηρητές ενός κήπου, να είμαστε υπεύθυνοι για μια μικρή οικοκοινότητα που εμείς δημιουργήσαμε. Να βοηθήσουμε την μέλισσα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και αυτή με τη σειρά της θα βοηθήσει εμάς. Αυτός ο αφανής ήρωας μας επιτρέπει να κομίσουμε αγαθά (μέλι-γύρη-πρόπολη-βασιλικό πολτό) τα οποία περιέχουν πολύτιμες ουσίες που οι περισσότεροι αγνοούν ότι έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
(Αξίζει να γίνει μια μικρή αναφορά: θειαμίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαμίνη, ακετυλοχολίνη, καροτίνη, ρουτίνη, φώσφορο, πυρίτιο, ένζυμα και δεκάδες άλλα!!)
Τόσοι κρυμμένοι θησαυροί είναι άδικο να χαθούν. Ας γίνουν όλοι οι αποκεντρωμένοι πολίτες, μέλη της παραγωγικής διαδικασίας και συνεχιστές της κοινωνίας των μελισσών. ΄
-Ίσως ο κήπος σου, το δέντρο σου, οι πράξεις σου γίνουν αφορμή να σωθεί ο πλανήτης.-
Χριστακοπούλου Γεωργία
Γραμματέας Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κεφαλονιάς & Ιθάκης
Γραμματέας Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπόνων Αποφοίτων Βιολογικής Γεωργίας
Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων