600+ Eλληνες ελέγχονται για διακίνηση μαύρου χρήματος

187

Περισσότερα από 600 πρόσωπα τέθηκαν στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, κατηγορούμενοι για διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ για 105 άτομα έχουν ζητηθεί στοιχεία από το εξωτερικό.

Στα ελεγχόμενα από τις Αρχές πρόσωπα, περιλαμβάνονται και οι κατηγορούμενοι των υποθέσεων Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το έργο των οικονομικών εισαγγελέων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, διευκολύνεται από τις διακρατικές συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων για χρηματοοικονομικές επενδύσεις, από περίπου 106 χώρες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ που παρουσιάζει το Σin στο πρώτο εξάμηνο του 2018, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ζήτησε από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 185 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται συνολικά 504 άτομα. Πιο «παραγωγικός μήνας ήταν ο Μάρτιος, όταν ζητήθηκαν στοιχεία για 26 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 232 άτομα!
Συνολικά μέχρι τον Ιούνιο εκδόθηκε εντολή ελέγχου για 612 υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και υποθέσεις για τις οποίες είχαν ζητηθεί στοιχεία από το 2017.
Από την 1-1-2016 η Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» έχει παραπέμψει 1.245 υποθέσεις, που αφορούν σε 2.467 άτομα. Εντολή ελέγχου εκδόθηκε για 1.378 άτομα, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι έλεγχοι για 390 υποθέσεις.

Στοιχεία από το εξωτερικό

Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος παρέπεμψε και πλήθος υποθέσεων στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ ζήτησε και στοιχεία από το εξωτερικό για τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες επενδύσεις, δεκάδων ατόμων. Τα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A‘» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Συγκεκριμένα αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εντόπισε και δέσμευσε «μαύρο χρήμα» 119,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από 66 υποθέσεις οι οποίες παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές. Επίσης η Αρχή, απέστειλε, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σε αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού, αιτήματα για την παροχή στοιχείων για τραπεζικές καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, για 105 άτομα. Στόχος είναι η αναζήτηση κρυφών εισοδημάτων που προέρχονται φυσικά, από παράνομες και αφορολόγητες δραστηριότητες.

Τα στοιχεία ανά μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Σin, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, στους πρώτους έξι μήνες του 2018, επιλήφθηκε των ακόλουθων υποθέσεων:

  1. Τον Ιανουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 14 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 7 υποθέσεις.
  2. Τον Φεβρουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 3 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 9 υποθέσεις.
  3. Τον Μάρτιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 17 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για την λήψη πρόσθετων στοιχείων από το εξωτερικό για 37 υποθέσεις.
  4. Τον Απρίλιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε η λήψη στοιχείων από το εξωτερικό για 8 υποθέσεις.
  5. Τον Μάιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 10 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 25 υποθέσεις.
  6. Τον Ιούνιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 υποθέσεις, ενώ δεσμεύτηκε ποσό ύψους 12,7 εκατ. Ευρώ και ζητήθηκαν στοιχεία από το εξωτερικό για 19 πρόσωπα.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις