Εισακούστηκε ο Νικόλας Βαλλιανάτος – Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την αποζημίωση ατόμων που …

1042
Νικόλας Βαλλιανάτος

Στις 11 Μαίου 2018 ο Νικόλας Βαλλιανάτος με την ιδιότητά του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, έστειλε επιστολή στο πρόεδρο της Δημοκρατίας , σε υπουργούς και στη βουλευτή του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την αποζημίωση που οφείλει η πολιτεία στην οικογένεια του Δημήτρη Παπαδόπουλου που έχασε τη ζωή του σε παραλία της Κεφαλονιάς προσπαθώντας να σώσει συνάνθρωπό του που κινδύνευε με πνιγμό το 2002.  (Διάβασε εδω κλικ)

Ο άτυχος Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε καταγωγή από τα Γρεβενά, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών τότε,  και εργαζόταν στην Κεφαλονιά ως εργάτης – οικοδόμος.

Και ω το θαύμα! Ο Νικόλας Βαλλιανάτος εισακούστε και χάρη στο γεγονός ότι η βουλευτής μας είναι και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το θέμα επάνω της και κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Αναλυτικά:
Τροπολογία με θέμα «Διορισμός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθ΄ υπέρβαση των προβλεπομένων από την προκήρυξη θέσεων, επιτυχόντος σε διαγωνισμό συζύγου ή τέκνου θανόντος έλληνα πολίτη στην προσπάθειά του να διασώσει άνθρωπο σε κίνδυνο» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»Θέμα: Διορισμός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθ΄ υπέρβαση των προβλεπομένων από την προκήρυξη θέσεων, επιτυχόντος σε διαγωνισμό συζύγου ή τέκνου θανόντος έλληνα πολίτη στην προσπάθειά του να διασώσει άνθρωπο σε κίνδυνο 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η νομοθεσία έως σήμερα παγίως μεριμνά για διορισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μελών οικογενείας θανόντος εργαζομένου στον δημόσιο τομέα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Με σκοπό την επιβράβευση της αυτοθυσίας και την ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού των πολιτών, η προτεινόμενη τροπολογία διευρύνει την ανωτέρω μέριμνα και προς την οικογένεια του έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, αλλά χάνει τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασώσει άτομο ευρισκόμενο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινδύνου.

Αναφέρουμε ενδεικτικώς τέτοιες έκτακτες περιστάσεις: κίνδυνος πνιγμού ατόμου σε θάλασσα, σε ενδοχώρια ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές, υδροψυχαγωγικά πάρκα) ή και στη στεριά λόγω πλημμυρικών φαινομένων, υπερχείλισης ρεμάτων, χειμάρρων κ.ά., εγκλωβισμός ατόμου λόγω πυρκαγιάς, σεισμού, τροχαίου ατυχήματος ή σε ανελκυστήρα, καθώς και αποκλεισμός σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές.

Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται αναλογικώς η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 12 του Ν. 3230/04 (ΦΕΚ 44/Α/11-2-04), σύμφωνα με την οποία σύζυγος ή ένα τέκνο ελλήνων πολιτών που φονεύθηκαν συνεπεία τρομοκρατικής πράξης, προσλαμβάνεται στο Δημόσιο καθ΄ υπέρβαση του προβλεπόμενου από την προκήρυξη αριθμού θέσεων εφόσον:

α) επιτύχει σε γραπτό διαγωνισμό ή

β) καταταγεί σε πίνακα προτεραιότητας, σε σειρά πέραν του αριθμού των διοριστέων.

Το κατά τα ανωτέρω δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα πρόσωπα που τραυματίστηκαν σοβαρώς, συνεπεία τρομοκρατικής πράξης.

Στην περίπτωση που τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν επιθυμούν ή λόγοι υγείας δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν το δικαίωμα διορισμού της παρούσας διάταξης, αυτό μεταβιβάζεται στο σύζυγο ή σε ένα τέκνο τους.

 Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Η διάταξη της παρ.4 του άρθρου 42 του Ν. 3230/04 (ΦΕΚ 44/Α/11-2-04), εφαρμόζεται αναλόγως και για τον/τη σύζυγο ή ένα τέκνο έλληνα πολίτη που απώλεσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασώσει άλλο άτομο από βέβαιο θάνατο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ή άκρως επικίνδυνων συνθηκών, όπου είναι σφόδρα πιθανή η διακινδύνευση της ζωής του ατόμου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις