Αν ψάξω τα τηλεοπτικά καλοκαίρια μου θα πρέπει να παραδεχτώ πως φέτος, με τούτα και με εκείνα, έχουμε το πιο φρέσκο πρόγραμμα των τελευταίων ετών στην ελληνική τηλεόραση. Γιατί πότε ήταν άραγε η τελευταία φορά που η Prime Time, μέσα Ιούλη, είχε νέες εκπομπές και όχι επαναλήψεις; Έτσι πολύ, πολύ πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό το πρώτο εγχείρημα προς ανατολάς του MEGA, με την τούρκικη σειρά «Τα σύνορα της αγάπης» (τι πας και θυμάσαι) που έκανε πρεμιέρα καλοκαίρι και συγκεκριμένα το θέρος του 2005. Αν και ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση, δεν επρόκειτο για ελληνική παραγωγή.
Ο ΑΝΤ1 έστησε ένα «Μπεν Χουρ» διάρκειας τηλεπαιχνίδι απευθυνόμενο σε ζευγάρια και επέλεξε για την παρουσίαση μια ασυνήθιστη περσόνα. Την μοναδική ίσως περσόνα που υπάρχει στη χώρα μας και κάνει καριέρα ως τέτοια, με ελάχιστους να γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα και το φυσιολογικό του παρουσιαστικό. Ο Τόνι Σφήνος, ανέλαβε το τιμόνι της εκπομπής «Το ταίρι ξέρει» που διανύει ήδη την δεύτερη εβδομάδα προβολής του στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης και φέρνει ένα αεράκι αισιοδοξίας στην πολύπαθη ζώνη του σταθμού. Η επιλογή ασυνήθιστη, σε μια τηλεοπτική αρένα που έχει συνηθίσει να ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα επί δεκαετίες. Θα την χαρακτήριζε κανείς ακόμη και ριψοκίνδυνη.
Ένας άνθρωπος άπειρος από τηλεοπτικά πλατό, να αναλαμβάνει το ρόλο της «ορχήστρας» σε ένα μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα, θα μπορούσε να αποδειχτεί βατερλό. Ωστόσο, ο Τόνι Σφήνος μοιάζει σαν έτοιμος από καιρό.
Άνετος μπροστά στις κάμερες, εξαιρετικός σε σημεία όπου πρέπει να γίνει διεκπεραιωτικός, ατακαδόρος όπως αναμενόταν και πάνω από όλα ανθρώπινος. Αντιμετωπίζει τους παίκτες με όρους συμπάθειας και όχι ως τηλεοπτικά υποκείμενα. Τους απευθύνεται όπως θα έκανε ο καθένας μας έξω από τα στούντιο, με φιλική διάθεση, μπαίνοντας σε μια χαλαρή κουβέντα που σε μένα ως τηλεθεατή προκαλεί μια αγαλλίαση και μια ηρεμία.
Μόνη παραφωνία στην όλη υπόθεση, η διάρκεια της εκπομπής που αναπόφευκτα βαραίνει από κάποιο σημείο και έπειτα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να το προσάψει κανείς στον παρουσιαστή. Ούτε φυσικά πως κατέληξε να παρουσιάζει το ίδιο προϊόν, την ίδια ώρα, με τον Γιώργο Λιανό και το “My Man Can” στον ΣΚΑΙ. Αυτά είναι ανταγωνισμοί και έριδες σε επίπεδο τηλεοπτικών σταθμών.
Ακόμη όμως και μετά την ατυχή επιλογή του ΣΚΑΙ να επισπεύσει την προβολή του “My Man Can” για να συμπέσει με το τηλεπαιχνίδι «Το ταίρι ξέρει», που αφήνει τον τηλεθεατή με την απορία αν έχει αλλάξει κανάλι ή αν ο Γιώργος Λιανός αποφάσισε μετά τα ρεπό του Τανιμανίδη, να κάνει και τα «δευτερότριτα» του Σφήνου, ο performer έχει τον τρόπο να κάνει τη διαφορά και να επιβεβαιώσει το γεγονός πως στην τηλεόραση δεν έχει σημασία απλά και μόνο τι λες, αλλά και πώς το λες.
Είθε θα πως εγώ, το παράδειγμα του Σφήνου, να δείξει στην ελληνική τηλεόραση το δρόμο, ώστε να φύγουμε επιτέλους από την πεπατημένη και να δοκιμάσουμε νέα πρόσωπα, αφήνοντας τους δεινοσαύρους να περάσουν επιτέλους στην τηλεοπτική ιστορία.