Οι οίκοι μόδας συχνά δέχονται αυστηρή κριτική όταν αντιγράφουν άλλες εταιρείες ή καλλιτέχνες ή «δανείζονται» στοιχεία από τοπικούς πολιτισμούς.
DIOR OΠΩΣ ΛΕΜΕ BIHOR
Πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα 2017-2918 του οίκου μόδας Christian Dior, κάποιοι άρχισαν να παρατηρούν πως κάποια από τα ρούχα κάτι τους… θύμιζαν. Ηταν φοκλόρ, είχαν σαφέστατα παραδοσιακά στοιχεία, αναφορές στην ύπαιθρο. Αλλά ποια ύπαιθρο; Το Bihor, ένα μικρό ρουμάνικο χωριό το οποίο όχι μόνο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Christian Dior, αλλά πηγή… αντιγραφής, αφού όπως φαίνεται και από τις εικόνες αντέγραψε σχεδόν ακριβώς τις παραδοσικές φορεσιές του μικρού αυτού ρουμάνικου χωριού.
Και κάπως έτσι, το παλτό του οίκου Dior, κατέληξε να έχει μια εκπληκτική ομοιότητα με το παραδοσιακό πανωφόρι των κατοίκων του Bihor.
Ο διάσημος οίκος μόδας πουλά το συγκεκριμένο παλτό για το ποσό των 30.000 ευρώ, ωστόσο κανένα από έσοδα αυτά δεν πάει στην κοινότητα του Bihor, αφού o Dior δεν επιβεβαίωσε ποτέ πως η πηγή έμπνευσής τους ήταν το συγκεκριμένο χωριό.
Όλο αυτό το θέμα ξεκίνησε μια ιδιοφυή ιδέα για την καταπολέμηση του πολιτισμικού σφετερισμού. Το ρουμανικό περιοδικό μόδας, Beau Monde, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να βάλει τα πράγματα σε τάξη.
Με τη βοήθεια των εγγενών βιοτεχνών και σχεδιαστών του Bihor, δημιούργησαν μια ολοκαίνουρια σειρά μόδας που βοηθά στη διατήρηση των παραδόσεών τους.
Έτσι γεννήθηκε το Bihor Coulture. Αυτό το πρότζεκτ επιτρέπει στους φανατικούς λάτρεις της μόδας να αγοράζουν αυθεντικά παραδοσιακά ρούχα Bihor σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ενώ τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στους ντόπιους τεχνίτες που τα έφτιαξαν.