H έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των δομών υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

368

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στα νησιά αλλά και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας περιγράφει μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

 Πρόκειται για περιοχές που από τώρα έως και το Φθινόπωρο υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, ωστόσο, όπως φαίνεται είναι υγειονομικά ανοχύρωτες.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει, μάλιστα, την κατάσταση στις τουριστικές περιοχές τραγική, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των μονάδων.

Σημειώνει δε ότι λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών, με τους πολίτες να μεταφέρονται σε Νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για νοσηλεία.

kefaloniapress: Οσο αφορά τις υποδομές υγείας στα νησιά μας (Κεφαλονιά και Ιθάκη) η έκθεση αναφέρει.

Κ.Υ. ΙΘΑΚΗΣ: Τραγική, απάνθρωπη , εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα , γιατρούς, νοσηλευτές , αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, συντηρητής για το κτήριο , ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί τους 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.

Κ.Υ. ΣΑΜΗΣ: Πολλά διαχειριστικά και λειτουργικά προβλήματα από την 6η ΥΠΕ, τα οποία ενισχύονται από την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού με αποκορύφωμα την αδυναμία μετακίνησης ασθενοφόρου από το Κ.Υ. Σάμης, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ: Έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας μέσω της έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη η έλλειψη σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό για να λειτουργεί ως νοσοκομείο και όχι ως Κέντρο Υγείας.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Αργοστόλι): Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και χρηματοδότησης του νοσοκομείου. Το Γ.Ν.Κ. στο Αργοστόλι δεν έχει Αιματολόγο, Γαστρεντερολόγο, ΩΡΛ, ούτε Ψυχίατρο. Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων είναι τραγικές, ξεπερνούν το 50% σε μερικούς κλάδους. Και δεν φτάνει αυτό, με έγγραφο της 6ης ΥΠΕ ζητάει δύο κρεβάτια μονάδας ΜΕΘ πλήρης να μεταφερθούν στο Π.Γ.Ν.ΡΙΟΥ προσωρινά. Αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Στην πτέρυγα από ΔΩΡΕΑ «Βεργωτή», η Μ.Ε.Θ. και η Ψυχιατρική Κλινική δε λειτουργούν. Μειωμένος προϋπολογισμός για τα νυχτερινά αργίες κατά 40.000€

===

Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία και έτσι μοιραία, οι πολίτες, να παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν διαθέτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη σε ιατρικά κέντρα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, υπάρχουν μεν καινούργια ιατρικά μηχανήματα, τα οποία, όμως, σκουριάζουν καθώς είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνει δε, ότι οι υπάλληλοι των κέντρων υγείας κάνουν έρανο  μεταξύ τους για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό, ενώ απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό ή Διοικητικό Προσωπικό.Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ, παρουσιάζει και μια άλλη οπτική για τα κέντρα υγείας, λέγοντας ότι σε κάποια νησιά η κίνηση αυξήθηκε λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

Αναφέρει ακόμη ότι Κέντρα Υγεία κατεβάζουν ρολά, καθώς νοσηλευτικό προσωπικό ΚΥ μετακινείται σε νοσοκομεία με αποφάσεις Διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά, ενώ Γενικοί Ιατροί, Αγροτικοί Ιατροί, Ειδικευμένοι Ιατροί των Κέντρων Υγείας, μετακινούνται επίσης στα Νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες.

Την ίδια ώρα, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, η προκήρυξη για την στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν προσελκύει το ενδιαφέρον Ιατρών.

Οσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, είναι ανύπαρκτες. Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά, μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί καμία κλίνη ΜΕΘ.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Στην Ήπειρο με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους λειτουργούν 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους λειτουργούν 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Ακόμη, συνοπτικά:

  • Δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.).
  • Χωρίς καρδιολόγο στα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου κλπ. Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.
  • Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.
  • Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας βρίσκεται 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό
  • Στην Ικαρία υπάρχει ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα
  • Το Νοσοκομείο Κω έμεινε χωρίς καρδιολόγο.
  • Το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
  • Η Νάξος έχει μείνει χωρίς Αξονικό.
  • Στην Κέρκυρα υπάρχει έλλειψη παθολόγων.
  • Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είναι χωρίς καρδιολόγο, δεν υπάρχουν ακτινολόγοι, ενώ οι βάρδιες είναι ακάλυπτες.
  • Σε επικίνδυνα επίπεδα η διαχειριστική κατάσταση
  • Σε όλα τα νησιά λειψά ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ. Καθόλου ή πολλές ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας.
  • Υποτυπώδη κάλυψη με ασθενοφόρα των νησιών. Ίος (1 διασώστης)(, Κάρπαθος (2 διασώστες), Ιθάκη (ένας μόνο οδηγός), Κάλυμνος (4 διασώστες), Παξοί (χωρίς κανένα οδηγό Ασθενοφόρου), Σκιάθος (2 διασώστες), Σκόπελος (4 οδηγοί), Αλόννησος (1 οδηγός).

Ολόκληρη η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ ΕΔΩ.  

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις