Η καταγγελία καθηγητών του ΓΕΛ Κεραμειών για περιστατικά βίας στα σχολεία ιδιαίτερα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κεφαλονιας, (διαβασε εδω) σοκάρισε τη τοπική κοινωνία. Ενα πρόβλημα που το βλέπουμε αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν μιλούσε.. Και αν κάποτε μιλήσαμε το μπούλινγκ που δεχτήκαμε ήταν ανελέητο.. 

Το kefalonia press προκειμένου να αφυπνίσει τη τοπική κοινωνία όχι μόνο για τη καταστολή της βίας αλλά ΚΥΡΙΩΣ για   βοήθεια στις οικογένειες, στους καθηγητές και στους εφήβους ώστε να προληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, ξεκινάει δημοσιεύσεις ενημερωτικών – επιστημονικών άρθρο για το μεγάλο θέμα “Εφηβεία και βία”..

ΜΕΡΟΣ 3

Έφηβοι και αλκοόλ

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο -Παιδοψυχολόγο
Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση αλκοόλ από 15χρονους. Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών. Το ανησυχητικό είναι ότι το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. Και είναι ανησυχητικό επειδή το μεθυσμένο παιδί κινδυνεύει περισσότερο από τον μεθυσμένο ενήλικα. Γίνεται επίσης περισσότερο επικίνδυνο για τους άλλους.Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομιλήκους τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους, σε ιντερνέτ-καφέ κλπ. Σπάνια καταναλώνει μόνος του αλκοόλ ο έφηβος, τουλάχιστον στην αρχή.Γιατί πίνουν οι έφηβοι Στην εφηβεία το παιδί θέλει να δοκιμάσει πολλά πράγματα. Στόχος του είναι συνήθως να μιμηθεί την παρέα του και να νιώσει «μεγάλος» ή «μεγάλη». Ωστόσο, μπορεί το κίνητρό του να είναι απλά η δοκιμή αυτή καθαυτή –θέλει να πειραματισθεί. Επίσης, , όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε έρευνες, με το αλκοόλ νιώθουν κεφάτοι, χαλαροί και τους φτιάχνει η διάθεση.Τις περισσότερες φορές τα παιδιά κάνουν το «πείραμά» τους και σταματούν. Δεν μπλέκουν δηλαδή με το ποτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αρχίζει να πίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στα παιδιά που έχουν ήδη κάποια κατάθλιψη ή που είναι πολύ αγχώδη και στρεσαρισμένα. Το αλκοόλ τα «βοηθά» να χαλαρώσουν και να δουν την ζωή πιο ευχάριστα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις

Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων. Επίσης μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοσή του στο σχολείο και θα το αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη χαλαρή παρέα που διασκεδάζει πίνοντας. Πίνει;Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν ότι το παιδί τους πίνει ή ότι έχει τύχει να έχει μεθύσει. Τα παιδιά που πίνουν συνήθως πηγαίνουν μετά την έξοδό τους κατ’ ευθείαν για ύπνο, ώστε οι γονείς να μη μυρίσουν την αναπνοή τους. Άλλα παιδιά καμουφλάρουν την αναπνοή με άρωμα που υπερκαλύπτει την μυρωδιά του ποτού. Αν μυρίζουν αλκοόλ, λένε ότι ήπιαν μόνον ένα ποτήρι.

Το παιδί που πίνει : -κουράζεται και αρρωσταίνει πιο εύκολα -συμπεριφέρεται ανεύθυνα και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του -συχνά καπνίζει -είναι γενικά απείθαρχο ή έγινε απείθαρχο τον τελευταίο καιρό -μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης -έχει κατά κανόνα μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του αλλά μπορεί να μην το εκδηλώνει και απεναντίας να παρουσιάζει ένα προσωπείο παθητικότητας και αδιαφορίας -έχει κάνει νέους φίλους τους οποίους οι γονείς δεν γνωρίζουν αρκετά καλά

Τι σας προτείνω να κάνετε

-Αν έχετε αντιληφθεί ότι το παιδί σας πίνει, πρέπει κατ’ αρχάς να αξιολογήσετε τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πίνει.

-Συζητείστε μαζί του, ρωτήστε το τι το ωθεί να πίνει, τι προβλήματα μπορεί να έχει ή ποιες δυσκολίες περνά.

-Ρωτήστε το τι στάση έχει η παρέα του στο θέμα του αλκοόλ και μήπως νιώθει ένοχο αν πει «όχι» στους φίλους του

-Σε περίπτωση που το παιδί έχει αρχίσει να διασκεδάζει πίνοντας, δεν πρέπει να λειτουργήσετε «αστυνομικά» και να απαγορεύσετε τις εξόδους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα.

-Μπορείτε να αυξήσετε την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις «ευκαιρίες» για τέτοιες συμπεριφορές.

-Βοηθήστε το παιδί να μετριάσει το άγχος που αισθάνεται για διάφορους λόγους και καθοδηγήστε το σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία κ.λπ.

-Αν παρά τις προσπάθειές σας το παιδί συνεχίζει να πίνει ή να δείχνει προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

-Στην οικογένεια είναι προτιμότερο να μη γίνεται χρήση αλκοόλ εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.akappatou.gr/

Γιατί πίνουν οι έφηβοι;

Γενετικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν τον έφηβο στη χρήση αλκοόλ. Τι λένε τα στοιχεία και πως να προλάβεις την κατάσταση;

Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα;

Το 22,2% των εφήβων ηλικίας 14-18 ετών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Θεωρούν ότι η συχνότητα αυτή θεωρείται ακίνδυνη και συνήθως προτιμούν τα βαριά ποτά.

Ωστόσο, έχουν την αίσθηση επικινδυνότητας κυρίως για τα τροχαία, τη βίαιη συμπεριφόρα και τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.Πότε ξεκινά η χρήση αλκοόλ;

– Τα αγόρια σε ηλικία 12 ετών δοκιμάζουν μπύρα ή κρασί ενώ στα 13 έτη δοκιμάζουν πιο βαριά ποτά. Πρώτη φορά υπολογίζεται ότι μεθούν κατά μέσο όρο στα 14.6 έτη.

– Τα κορίτσια σε ηλικία 13 ετών δοκιμάζουν μπύρα ή κρασί ενώ στα 14.5 έτη δοκιμάζουν πιο βαριά ποτά. Η πρώτη μέθη υπολογίζεται στα 15 έτη.

Πως συνδέεται το Αλκοόλ με την παραβατικότητα;

Ο προμετωπιαίος φλοιός (κεντρική περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και συλλογισμού) αναπτύσσεται και ωριμάζει κατά την εφηβεία. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην κατανάλωση αλκοόλ που είναι πολύ τοξικό για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα.Γιατί πίνουν οι έφηβοι;

Κοινωνικοί παράγοντες- Για να διασκεδάσουν- Για να χαλαρώσουν και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην παρέα- Για να δείξουν και να νιώσουν μεγάλοι- Για να μειώσουν το άγχος και τις αναστολές μπροστά στις δραματικές αλλαγές που φέρνει η εφηβεία- Για να μιμηθούν τους ενήλικες που λειτουργούν ως πρότυπα- Από περιέργειαΓενετικοί παράγοντες- Γιατί έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού- Όσο πιο νωρίς πιει ένα παιδί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μελλοντική χρήση- Έφηβοι που ξεκινούν να πίνουν πριν τα 15 έτη, έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ- Μετά από τα 16 χρόνια ωστόσο, ο κίνδυνος αλκοολισμού εστιάζεται στις συνθήκες ζωής και όχι στα γονίδιαΨυχολογικοί παράγοντες:- Γιατί έχουν υποστεί κακοποίηση σωματική ή σεξουαλική- Γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση- Γιατί έχουν κακή σχέση με το οικογενειακό τους περιβάλλον- Γιατί έχουν βιώσει απόρριψη από την οικογένεια- Γιατί πάσχουν από κατάθλιψη ως αποτέλεσμα επώδυνων ψυχικών βιωμάτων- Γιατί πάσχουν από μετατραυματικό στρες -συναισθηματική διαταραχή μετά από έκθεση σε σοβαρά ψυχοτραυματικά γεγονότα, στα οποία απειλήθηκε η ζωή του παιδιού- εφήβου ή άλλων ατόμων (δυστυχήματα, μαζικές, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες, βιασμοί, κακοποίηση)

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-

Αποφεύγουμε τις τιμωρίες, τις απαγορεύσεις και την αυταρχική συμπεριφορά- Αποφεύγουμε να κινδυνολογούμε σε σχέση με το αλκοόλ

– Προσέχουμε τη δική μας στάση απέναντι στο αλκοόλ και τις άλλες εξαρτήσεις (τσιγάρο, καφεΐνη) καθώς οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα στα παιδιά-

Παροτρύνουμε τα παιδιά για συχνή άθληση

– Καλλιεργούμε σχέση ποιότητας με το παιδί

– Φροντίζουμε ώστε να υπάρχουν ευδιάκριτα όρια, σεβασμός και σταθερή συμπεριφορά απέναντι στους εφήβους

– Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος του σχολείου.Χρειάζεται προσοχή καθώς μια περίεργη εφηβική συμπεριφορά δεν υποδηλώνει απαραίτητα χρήση αλκoόλ. Ωστόσο, αν βεβαιωθούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε συζητάμε με το παιδί και απευθυνόμαστε σε Ειδικό.

Πηγή “tlife.gr” οι απαντήσεις από Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου

Ναρκωτικά – Αλκοόλ – Κάπνισμα

Σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και μεγάλης ψυχικής έντασης, όπως είναι η εφηβεία, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο, παρουσιάζονται ως ουσίες που υποτίθεται ότι λύνουν όλα τα προβλήματα. Βαθμιαία, ο έφηβος μπορεί να οδηγηθεί από τη χρήση στην κατάχρηση και από την κατάχρηση στον εθισμό.

Περιστασιακή χρήση – κατάχρηση – εθισμός

Ο όρος «κατάχρηση» περιλαμβάνει την υπέρμετρη χρήση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό ή την εξάρτηση από μια ουσία.«Περιστασιακή χρήση» δε σημαίνει αυτόματα και εθισμός. Ο εθισμός είναι ένα είδος υποχρεωτικής συμπεριφοράς, με ταυτόχρονη αδυναμία του ατόμου να ελέγξει την συμπεριφορά αυτή.

Είδη ουσιών που προκαλούν εξάρτηση

Όταν μιλάμε για ουσίες που η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, εννοούμε τις ακόλουθες:

  • Κανναβινοειδή (μαριχουάνα, χασίς)
  • Οπιοειδή (μορφίνη, ηρωίνη)
  • Διεγερτικές ουσίες (αμφεταμίνη, κοκαΐνη)
  • Ψευδαισθησιογόνες ουσίες (LSD, έκσταση)
  • Πτητικές ουσίες (κόλλα, διαλυτές χρωμάτων, αεροζόλ)
  • Αλκοόλ
  • Τσιγάρο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες **www.okana.gr**

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις